Overslaan en naar de inhoud gaan

Patiënten krijgen nog geen online inzage in EPD

Het zal voor burgers op korte termijn niet mogelijk zijn online inzage te krijgen in hun elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat heeft…

Grote risico's
Er zijn inmiddels 2,75 miljoen opvraagbare dossiers. Voor het inzien van die patiëntengegevens zouden burgers gebruik gaan maken van EPD-DigiD, een DigiD-versie die is uitgebreid met een SMS-authenticatieprocedure. Onderzoekers van PricewaterhouseCoopers en de Radboud Universiteit Nijmegen zijn echter tot de conclusie gekomen dat deze toegang grote risico's met zich meebrengt.

Gekraakt
De kans dat een SMS-bericht wordt ondervangen en gekraakt zou al binnen een jaar zeer reëel zijn. Klink zegt in een voortgangsrapportage over het EPD daarom een 'pas op de plaats' te maken met de ontwikkeling van patiëntentoegang en vestigt zijn hoop op de Elektronische Identiteitskaart (eNIK), die overigens nog wel even op zich zal laten wachten.

 

Voortgang

In de voortgangsrapportage meldt Klink ook dat er inmiddels in totaal 217 miljoen euro is uitgegeven aan alle activiteiten rond de invoering van de landelijke infrastructuur voor gegevensuitwisseling in de zorg (in de periode 2002-2010). Daaronder zijn 31 miljoen voor het bouwen en beheren van het Landelijk Schakelpunt (LSP) en 26 miljoen euro voor het UZI-register en de UZI-pas (waarmee zorginstellingen toegang krijgen tot die infrastructuur). Ook in audits, pilotprojecten, advisering en communicatie is veel geld geïnvesteerd. 

 

Software
Het aantal zorgaanbieders dat inmiddels op het EPD is aangesloten groeit, zo meldt Klink, maar erg hard gaat het niet. Inmiddels zijn van de 6.509 zorgaanbieders en nog maar 980 aangesloten - nog maar 15 procent. Vooral de huisartsenpraktijken laten het afweten; van de 4.337 waren er halverwege dit jaar nog maar 369 aangesloten, dus 9 procent. Toch beschikt 80 procent van de huisartsen over software waarmee aansluiten op het LSP mogelijk is.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker

Blij dat ik, net als honderdduizenden anderen, bezwaar heb gemaakt tegen opname van mijn gegevens in het EPD. Daar kan straks elk crimineeltje bij, maar ik zelf niet (want dat vindt Klink niet veilig).

Op 10 september 2010, 11:22
Al hoofdpijn

Het grootste wapenfeit van dhr. Klink was het bijna opblazen van het CDA, maar zelfs dat is mislukt.

Op 10 september 2010, 16:01
Michiel Jonker

Ideetje: het CDA in het EPD zetten?

Op 10 september 2010, 16:10
Marc

Via http://www.spryng.nl worden veel van dergelijke diensten geleverd aan overheidsinstellingen waarbij via beveiligde routes het gewoon mogelijk is om beveiligd te versturen. Ga voor meer informatie over de aanbieder van mobiele diensten voor de zakelijke markt, Spryng, naar http://www.spryng.nl

Op 28 januari 2011, 15:52

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in