Overslaan en naar de inhoud gaan

VNG mist zaken in kabinetsbeleid rond e-overheid

De VNG vindt het teleurstellend dat de interbestuurlijke regeldruk geen aandacht krijgt, gemeenten hebben door wetgeving last van veel…

De VNG ziet in de kabinetsplannen rond dienstverlening en de elektronische overheid veel goeds, maar mist ook een aantal zaken.

Informatieplicht

Het kabinet wil de regeldruk voor burgers en bedrijven met jaarlijks 5 procent verminderen. De VNG vindt het teleurstellend dat daarbij de interbestuurlijke regeldruk geen aandacht krijgt. Met name gaat het daarbij om de grote hoeveelheid monitors, statistieken, evaluaties en kwaliteitsmetingen die het gevolg zijn van allerlei wetgeving en die gemeenten met veel informatieverplichtingen opzadelen. Dat moet veel minder, vindt de VNG. “Wij zullen het kabinet oproepen de informatieverplichtingen terug te dringen en ‘Waarstaatjegemeente.nl’ te gebruiken als verantwoordingsinstrument.”

Uitvoeringstoets

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Over de meeste aspecten van de elektronische dienstverlening door de overheid zijn door kabinet en gemeenten al afspraken gemaakt in de implementatieagenda Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-overheid’ (iNUP). De bijbehorende voorfinanciering uit het gemeentefonds “draagt eraan bij dat gemeenten de komende jaren de basis op orde kunnen brengen.” Maar onduidelijkheid ziet de VNG nog rond het Ondernemersplein, en het mogelijke wettelijke recht voor ondernemers om elektronisch zaken te doen met de overheid. Dat recht zal mogelijk forse consequenties hebben voor de gemeentelijke dienstverlening aan bedrijven, denkt de VNG. Voor dergelijk nieuw beleid en wetgeving zou eerst een bestuurlijke en informatiekundige uitvoeringstoets moeten worden uitgevoerd.

GBA

Die uitvoeringstoets mist de VNG ook in de kabinetsvisie op de modernisering van de GBA, zoals die in de begroting van BZK is verwoord. Ook het niet invoeren van plaatsonafhankelijke bijhouding van de GBA ‘is een gemiste kans’. “Deze mogelijkheid zou de dienstverlening aan burgers sterk verbeteren.” Ook pleit de VNG voor een communicatiecampagne rond de GBA, omdat de geconstateerde gebreken in die administratie vaak het resultaat zijn van een ‘slecht-geïnformeerde, vergetende of (soms) frauderende burger’. 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ORRA

Plaatsonafhankelijke dienstverlening komt overigens wel weer in beeld bij de verstrekking van paspoorten en ID-kaarten. Voor de doorstart van de ‘online raadpleegbare reisdocumentenadministratie’ (ORRA) is door BZK 16 miljoen euro uitgetrokken. De VNG juicht dat toe. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan

5% minder regels per jaar. Dus over 20 jaar zijn er geen regels meer. Dat lijkt leuk totdat je buurman iets wil wat jij niet wilt...

Op 27 september 2011, 10:37

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in