Advertentie
digitaal / Nieuws

Centric: Sanderink hield aandelenverschuiving tegen

De omstreden vriendin van Centric-eigenaar Gerard Sanderink heeft volgens dat ict-bedrijf níet een deel van zijn bedrijven in handen. Berichten daarover in de media zijn ‘volstrekt onjuist’, aldus de verklaring die CEO Johan Taams en voorzitter van de bestuursraad Louis Luijten hebben verstrekt aan AG Connect.

09 december 2021
Centric-shutterstock-771515590.jpg

De omstreden vriendin van Centric-eigenaar Gerard Sanderink heeft volgens dat ict-bedrijf níet een deel van zijn bedrijven in handen. Berichten daarover in de media zijn ‘volstrekt onjuist’, aldus de verklaring die CEO Johan Taams en voorzitter van de bestuursraad Louis Luijten hebben verstrekt aan AG Connect.

Opmerkelijke herverdeling

Zij stellen in de vanmorgen gegeven verklaring: ‘De feiten in de berichtgeving zijn volstrekt onjuist’. Daarmee verwijzen ze naar de onthulling die de lokale Twentse krant Tubantia gister deed over een opmerkelijke herverdeling van aandelen en herziening van bestuursrollen bij de stichting die Sanderinks aandelen beheert. Effectief zou dit erop neerkomen dat Sanderinks vriend Rian van Rijbroek sinds oktober vorig jaar mede-eigenaar en medebestuurder is van de stichting.

 

'Beperkt beeld'

De interne mails waaruit dit zou blijken, vormen volgens de nu gegeven verklaring van Taams en Luijten ‘slechts een deel van de totale communicatie uit deze periode’. De twee topmanagers stellen dat dat stuk van de interne communicatie ‘dus slechts een beperkt beeld van de feiten’ geeft.

 

Sanderink zélf

‘De feiten in de berichtgeving zijn volstrekt onjuist nu dat de overdracht van aandelen geen doorgang heeft gevonden omdat de heer Sanderink zélf dit heeft tegengehouden. Er is dus geen situatie dat de bedrijven van Sanderink deels zijn overgedragen.’ Volgens Tubantia zou Centric-eigenaar Sanderink juist degene zijn geweest die de beoogde verschuiving van aandelen en certificaten heeft aangevraagd bij zijn notarissen.

 

Tuchtklacht

Die functionarissen van het Haagse advocaten- en notarissenkantoor BarentsKrans zien nu een tuchtklacht tegen zich ingediend door Sanderinks voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten. Zij is al jaren verwikkeld in rechtszaken van en tegen de Centric-eigenaar, die ook eigenaar is van bouwfirma Strukton, ingenieursbureau Antea Group en het overkoepelende bedrijf Oranjewoud.

 

Dwangsommen

In deze slepende zaak spelen beschuldigingen van fraude die Sanderink na herhaaldelijk uiten en laten onderzoeken nog altijd niet heeft weten te bewijzen. Meerdere rechters hebben de miljonair daarvoor al op de vingers getikt. Zo mag hij de beschuldigingen niet langer uiten, moet hij opgestelde 'onderzoeksrapporten' door een Rotterdams importbedrijf en door zijn eigen advocaten vernietigen, en moet hij dwangsommen betalen.

 

Misdraging tegenover deurwaarder

De dwangsommen zijn inmiddels opgelopen tot bijna 2 miljoen euro. Bijna de helft van dat bedrag is opgelegd vanwege misdraging tegenover een deurwaarder. Sanderink weigerde vorig jaar mee te werken bij beslaglegging op zijn iPhone en zijn mailaccount. Tijdens Sanderinks verzet tegen de deurwaarder is zijn smartphone op afstand gewist door een nog onbekende partij.

 

Mede-eigenaar

Op basis van mails waar toch beslag op is gelegd, heeft Tubantia gister gemeld dat Sanderinks bedrijven nu deels in handen zijn van Van Rijbroek. Zowel aandelen zouden zijn doorverkocht als ook bestuursrollen anders ingericht. Daardoor zou Sanderinks vriendin naast de miljonair zelf én Centric-topman Aike Schoots mede-eigenaar en medebestuurder zijn geworden.

 

Macht over stichting Sanderink

Daarbij speelt nog de kwestie dat Schoots volgens de regelementen van de stichting na 31 december dit jaar daar geen bestuursfunctie meer mag vervullen. Die 'deadline' is vanwege zijn bereiken van 70-jarige leeftijd, wat begin dit jaar is gebeurd. De 73-jarige Sanderink en de 52-jarige Van Rijbroek zouden dan overblijven als bestuurders.

 

Als geheel afgewezen

AG Connect heeft aan Centric gevraagd of dit waar is en wie er dan gaat over de benoeming van eventuele nieuwe bestuurders. Deze vraag speelt ook voor het geval dat Sanderink terugtreedt of wegvalt. Terwijl Centric deze vragen niet heeft beantwoord, wordt wel de kwestie als geheel afgewezen. Taams en Luijten spreken in de afgegeven verklaring over ‘een beweerdelijke situatie’, waarin de feiten volgens hun dus ‘volstrekt onjuist’ zijn.

 

Conflicten en leegloop

De twee topmanagers zijn relatief recent aangetreden in hun huidige bestuursrollen bij Centric. Dit is gebeurd nadat de ict-dienstverlener de afgelopen jaren te kampen heeft gehad met een flinke managementleegloop. Conflicten met eigenaar Sanderink - toen tijdelijk ook weer bestuurder - zijn daarbij een rode draad geweest.

 

Van buiten aangetrokken

Vervolgens gevoerde procedures tegen en door de weggestuurde en opgestapte topmanagers zijn uiteindelijk in het nadeel van Sanderink uitgevallen. De vertrokken Centric-topmannen krijgen tonnen mee. Daarna is de ict-dienstverlener geleidelijk aan weer voorzien van nieuw management op directieniveau, waarbij ervaren mensen ook van buiten het bedrijf zijn aangetrokken.

 

Verversing Centric-management

EO Taams en bestuursvoorzitter Luijten stippen die doorgevoerde verversing ook indirect aan in de Centric-reactie op de mediaberichten van gister. ‘De heer Sanderink betreurt deze berichtgevingen en benadrukt dat de continuïteit en koers van Centric gewaarborgd is binnen een nieuwe governancestructuur die is opgezet door de nieuwe bestuurders, waarbij ook de relatie met de aandeelhouder Sanderink recent is bekrachtigd in de statuten.’

 

Reactie

Deze officiële verklaring is vanochtend gegeven nadat AG Connect gisterochtend gelijk bij Centric om een reactie heeft gevraagd. Krap een kwartier voordat de woordvoerder van Centric deze verklaring heeft gemaild, is de tekst daarvan ook door een lezer van AG Connect geplaatst in een reactie op het nieuwsartikel van gisterochtend.

 

Dit bericht komt van AG Connect.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie