Nederland zet sterk in op innovatie en ICT. De komende twee jaar komt daarvoor bijna 40 miljoen euro beschikbaar. Dat maken minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maandag bekend in Delft tijdens de ondertekening van de innovatiecontracten. Het is de derde keer dat de contracten worden afgesloten, dit keer voor 2016 en 2017.
Voor ICT en innovatie: 40 miljoen erbij
Het geld wordt bijeengebracht door het ministerie van EZ (7 miljoen), TNO (12 miljoen) en de NWO, de Nederlandse Organisatie voor…
IJzersterke uitgangspositie
Het geld wordt bijeengebracht door het ministerie van EZ (7 miljoen), TNO (12 miljoen) en de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die onder het ministerie van OCW valt (20 miljoen). Volgens minister Henk Kamp zijn de miljoenen hard nodig om de 'ijzersterke uitgangspositie' uit te bouwen. Hij verwijst naar de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld, waarop Nederland is gestegen van plek acht naar plek vijf. 'Nederland is nu een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ICT-infrastructuur. Om concurrerend te blijven is ICT onmisbaar geworden'
Private partijen
Vorig jaar is door de overheid, bedrijven en kennisinstellingen voor 814 miljoen euro geïnvesteerd in innovatieprojecten, zo'n 3500 in totaal. Bijna de helft van dat geld kwam van private partijen. Daarmee is de doelstelling van het kabinet gehaald dat een half miljard euro moest omgaan in publiek-private samenwerking, waarvan 40 procent privaat, aldus een verklaring van het ministerie. (ANP)
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
op gebied van ITC dan wel graag resultaatverplichtingen in plaats van inspanningsverplichtingen en aanwijsbare verantwoordelijken.
Eens met Kaatje.Echter is 40 miljoen een schijntje van wat werkelijk nodig is.Investering zal minimaal het 10-voudige moeten zijn om echt sterk in te zetten.Vraag is echter wordt het bedrag door echte ICT-deskundigen becijferd of door een bureaucratisch mechanisme van "even kijken wat we nog over hebben"?
Probleem bij de publiek-private samenwerking de vrijbrief om bij overschrijding van de afgesproken budgetten alsnog extra te declareren. Zowel voor de private sector als voor de betrokken ambtenaren vormt dit geen stimulans om snel klaar te zijn.
Wat nodig is is meer ITC expertise in vaste dienst (dus objectief en onafhankelijk) bij de overheid om dit goed te kunnen beoordelen.
Ook een resultaatverplichting voor wat betreft gewenste product en tijdspanne zal de gebruiken van afgelopen decennia misschien kunnen doorbreken.