Veilig
NPCF-directeur Wilna Wind: “Onze bankzaken kunnen we al jaren veilig via internet regelen. Waarom is het voor de meeste patiënten nog steeds niet mogelijk om via internet hun eigen behandeling te sturen? Alle betrokken partijen moeten nu al het mogelijke doen om hier de komende tijd belangrijke stappen in te zetten.” Zij vindt dat ook zoiets simpels als huisartsenconsult via e-mail te langzaam op gang komt, terwijl daar veel kwaliteits- en kostenwinst zijn te behalen.
Patiëntenorganisaties willen haast met EPD
Er moet meer vaart komen in de invoering van e-health en in het bijzonder van het EPD. Die wens uitte de Nederlandse Patiënten Consumenten…
Portaal
De congresbezoekers onderschreven de wens van de NPCF een centrale site in te richten, een portaal waar patiënten met iedere aandoening terecht zouden kunnen. Via zo’n portaal zou de patiënt dan ook toegang moeten krijgen tot de informatie in zijn eigen dossier, naast informatie en elektronische wegen naar hulp en advies. Wind: “We praten al veel te lang over vernieuwingen op het gebied van e-health en er gebeurt te weinig. Dat kunnen we ons niet meer permitteren."
Apotheken
Een snellere invoering van het EPD is ook een van de vijf wensen die NPCF samen met collega-organisatie CG-Raad naar minister Schipper van VWS heeft gestuurd, specifiek om de zorg van apotheken beter te maken. “De informatie-uitwisseling tussen ziekenhuis, huisarts, apotheek en patiënt moet beter. Mede door een elektronisch patiëntendossier waarin uiteraard privacy is geborgd. Het tempo waarin deze vernieuwing gestalte krijgt ligt te laag in Nederland”, aldus NPCF en CG-Raad in een gezamenlijke verklaring.
Stappenplan
Hoewel het ministerie van VWS onlangs meldde dat de aansluiting van zorgverleners op het Landelijk Schakelpunt (LSP) van het EPD voorspoedig verloopt, heeft het een stappenplan gepubliceerd, waarin VWS onder andere beschrijft hoe een instelling zich kan voorbereiden en hoe de ICT-systemen en de organisatie aangepast moeten worden. Inzage van patiënten in hun eigen gegevens is overigens een ander traject, waarin weinig voortgang is geboekt sinds voormalig minister Klink in september meldde dat die inzage vooralsnog niet op een veilige manier mogelijk is.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is zeer begrijpelijk dat de NPCF een moderne mogelijkheid ingevoerd wil hebben om de communicatie tussen arts en patient mogelijk te maken. Maar doe dit dan niet onder de hoed van het EPD want daarvan is genoegzaam bekend dat het een absoluut onveilig systeem is!
Klink meldt zelf ook al 'dat die inzage vooralsnog niet op een veilige manier mogelijk is'.
En waarom is het dan onveilig?
Het EPD is een erg ouderwets opgezet systeem met een gesloten netwerk. Aangesloten instanties hebben een aparte netwerkaansluiting nodig met autorisatie op basis van een toegangspas. Als ook de consument toegang zou moeten hebben moet je dus meer toegangspunten op het gesloten netwerk maken en meer passen uitdelen. Klink vindt dat (begrijpelijk) te duur en zegt dan maar dat het niet veilig is.
Ook zou je denken dat toegang op basis van een pas veilig is, maar laat je niet verlakken! Veel teveel personen en instellingen hebben een pas. Daarbij komt dat de werkwijze uitnodigt tot ingelogd blijven, dus als een geautoriseerd persoon even wegloopt van het beeldscherm kan een onbevoegde gemakkelijk van het systeem gebruik maken. Er is op die manier niet meer te controleren wie welke informatie met welk doel heeft opgevraagd.
Onveilig ook omdat je zeker niet wilt dat je zorgverzekeraar in je gegevens snuffelt! Overheden en instanties weten al veel teveel van u en van mij en we willen zeker niet dat de uitslag van bepaalde onderzoeken (ook) bij de zorgverzekeraar terecht komt. Het is immers een kwestie van tijd voordat deze verzekeraar u een potentieel verhoogd risico toedicht en op basis daarvan de premie verhoogd.
