De kabinetsplannen op het gebied van milieu-, klimaat- en natuurbeleid zorgen ervoor dat Nederland zijn Europese verplichtingen op dit gebied slechts ten dele kan nakomen. Dat staat in een notitie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) maandag naar de Tweede Kamer stuurde.
Nederland kan EU-milieueisen maar deels nakomen
De kabinetsplannen op het gebied van milieu-, klimaat- en natuurbeleid zorgen ervoor dat Nederland zijn Europese verplichtingen op dit…
Waterkwaliteit
De onderzoekers plaatsen vooral vraagtekens bij toekomstige waterkwaliteit. Bezuinigingen en het Bestuursakkoord Water zouden ervoor kunnen zorgen dat geplande doelstellingen op dit gebied niet worden gehaald, staat in de doorrekening van de regeringsplannen. In het bestuursakkoord wordt geregeld dat lagere overheden taken overnemen van de landelijke overheid. Dat akkoord moet nog worden uitgewerkt, dus de PBL-inschatting is nog omgeven met onzekerheden.
Zeeën van tijd
Door kortingen op het waterkwaliteitsbeleid kan het percentage wateren dat voldoet aan Europese kwaliteitsdoelen dalen, analyseren de rekenmeesters desondanks. Atsma schrijft maandag in zijn reactie dat het kabinet prioriteit geeft aan waterveiligheid en dat er nog zeeën van tijd zijn om kwaliteitsdoelstellingen te halen. Ook wijst hij er op dat het PBL geen rekening houdt met innovatieve oplossingen die er aan zitten te komen.
Energie
De rekenmeesters plaatsen ook vraagtekens bij het behalen van het Europese streefpercentage 'hernieuwbare energie' in 2020. Dergelijke energie wordt opgewekt uit bijvoorbeeld zonnestraling, windkracht en aardwarmte. Europa wil dat in 2020 het aandeel hernieuwbare energie in Nederland 14 procent bedraagt. ,,Uitgaande van de plannen die momenteel doorrekenbaar zijn, neemt het aandeel hernieuwbare energie toe van 4 procent in 2010 tot 9 à 12 procent in 2020'', staat in de notitie. ,,Gegeven de keuze van het kabinet om maximaal 1,4 miljard euro per jaar aan subsidie te verstrekken, is een aandeel van 12 procent het maximaal haalbare.''
Aanvullende acties
Volgens Atsma kan na deze kabinetsperiode blijken dat als het gaat om hernieuwbare energie ,,aanvullende actie vereist is''.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat kan ons Europa nou schelen? Afspraken over begrotingsbeleid worden door Duitsland en Frankrijk ook aan hun laars gelapt zonder consequenties (goed voorbeeld geweest voor Griekenland). Nu kunnen we daar allemaal voor boeten.
Na ons de zondvloed is kennelijk het credo van deze CDA-politicus. Waar is het "rentmeesterschap" van die partij gebleven?
Laat eerst die luie knoflooklanden het goede voorbeeld maar geven. Daar wordt dag in dag uit helemaal niet gewerkt. Op andermans zak teren, daar zijn ze erg goed in. De doelstelling daar is achteroverleunen en kaartspelenb onder een boom.
Laten we eerst maar in Nederland de zaak gezond krijgen. Beter het geld hier besteden dan aan Griekenland of de EU. Desnoods terug naar de gulden en liever nog uit de EU stappen. Dat scheelt miljarden voor de belastingbetaler.
Tuurlijk de grieken hebben invloed op mijn waterkwalitiet. Denk eens na! Ik wil gewoon in een schoon land wonen, waar we in ieder geval de (minimum) eisen die we met onszelf (toevallig via Europa) hebben afgesproken halen