Advertentie
carrière / Nieuws

Cao waterschappen: 8 procent erbij

Voor werknemers in lagere salarisschalen kan de loonstijging oplopen tot 10 procent.

05 december 2022
water-geld-cao-waterschappe.jpg

Een loonsverhoging van gemiddeld 8 procent en een eenmalige uitkering van 1000 euro bruto. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over de cao waterschappen tussen de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) en vakbonden FNV en CNV Overheid.

Projectmanager 'Dossiers op Orde' pSG-cluster

JS Consultancy
Projectmanager 'Dossiers op Orde' pSG-cluster

Technisch Adviseur Waterveiligheid

JS Consultancy
Technisch Adviseur Waterveiligheid

Tot 10 procent

De werknemers bij de waterschappen ontvangen een loonsverhoging van 125 euro bruto per maand bij een voltijdsdienstverband. Daarboven op worden de lonen verhoogd met 5 procent, waarvan 2,5 procent per 1 januari en nog eens 2,5 procent per 1 juli 2023. Met dit pakket aan loonmaatregelen gaat de gemiddelde werknemer bij de waterschappen er 8 procent op vooruit. Voor werknemers in lagere salarisschalen kan de loonstijging oplopen tot 10 procent. De eenmalige uitkering van 1000 euro bruto is niet afhankelijk van het dienstverband. Met het salaris van december 2022 krijgen alle medewerkers dat volledige bedrag.

Ouderschapsverlof

Voor medewerkers die vanaf 1 januari 2023 ouderschapsverlof opnemen, zijn werkgevers van bonden overeengekomen dat werkgevers de eerste negen weken van het verlof de UWV uitkering aanvullen tot honderd procent van het salaris. Ook de vergoeding voor woon-werkverkeer gaat omhoog: van 19 naar 21 cent per kilometer. Voor zakelijke kilometers stijgt die vergoeding van 33 naar 37 cent per kilometer, waarvan 21 cent netto en 16 cent bruto).

Thuiswerkvergoeding

Wat betreft de thuiswerkvergoeding volgen de werkgevers het advies van het Nibud: 3 euro per dag. Alle gemaakte salarisafspraken gelden ook voor uitzendkrachten en payroll-medewerkers. Ook die ontvangen de 1000 euro bruto met hun laatste salaris van dit jaar. Naast de afspraken over de salarissen hebben de cao-partijen afgesproken een studie te doen naar het verbeteren van de diversiteit en inclusie in de sector en het 'vergroenen' van de cao. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting moet maar eens vertellen hoe die €3 thuiswerkvergoeding precies is opgebouwd.
Ronan Drost
Dat kan je zelf ook opzoeken, daar bericht het Nibud gewoon over.
Zie deze link: https://www.nibud.nl/onderwerpen/werken/wat-kost-thuiswerken/
T. Simpelmans
Dank voor de link meneer Drost.
Helaas ben ik er nog steeds niet heel veel wijzer van. Ziet u: het Nibud rekent bijvoorbeeld voor stroomkosten €0,90. Momenteel betreft de stroomprijs gemiddeld 0,80 euro per kWh. Dat wil zeggen dat 1,125 kWh zit. Daarvoor moet in ieder geval de computer aan. Mijn pc (3 jaar oud) gebruikt echter 170 W/uur.
Blijkbaar gaan de rekenmeesters van het Nibud ervan uit dat ik
- mijn telefoon nooit hoef op te laden;
- geen randapparatuur heb;
- in het donker werk;
- geen airco aanzet op warme dagen;
- koude thee/koffie drink;
- het modem en de wifi-versterker heb aangesloten op een knijpkat;
- 6,6 uur per dag werk.

Dan gas. Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld 2,97 euro per m3. Om uw huis een dag te verwarmen, verbruikt u voor een tussenwoning ongeveer 2,6m3 gas. Dat is €7,70 per dag. Neem ik een werkdag van 8 uur, dan gaat het om €2,56. Toch iets meer dan die €1,00 van het Nibud. Sterker: haast uw hele thuiswerkvergoeding gaat naar de gasrekening - voor al het andere resteert een schamele 44 cent. Let wel: als u een tussenwoning heeft. Heeft u een hoekhuis of een tweekapper, dan vallen de kosten natuurlijk hoger uit en zult u uw pc aan moeten sluiten op de dynamo van uw hometrainer (zelf aan te schaffen).

Dat uw werkgever geen cent meebetaalt aan uw internet-abonnement vindt het Nibud wel logisch verder. En de afschrijving op stoffering, bureau, bureaustoel en pc heeft het Nibud gemakshalve maar helemaal niet meegerekend. Die is blijkbaar €0,-, wat wil zeggen dat deze voor eeuwig meegaan. En printerinkt is gratis.
Hielco Wiersma
@T. Simpelmans. Maar dagelijks naar kantoor o.i.d. rijden is ook niet gratis. Dus waar is de balans?
T. Simpelmans
Pardon, mijn werkgever heeft recht op de kosten die ik maak aan reiskosten??? Omdat ik nu minder kosten heb aan vervoer, mag mijn werkgever gratis gebruik maken van mijn internetverbinding? Die moet je me maar eens uitleggen.
Hielco Wiersma
Je kunt natuurlijk altijd het onderste uit de kan willen hebben maar aan thuiswerken zitten ook voordelen. Die kan je niet zo maar wegpoetsen en zonder enige weging in eigen zak steken.
Advertentie