Dus ja, we willen gemak van de moderne communicatiemiddelen en inzage in ons eigen dossier, maar niet op de manier zoals het EPD momenteel is opgezet!
In andere landen, regio's en ziekenhuis systemen werkt het EPD al jaren naar grote tevredenheid van bijna alle belanghebbenden.
Het is tijd dat Nederland zich gaat bedenken waarom het elders dus wel mogelijk is en hoe we de reeds behaalde buitenlandse EPD successen ook hier een succes kunnen laten worden.
In Nederland is er erg veel ruis over wat het EPD nu daadwerkelijk is en hier spinnen slechts weinigen garen bij.
Ik vraag mij af of artsen werkelijk op hun achterhoofd gevallen zijn,als volgens deze
ZOGENAAMDE patienten-vertegenwoordi-
gers,dat EPD zo goed zou functioneren.
Ik vraag mij af waarop deze patienten-
organisaties hun claim baseren dat men
uberhaupt patienten vertegenwoordigd.
Het lijkt mij, als chronisch zieke patient een
nogal absurde, aanmatigende, claim.
En even onrealistisch en wereldvreemd
zijn ook hun beweringen,gedaan in dit
artikel. Vooral WERELDVREEMD.
Ik had tegengestemd...
Haast maken? Laat maar zitten, die digitalisatie,
“Onze bankzaken kunnen we al jaren veilig via internet regelen. Waarom is het voor de meeste patiënten nog steeds niet mogelijk om via internet hun eigen behandeling te sturen?"
Als dat nou waar was, dan was er hoop. Maar het is niet waar. Fraude bij internetbankieren wordt steeds gewoner.
Belangrijker eigenlijk: schade bij dit soort fraude wordt tot nog toe meestal vergoed dor de banken. Een foutje bedankt is uit te ruilen tegen geld, want het gaat over geld.
De gevolgen van identiteitsfraude of slordigheid of spookgegevens, zijn niet uit te drukken in geld en bovendien niet goed te maken. Je kunt nergens terecht om je identiteit of je gegevens terug te krijgen.
Eenmaal fout is voor altijd verloren. Is de rest van je bestaan vechten tegen spookgegevens, verwarring en misbruik.
Zelfs als het foutpercentage maar 1% per jaar zou bedragen, dan heeft over 20 jaar 1/5 patienten met dit soort fouten te maken en is het EPD een bijzonder onbetrouwbaar en voor de gezondheidszorg gevaarlijk systeem geworden.
"Zij vindt dat ook zoiets simpels als huisartsenconsult via e-mail te langzaam op gang komt, terwijl daar veel kwaliteits- en kostenwinst zijn te behalen."
Onduidelijk blijft waarom dat op een centrale site zou moeten, ook nog voorzien van een BSN.
@ Bartels: Verzekeraars hebben wel inzage in de systemen. Factureren gebeurt inmiddels automatisch op basis van de aan de patientenregistratie gebonden gegevens.
Voorbeeld: na consult schrijft arts medicijn voor, voorschrift gaat automatisch naar apotheek, rekening gaat automatisch naar verzekeraar, verzekeraar stuurt automatisch rekening aan verzekerde voor eigen risico of eigen bijdrage. Alles gekoppeld via het BSN.
Aan patient de schone taak om de vordering en de aandoening te bestrijden.
Dat is niet eenvoudig. Als tweeling met een bijzondere achternaam weet ik er alles van (daar kúnnen er geen twee van zijn, denken veel mensen). Maar ook mijn echtgenoot en kinderen zijn al diverse malen voor kosten aangeslagen of zelfs volautomatisch van verzekeraar of huisarts of tandarts verhuisd. Van mensen met een doodgewone naam vind je er namelijk ook makkelijk twee die digitaal sprekend op elkaar lijken.
Hoe groter (centraler) het bestand, hoe groter die kans.
ik ben tegen een epd, mijn prive gegevens gaan alleen die mensen iets aan die ik mijn info deel. Ik wil geen systeem waar arbo artsen, verzekeraars etc in kunnen kijken. Al die dure praat over beveiliging. Ieder blonde dame achter een receptie van een huisarts kan mijn gegevens zien. Er komt dan wel een meldinkje achteraf. Maar jouw huisarts krijgt dan ca. 40 meldingen per dag dus die kijkt daar verder niet naar.
