Overslaan en naar de inhoud gaan

Schandpaal voor trage gemeenten

De Kamer wil gemeenten die de GBA volgend jaar niet op orde hebben aan de schandpaal nagelen.

Gemeenten die hun basisadministratie volgend jaar nog niet op orde hebben, moeten aan de schandpaal worden genageld. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

De initiatiefnemer van het voorstel, PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen, hoopt nalatige gemeenten met de dreiging van ‘naming en shaming’ ertoe te bewegen de nieuwe basisregistratie snel in te voeren. Vanaf januari moeten gemeenten dit systeem met persoonsgegevens van burgers gebruiken. Maar het ziet ernaar uit dat veel gemeenten dat niet halen. In elk geval coalitiegenoot CDA en oppositiepartij SP steunen het idee van Heijnen om druk op de ketel te zetten.

Ook staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) voelt er wel voor, zo bleek donderdag in een overleg over de kwestie. Wat haar betreft worden de prestaties van gemeenten op een website (www.waarstaatjegemeente.nl) gepubliceerd. Ze gaat op verzoek van de Kamer ook gemeenteraden aanschrijven zodat die hun college van burgemeester en wethouders tot haast kunnen manen.

De PvdA zou desnoods een bestuurlijke boete willen opleggen aan gemeenten die hun wettelijke taak niet goed uitvoeren. Bijleveld zei echter dat dat soort sancties niet mogelijk zijn. Daarvoor zou de wet eerst moeten worden aangepast.
Bijleveld zal bestuurders en gemeenten wel blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Eerder dit jaar kondigde ze al aan tijdelijk extra mensen beschikbaar te stellen om gemeenten te helpen bij de invoering van de nieuwe basisregistratie.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Tot nu toe hebben slechts 25 van de ruim 440 gemeenten het nieuwe systeem ingevoerd. De vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) hebben aangegeven dat ze de basisregistratie voor januari voor elkaar hebben. Bijleveld laat ondertussen een analyse maken om erachter te komen wat nu precies het probleem is met de invoering ervan. Geld en techniek zijn dat volgens haar niet. De staatssecretaris mist onder meer een gevoel van urgentie onder bestuurders. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in