Als DigiD uitvalt, zou dat de schatkist meteen een miljard euro per dag kunnen kosten, stelt 'Digicommissaris' Bas Eenhoorn.
'Falen DigiD zou miljard per dag kosten'
Als DigiD uitvalt, zou dat de schatkist meteen een miljard euro per dag kunnen kosten, stelt 'Digicommissaris' Bas Eenhoorn.
Succesvol DigiD
De dit jaar aangestelde Nationaal Commissaris Digitale Overheid waarschuwt in zijn meest recente blog voor te veel vertrouwen op digitale voorzieningen die wel succesvol zijn, maar niet robuust. Hij neemt daarbij DigiD als voorbeeld. Daarmee kunnen burgers belastingzaken regelen, toeslagen, uitkeringen en vergunningen aanvragen, of een afspraak maken bij de gemeente. En dat doen veel mensen inmiddels; in oktober hadden tot dusver 11,5 miljoen mensen hun DigiD in totaal 110 miljoen keer gebruikt bij meer dan 600 organisaties.
Gevoelige plek
Maar DigiD is een 'Single Point of Failure', aldus Eenhoorn, een gevoelige plek dus. Uitval zou grote consequenties hebben. 'Als het primaire proces van de Belastingdienst daardoor niet kan functioneren, kan dit leiden tot een derving van circa 1 miljard per dag aan inkomsten voor de Staat.' En daar komt dan de maatschappelijke en economische schade nog bij.
Discussies overstijgen
Eenhoorn zegt het als zijn taak te zien de robuustheid van dergelijke voorzieningen te helpen verbeteren, door de huidige discussies over geld en verantwoordelijkheden te overstijgen.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Mag er een linkje bij naar de blog van Eenhoorn? Misschien zoek ik niet goed, maar googelend heb ik 'm niet gevonden.
Dat de staat hierop verlies heeft vind ik een fabel, als het niet werkt moet je het alsnog opgeven en zo komen de centen binnen. Dat beetje rente hoort de burger toe en niet de staat. Die zich al aan de arme verreiken.
@Titus Mara
Linkje is toegevoegd.
Binnenkort zal er wel een giga-order voor Capgemini worden geplaatst door onze overheid.
Waarom is dit nieuws? Omdat de commissaris actief de media benaderd? Want dit geldt voor alle "belangrijke" digitale voorzieningen en ook die waar je niet direct bij stilstaat.
En wat betekent dat dan voor een burger wanneer door een falen van het DigiD systeem een burgerplicht niet tijdig kan worden doorgevoerd? Dat kan dan dus de burger een flinke boete opleveren. Bij het uitvallen van de DigiD is zeker de burger de verliezer en zul je dus van alles moeten bewijzen. Zoals @Marcel al zegt: Dat de staat hierop verlies heeft is een fabel, is juist.
Als DidiD uitvalt ontstaat er ongetwijfeld schade. Een bedrag van 1 miljard per dag lijkt me nogal overtrokken. Het lijkt me een bedrag wat met 10 natte vingers is geschat.
M.i. draait het bij dit soort systemen o.a. vooral om:
houd het simpel en gebruiksvriendelijk.
houd het aantal functies binnen één systeem beperkt. Dat vermindert het risico.
gebruik bij de voorbereiding alle beschikbare know how van ontwerper tot consument.
ga in zee met gedegen bedrijven, die zelf ook risico kunnen dragen.
besteed veel aandacht en know how aan de totstandkoming van offertes en eindcontracten.
Het bruto binnenlands product van Nederland was in 2013 volgens het CBS ruim 642 miljard euro. Het is volkomen onzin om te veronderstellen dat de kosten van het uitvallen van een onderdeel van een logistiek systeem 1 miljard euro per dag ofwel ruim meer dan de helft van het Nederlandse BBP zou zijn. Mogelijk, en zelfs dat is onwaarschijnlijk, dat er tijdelijk wat in de rijkskasstroom hapert met eventueel wat rentekosten en -opbrengsten tot gevolg, maar meer natuurlijk niet.
Belastingbetalingen zullen immers gewoon gedaan moeten worden; de betaalplicht is niet afhankelijk van het wel of niet functioneren van de Digid.
Laten we een systeempje vooral niet belangrijker maken dan het is.