Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambtenaren lijden meest onder IT-problemen

Ambtenaren hebben van alle werkende Nederlanders het meest te lijden onder IT-problemen. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse Nationale…

Van de werkende Nederlanders hebben ambtenaren het meest last van IT-problemen. Bij 17 procent stokt het werk daardoor maandelijks. Dit blijkt uit het halfjaarlijkse Nationale IT-tevredenheidsonderzoek van Fujitsu onder bijna 1850 IT-gebruikers.

Onmogelijk software te installeren
Van alle sectoren zijn ambtenaren het minst tevreden over de snelheid van de applicaties en toepassingen waarmee zij werken. Een vijfde vindt de snelheid onvoldoende. Ook een vijfde van de ambtenaren vindt het lastig en de helft zelfs onmogelijk om software te downloaden en te installeren op de bedrijfslaptop of -desktop. Deze moeilijkheden zorgen ervoor dat ruim een op de zes ondervraagde ambtenaren maandelijks niet verder kan werken door storingen. ‘Het is een punt van zorg’, zegt Rob Overtoom, Market Director Overheid bij Fujitsu. ‘We zien gelukkig wel dat overheden verbeteringstrajecten opstarten om de problematiek aan te pakken.’

Grootste aandeel oude computers
Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de overheid samen met het onderwijs (beide 43 procent) het grootste aandeel oude computers (drie jaar of ouder) in huis heeft. Toch klagen ambtenaren niet het meest over de snelheid van machines. Tweederde van de overheidsmedewerkers is zeker te spreken over de computer waarop hij werkt. Bij medewerkers van nutsbedrijven (45 procent ontevredenheid), het verzekeringswezen (44 procent) en leveranciers van software (36 procent) is dat minder.


Beperkte vrijheid thuis te werken

Verder blijkt dat de overheid haar medewerkers beperkte vrijheid geeft. Ambtenaren moeten in 60 procent van de gevallen op kantoor aanwezig zijn om toegang te krijgen tot zakelijke informatie. Bij collega’s in de gezondheidszorg en in het onderwijs (beide 65 procent) is dat ongeveer hetzelfde. Overtoom: ‘Door het vele werken met persoonsgegevens zijn overheden gewend om medewerkers voornamelijk alleen op kantoor toegang te geven. Om diezelfde reden zijn de mogelijkheden om thuis te werken beperkt.’ Als het aan medewerkers zelf ligt, wordt flink meer geïnvesteerd in infrastructuur en apparatuur om mobiel te werken.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan

"het minst tevreden over de snelheid van de applicaties"
Het betreft meestal niet zozeer de snelheid van de applicatie maar van het netwerk en de storingsgevoeligheid van de applicaties.
"Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de overheid samen met het onderwijs (beide 43 procent) het grootste aandeel oude computers (drie jaar of ouder) in huis heeft."
Tja als 3 jaar of ouder, oude computers zijn.... dan wordt er regelmatig in een museum gewerkt. Echter in de meeste gevallen gaat het niet om echte computers maar workstations die traag zijn op het netwerk. En vaak is het netwerk traag door allerlei downloads en bij gebrek aan radio, streamingaudioactiviteiten.

Op 24 mei 2012, 13:58
Derk Kremer

Interessant onderzoek gedaan door Fujitsi. Het geeft stof tot nadenken.
Op dit moment zijn Hans Wortmann en ik bezig aan het afronden van ons tweede artikel over IT Governance. Daarin ook aandacht voor de 'end of life' van systemen. Uit onderzoek blijkt dat organisaties hier weinig oog voor hebben. Het laten voorbestaan van oude systemen die niet of nauwelijks nog gebruikt worden, is min of meer gebruikelijk geworden. Opdrachtgevers/eigenaren van systemen hebben hierover amper een visie en laten dit gebeuren. Beter is het om hier een duidelijke beleid voor af te spreken met ICT afdelingen en hier vervolgens naar te handelen. De verwevenheid van systemen is vaak een reden om de situatie maar te laten voortbestaan. Weil en Ross spreken van 'cold spaghetti'.
Een aardig artikel hierover is van Prof. Kersten in FM, zie: http://test.financieel-management.nl/content/vie …
De vraag is in hoeverre dit probleem ook speelt in de ICT omgeving van de overheid. Wellicht interessant voor Fujitsi om hier ook eens naar te kijken.
Overigens verschijnt het eerste artikel over 'IT Governance en de rol van opdrachtgever' in juni in Informatie. Het tweede deel, met daarin de 'End of Life' passage verschijnt in het daarop volgende nummer.

Op 25 mei 2012, 08:56
Niek

In mijn werkomgeving merk ik dat bepaalde applicaties erg storingsgevoelig zijn of moeite hebben met het opbouwen van b.v. documenten. En dan is het net als winkelen met moederdevrouw. Van geslenter wordt je veel vermoeider dan stevig doorstappen. De machteloosheid van niet lekker door kunnen werken, is sterk demotiverend. Maar dit signaal wordt door het management en bestuur niet herkend of opgepikt. Dit staat los van het feit dat B&M meestal als eerste een keuze mogen doen uit de levering nieuwe computers/laptops/i-phones etc.

Op 25 mei 2012, 10:10
gerrie

It problemen kosten miljarden. Een handjevol mensen heeft maar verstand van it. Het grootste gedeelte van de mensen heeft er de balle verstand van en hier zitten heel veel van die zogenaamde specialisten bij. Dus gewoon stoppen met al die speeltjes.

Op 25 mei 2012, 12:04
Peter

Voor het complete plaatje lees ook even '5 Things Your Employees Are Doing Right Now Instead of Working'
http://www.allbusiness.com/5-things-employees-ar …
En het al-dan-niet succes van HNW heeft maar weinig te maken met ICT.

Op 29 mei 2012, 17:32

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in