Ict-projecten bij de overheid lopen vaak vertraging op door de politieke besluitvorming. De overheid heeft de neiging die projecten te complex te maken. Door een te hoge ambitie of aanvullende wensen van ministers of Tweede Kamer neemt het risico op mislukken toe.
Politieke besluitvorming vertraagt ict-projecten
Ict-projecten bij de overheid lopen vaak vertraging op door de politieke besluitvorming. De overheid heeft de neiging die projecten te…
De Algemene Rekenkamer stelt dat in een donderdag verschenen rapport. Het onderzoek is gedaan op verzoek van de Kamer na uitlatingen van deskundigen dat de overheid jaarlijks 4 tot 5 miljard euro zou verspillen aan automatiseringsprojecten.
Volgens de Rekenkamer ligt dat bedrag aanzienlijk lager. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de totale overheid jaarlijks 2,1 miljard aan ict uitgeeft. Bij het Rijk is dat een half miljard.
Maar dat neemt niet weg dat er wel problemen zijn, aldus de Rekenkamer. Die worden onder meer veroorzaakt doordat de politiek vaak hooggespannen verwachtingen heeft over problemen die dankzij ict-projecten opgelost zouden kunnen worden. Deze verwachtingen zijn niet altijd realistisch, stelt de Rekenkamer.
Ook deadlines die de politiek belangrijk vindt, komen niet steeds overeen met de tijd die nodig is om technische en organisatorische problemen op te lossen. Zo heeft de Rekenkamer vastgesteld dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in 2005 niet tijdig over een nieuw ict-systeem kon beschikken om de taken van de Vreemdelingendienst over te nemen.
De Rekenkamer beveelt minister Guusje ter Horst (Binnenlands Zaken) aan de Kamer beter te informeren over ict-projecten. Door de besluitvorming in fases te laten plaatsvinden, kunnen minister en Kamer meer greep op de ontwikkelingen krijgen.
In een reactie onderschrijft Ter Horst op hoofdlijnen de conclusies van het rapport. Ze wil er haar voordeel mee doen. Wel besteedt het rapport volgens haar te weinig aandacht aan de vraag wie verantoordelijk is voor ict-projecten. Soms is een zelfstandig bestuursorgaan (zoals bijvoorbeeld het Kadaster of De Nederlandsche Bank) de opdrachtgever.(ANP)