Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten terughoudend met gezamenlijke GBA-aanbesteding

Gemeenten staan nog niet te trappelen om deel te nemen aan de gezamenlijke aanbesteding van software voor de nieuwe GBA.

23 april 2012

Gemeenten staan nog niet te trappelen om deel te nemen aan de gezamenlijke aanbesteding van software voor de nieuwe GBA. Het minimumaantal deelnemers is nog lang niet gehaald.

Besparingen
De gemeenten hebben tot 4 mei de tijd om de VNG hun beslissing te melden over het gezamenlijk optrekken in de aanbesteding van de 'burgerzakenmodules', de software die ze binnen een paar jaar nodig hebben voor het werken met de gemoderniseerde (en gecentraliseerde) GBA. Die gezamenlijke verwerving zou bij elkaar miljoenen euro's aan besparingen opleveren, becijferde de VNG in februari. Bij de - minimale - deelname van 100 gemeenten zou dat 6,7 miljoen euro zijn en bij deelname van 350 gemeenten zelfs 28,7 miljoen.

Belronde
Aanvankelijk zouden gemeenten voor 23 maart moeten reageren, maar die deadline is opgeschoven naar 4 mei. Toch hadden op 13 april nog maar 34 gemeenten zich aangemeld, van de 117 die gereageerd hebben. De vier grote gemeenten hebben aangegeven niet deel te nemen, met name vanwege hun complexe ICT-landschap en 'de wens directer te kunnen sturen op de relatie opdrachtgever-leverancier', aldus de VNG. "Op dit moment is het aantal deelnemers aan de lage kant", stelt een woordvoerster van de VNG, "maar gemeenten hebben nog tot 4 mai de tijd. We zijn ook een belronde aan het houden om te vragen waarom ze nog niet gereageerd hebben." Honderd deelnemers blijft wel het minimum, stelt zij. "Anders wordt het te duur."

Samenwerking
Dat er onder de 34 deelnemers een aantal samenwerkingsverbanden zit, kan de kosten nog wel iets drukken, omdat gemeenten in de opzet van de VNG na de aanvankelijke raamovereenkomst nog 'minicompetities' zullen houden. "Als samenwerkende gemeenten heb je dan het voordeel dat je dat maar één keer voor een groep gemeenten hoeft te doen."

BRP
De nieuwe GBA neemt binnen enkele jaren als grotendeels centrale voorziening de plaats in van de huidige decentrale GBA die elke gemeente voor zichzelf bijhoudt. De GBA zal samen met het Register Niet-Ingezetenen (RNI) de Basisregistratie Personen (BRP) vormen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

abgba@hotmail.com
Kan me wel iets voorstellen van de terughoudendheid bij gemeenten. Misschien dat het "in-staptarief" en het ontbreken van een besparingsgarantie niet aantrekkelijk genoeg is voor veel gemeenten om deel te nemen?



Ik snap niet zo goed dat een gezamenlijke aanbesteding zoveel geld gaat besparen en door de vng aan gemeenten toch nog gevraagd wordt om een bedrag voor deelname te storten. Wanneer gemeenten de investering na gunning terug betaald krijgen en uit het potje besparing de aanbesteding wordt betaald zou het succesvol kunnen zijn.



Komt me over als dat je bij een tankstation de 5 euro extra gevraagd wordt om de benzineprijs onder de 2 euro te houden zonder garantie dat het ook gaat lukken.....

Mieke Hoek / Raadslid
Het is heel belangrijk als gemeenten gegevens kunnen uitwisselen. Vooral bij het verstrekken van ID-kaarten, rijbewijzen en laspoorten.

Voor veel inwoners is door de vele veel te grootschalige herindelingen het gemeentehuis te ver weg gekomen en vooral in de buitengebieden is het openbaarvervoer slecht. Voor veel ouderen en minder validen is het een groot probleem om eenvoudig bij het gemeentehuis te komen. Daarnaast is het een bron van inkomsten voor de gemeenten middels de leges die men moet betalen voor een ID-bewijs in welke vorm dan ook. Soms staat een gemeentehuis van een naburige gemeente bijna in de achtertuin maar mag de inwoner van de eigen gemeente hier niet naar toe voor een nieuw ID-bewijs. En moet uren met openbaar vervoer onderweg zijn naar het gemeentehuis in de eigen gemeente. Volgens is het eventuele mislopen van de legeskosten de ware reden voor de tegenwerking terwijl je daar met je buurgemeenten heel gemakkelijk afspraken over kunt maken. Binnenkort zijn er weer eens verkiezingen. Door voornoemde redenen zullen vele ouderen niet kunnen gaan stemmen omdat ze geen geldig ID-bewijs meer hebben terwijl de wet hier al voor is aangepast dat men dat in het hele land kan regelen. Pure tegenwerking.
Advertentie