Privacy is een grondrecht
Ja, natuurlijk! ? Wij hebben net gezien, dat een 16 jarige scholier Master Card en PayPal hacked! Zo komen dadelijk alle prive gegevens op straat te liggen. MOP:
Telefoniste: 'Pizza Hut, goedenavond.'
Klant: 'Goedenavond, ik wil een paar pizza's bestellen.'
Telefoniste: 'Mag ik uw Burgerservicenummer, meneer?'
Klant: 'Dat is 222 0033653 52.'
Telefoniste: 'Dank U, meneer Jan Vandenbroecke. Uw adres is Haagstraat 256 en uw vaste telefoonnummer
Is 288 54 22. Uw telefoon op uw werk bij Dexia is 678 89 65 en uw GSM 06-75652532. Vanuit welke locatie belt U ons?'
Klant: 'Euh.... I ben thuis. Vanwaar haalt u al deze info over mij vandaan?'
Telefoniste: 'Wij zijn op Het Systeem aangesloten, meneer.'
Klant: (zucht diep) 'Goed Dan! Mag ik twee pizza's met ham, mozzarella en...'
Telefoniste: 'Ik denk niet dat dit een goed idee is, meneer.'
Klant: 'Hoezo?'
Telefoniste: 'U lijdt volgens uw medisch dossier aan hoge bloeddruk en u hebt ook een te hoog cholesterolgehalte; uw ziekteverzekering weigert de gevolgen van schadelijk eetgedrag te vergoeden in geval van problemen. Bovendien krijgen wij ook een boete voor het leveren ervan.'
Klant: 'Oei! Wat raadt u mij Dan aan?'
Telefoniste: 'Probeert u onze Pizza met yoghurt en sojabrokjes eens. U zult dat ongetwijfeld heel lekker vinden.'
Klant: ' Waarom denkt u dat ik dat zal lusten?'
Telefoniste: 'Uw vrouw heeft onlangs het boek 'Lekkere recepten met soja ' in de lokale bibliotheek geleend'.
Klant: 'Oké... Stuurt u daar Dan twee van. Voor mij en mijn vrouw.'
Telefoniste: 'Goed. Dat kost samen dertig Euro.'
Klant: 'Prima. Ik geef u het nummer van mijn creditkaart. Dat is....'
Telefoniste: 'Sorry, meneer, maar u hebt uw toegestane bedrag al overschreden. U zult cash moeten betalen.'
Klant: ' Okay! Ik haal het bedrag wel uit de muur voordat uw bezorger arriveert.'
Telefoniste: 'Dat zal niet lukken, meneer, ER staat niets meer op uw bankrekening.'
Klant: 'Dat is uw zaak niet! Stuur die pizza's en ik zorg wel dat ik het geld heb. Hoelang duurt het'?
Telefoniste: 'U krijgt de pizza's over een uur bij u thuis. Hebt u haast, Dan kunt u ze hier afhalen en contant betalen. Maar pizza's per motor vervoeren is niet aan te raden, meneer.'
Klant (getergd): 'Hoe weet u dat ik een motor heb??'
Telefoniste: 'Ik lees hier dat u uw afbetalingen van uw auto niet meer hebt kunnen doorbetalen en dat uw wagen in beslag is genomen. Maar uw motor is betaald, dus ik veronderstel dat u die gebruikt.'
Klant: '@#%/$@&?#!'
Telefoniste: 'Mag ik U verzoeken om beleefd te blijven, meneer? U bent al eens veroordeeld geweest wegens belediging van een wetsdienaar. Een tweede aanklacht zou niet best zijn.'
Klant: (Sprakeloos)
Telefoniste: 'Nog iets Anders, meneer?'
Klant: 'Neen... Of ja, toch wel: vergeet niet om ook de gratis twee liter Cola te leveren zoals in uw folder staat.'
Telefoniste: 'Sorry, meneer, een uitsluitingclausule in onze vergunning verbiedt ons om gratis dranken, die suiker bevatten, aan diabetici te geven.... Wat dacht u van suikervrije Rivella, meneer?
Laat het maar niet zover komen, laat U uitschrijven bij het EPD, het is zo lek als een mandje. Het is niet voor niets, dat ambtenaren, huisartsen, doctoren zich laten uitschrijven !