Advertentie
digitaal / Nieuws

PVV wil geen landelijke visie op datacenters

'Geen duurzaamheidsvisie voor digitalisering opstellen is een stop tot nadenken'.

22 maart 2024
ANP Hollands Kroon Datacenters
ANP/Rob Engelaar

De PVV heeft in de Commissie Digitale Zaken het plan om een landelijke duurzaamheidsvisie voor datacenters op te stellen afgewezen. Momenteel bepalen gemeenten waar datacenters worden gehuisvest, maar er ligt al langer een wens om het Rijk criteria en randvoorwaarden op te laten stellen. Als het aan de partij ligt blijven gemeenten aan zet.

In de nieuwe commissie DZK werd donderdag het thema duurzaamheid & digitalisering besproken. Demissionair minister Mickey Adriaansens was door de vorige commissie DZK gevraagd een plan wilde op te stellen voor duurzame digitalisering, maar zij gaf toen te kennen dit liever over te laten aan het nieuwe kabinet. De voorbereidingen en gesprekken met stakeholders gaan echter gezien het belang van het onderwerp wel door. Alleen nu met een compleet andere samenstelling in de Tweede Kamer.

Geen duurzaamheidsvisie

Zo bleek dat onder meer Partij voor de Dieren, PvdA, D66 en VVD nog altijd graag een duurzaamheidsvisie zien opgesteld worden waarmee onder meer eisen kunnen worden gesteld aan de vestiging van nieuwe datacenters in Nederland. De PVV, inmiddels de grootste partij, wil echter geen duurzaamheidsvisie meer ontwikkelen. PVV-Kamerlid Jan Valize gaf in een toelichting daarover aan te vrezen voor te veel regeldruk met onder meer tijdrovende duurzaamheidsrapportages, die bedrijven ‘kapot maken’. Volgens Valize zijn er momenteel al te veel eisen waar bedrijven aan moeten voldoen.

Een stop op nadenken

Zijn inbreng leidde tot verontwaardigde reacties van andere commissieleden, die geen duurzaamheidsvisie voor digitalisering opstellen ‘een stop op nadenken’ noemden. D66-Kamerlid Joost Sneller stelde dat een duurzaamheidsvisie ook zou kunnen zorgen voor minder regeldruk voor bedrijven en omwonenden van datacenters kan helpen.  

Minister Adriaansens van BZK gaf tegenover Valize aan dat het zeker niet de bedoeling is om meer regeldruk te creëren. Aan de overige partijen stelde ze te willen onderzoeken of er eisen geformuleerd kunnen worden voor onder meer koeling en waterverbruik bij locatiebepaling van datacenters. Dat wil ze in eerste instantie met een verkenning doen.

Rijk beslist al over hyperscale datacenters

Op dit moment bestaan er al wel voorwaarden vanuit de Rijksoverheid voor datacenters op hyperscale niveau. Dit zijn datacenters van meer dan 10 hectare. ‘Momenteel is het zo geregeld dat gemeenten de locatie van andere datacenters bepalen. Daarbij geldt wel dat datacenters met een terrein tussen 5 en 10 hectare onder het afwegingskader voor grootschalige bedrijfsterreinen vallen, waarover het rijk met provincies een afweging maakt.’

Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Goudappel
Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

OVER-gemeenten
Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie