Advertentie
digitaal / Nieuws

Ieren hadden onbeperkt toegang tot Suwinet

De gemeente Den Bosch heeft de beveiliging van persoonsgegevens in Suwinet niet op orde. Ook landelijk is het niet best gesteld: Ierland had onbeperkt toegang tot de gegevens.

05 december 2014

Het Ierse ministerie van Sociale Zaken heeft onbeperkt toegang gehad tot de gegevens van alle personen die geregistreerd staan in Suwinet. Dit blijkt uit onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens.

Toegang tot alle gegevens
Suwinet is een besloten systeem waarmee verschillende overheidsorganisaties maatschappelijk gevoelige persoonsgegevens uitwisselen in het kader van werk en inkomen. Het Ierse ministerie mocht weliswaar gegevens inzien van Ieren die in Nederland hebben gewerkt of hier een uitkering hebben ontvangen, om te beoordelen of zij recht op een uitkering hebben in Ierland. Het Ierse ministerie bleek echter toegang te hebben tot persoonsgegevens van alle personen in Suwinet. Het UWV heeft naar aanleiding van het onderzoek alle gegevensverstrekking aan Ierland via Suwinet stopgezet.


Bekende Nederlanders
Suwinet is het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws geweest vanwege de slechte beveiliging van gegevens. Zo bleek dat in verschillende gemeenten ambtenaren graag snuffelden in de gegevens van bekende Nederlanders. Uit een onderzoek dat de inspectie SZW in het najaar van 2013 deed bleek dat slechts vier procent van de gemeenten voldoende maatregelen had getroffen om de vertrouwelijkheid van de gegevens in Suwinet te waarborgen.

Slechte beveiliging
Naast het algemene onderzoek naar de beveiliging van Suwinet deed het College bescherming persoonsgegevens specifiek onderzoek naar de gemeente Den Bosch. Daaruit blijkt dat het UWV en de gemeente nog steeds onvoldoende maatregelen hebben getroffen om voor een goede beveiliging van de gegevens te zorgen. Er is geen goed beveiligingsplan, mensen kunnen makkelijk inloggen zonder over alle inloggegevens te beschikken en er wordt niet goed bijgehouden wie welke gegevens heeft geraadpleegd. Ook hebben in Den Bosch alle Wmo-consulenten toegang tot Suwinet, terwijl dat in strijd is met de wet.

Verschuiving van taken
Volgens CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm is het juist nu van groot belang dat gemeenten de beveiliging van gegevens in dergelijke systemen op orde hebben.  ‘Adequate beveiliging van persoonsgegevens bij de overheid is des te belangrijker gezien de naderende verschuiving van taken van het Rijk naar gemeenten.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie