Advertentie
digitaal / Redactioneel

Doe het zelf-app

Een app die een brief van de overheid simpeler weergeeft. Dat kan niet de bedoeling zijn.

24 februari 2023

Wie maakt in 24 uur de creatiefste toepassing met kunstmatige intelligentie (AI)? Dat was de uitdaging tijdens de AI Hackaton Amsterdam 2023 op 10 en 11 februari.

Beleidsmaker Hester Benedictus had bij de gemeente Amsterdam ondervonden hoeveel inwoners moeite hebben met moeilijke overheidsbrieven. Ze wilde een app ontwikkelen die deze mensen helpt. De app-gebruiker maakt een foto van een overheidsbrief. De app geeft daarna in makkelijke taal antwoord op drie vragen: van wie is de brief? Wat staat er in? Wat moet je doen?

Hester pitchte haar idee, formeerde een team met een aantal programmeurs en 24 uur later was een prototype van de app Simpel een feit. Zo simpel als het klinkt, zo indrukwekkend is het dat AI er tegenwoordig in slaagt om van dergelijke opdrachten meestal een succes te maken. De app werd op de hackaton dan ook beloond met de prijs voor het ‘most mind blowing’ idee. Vanaf dat moment werden de makers op sociale media overladen met reacties, waaronder van veel ambtenaren die hun collega’s tagden: ‘Is dit iets voor ons?’

Het enthousiasme vanuit de overheid is, hoewel begrijpelijk, misplaatst

Het enthousiasme vanuit de overheid is, hoewel begrijpelijk, misplaatst. Het kan niet zo zijn dat een overheidsorganisatie een ingewikkelde brief naar een inwoner stuurt met de boodschap: vraag maar aan je app wat het betekent.

Niet alleen is dat onwenselijk omdat AI er wel eens naast zit, zaken kan missen en soms complete antwoorden uit de virtuele duim zuigt, maar vooral omdat de overheid zelf verantwoordelijk is voor haar dienstverlening. Schrijf gewoon een brief die iedereen begrijpt.

Alle aandacht is Hester overvallen. Zij is zich wél terdege bewust van de vragen en risico’s die de app oproept. Aan Binnenlands Bestuur laat ze weten dat het team nu eerst de koppen bij elkaar steekt om te bespreken hoe ze verder gaan.

Hopelijk komen ze tot de slotsom dat Simpel een hulpmiddel voor ambtenaren moet worden. Zij kunnen de app inzetten om een brief te versimpelen. Zolang ze die brief maar heel nauwkeurig overlezen voordat ze hem versturen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie