Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Generatieve AI veroorzaakt in 2027 stroomtekort in datacenters’

De grote energiebehoefte van generatieve AI dreigt binnen enkele jaren de algemene beschikbaarheid van elektriciteit te verstoren.

15 november 2024
datacenter
Beeld: Shutterstock

De groeiende vraag naar generatieve AI zal ingrijpende gevolgen hebben voor datacenters, zo voorspelt het toonaangevende analistenbureau Gartner in een recent rapport. Maar liefst 40% van de bestaande AI-datacenters zal tegen 2027 met stroomtekorten kampen.

Manager Business Unit Deurwaarders

SNG
Manager Business Unit Deurwaarders

Voorzitter van de Rekenkamer

Gemeenteraad Schagen
Voorzitter van de Rekenkamer

De opkomst van deze technologie zorgt voor een explosieve toename van hyperscale datacenters met een onverzadigbare behoefte aan energie. De vraag naar stroom groeit echter zo snel dat nutsbedrijven niet in staat zijn om op tijd uit te breiden om deze te kunnen beantwoorden. Gartner waarschuwt voor een wereldwijd domino-effect op zowel de energievoorziening als de prijzen in de komende jaren.

Elektriciteit wordt verstoord

Twee op de vijf bestaande AI-datacenters, speciaal ontworpen voor generatieve AI, zullen volgens de analisten tegen 2027 de stijgende energievraag van de generatieve AI-toepassingen niet aankunnen. De grote energiebehoefte van AI dreigt bovendien de algemene beschikbaarheid van elektriciteit te verstoren, wat op zijn beurt kan leiden tot een vertraging in de bouw van nieuwe datacenters voor generatieve AI.

In de Verenigde Staten kijken hyperscalers inmiddels serieus naar kernenergie om hun energie-intensieve datacenters van voldoende stroom te voorzien. Deze plannen kunnen echter worden gehinderd door strenge regelgeving.

Landelijke duurzaamheidsvisie

In Nederland wordt volop nagedacht over de toekomst van datacenters. Zo werkt de Kamercommissie Digitale Zaken aan een landelijke duurzaamheidsvisie voor datacenters. Tot nu toe bepalen gemeenten zelf waar datacenters mogen worden gevestigd, maar er is al langere tijd behoefte aan nationale criteria en randvoorwaarden. Ondertussen controleren de Nederlandse omgevingsdiensten datacenters op het naleven van energiebesparende maatregelen. 

Gemeenten moeten aan de slag

Ook gemeenten maken steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie, zoals chatbots, automatische beeldherkenning en slimme geluidsmeters. Deze toepassingen vragen echter veel energie. Experts waarschuwden tegenover Binnenlands Bestuur dat de overheid meer moet doen om het energieverbruik van AI-toepassingen in kaart te brengen en aan te pakken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie