Verlofsparen voor alle gemeenteambtenaren
Voor de nieuwe CAO word gedacht aan een regeling waarin ruimte zit om in diverse levensfasen extra verlof op te nemen. Het verlof zou moeten zijn op te nemen in een aaneengesloten periode of te verdelen over een langere periode, door bijvoorbeeld enkele jaren een dagdeel per week op te nemen.

In hun nieuwe cao zouden gemeenteambtenaren de mogelijkheid moeten krijgen verlofdagen te sparen. Dat daarmee opgebouwde vitaliteitsverlofbudget zouden ze in diverse levensfasen kunnen inzetten, ook om bijvoorbeeld eerder te stoppen.
Nieuwe cao
Dit is een nieuw te ontwikkelen regeling, waarvan de kern is dat er jaarlijks een x-aantal uren wordt gespaard. De bijdrage is voor alle werknemers gelijk en dus niet leeftijdgebonden. Tot die aanbeveling komt de speciale werkgroep Verlof en Vitaliteit van gemeentelijk werkgevers en vakbonden. Die werd ingesteld ter voorbereiding van de onderhandelingen van een nieuwe cao gemeenten. De huidige cao loopt 1 januari 2021 af. De werkgroep doet geen concreet voorstel voor de hoogte van de jaarlijkse opbouw en de mogelijke omvang van het op te bouwen budget. Dat is aan de cao-onderhandelaars.
Behoud loon
Concreet word gedacht aan een regeling waarin ruimte zit om in diverse levensfasen extra verlof op te nemen. Het verlof zou moeten zijn op te nemen in een aaneengesloten periode of te verdelen over een langere periode, door bijvoorbeeld enkele jaren een dagdeel per week op te nemen. Door verlofdagen op te sparen, kan de werknemer aan het eind van zijn loopbaan bijvoorbeeld in de laatste vijf jaar een dag per week minder gaan werken met behoud van loon én pensioenopbouw. Medewerkers die vlak voor hun pensioen zitten, kunnen ook een combi maken met deeltijdpensioen.
Minder werken
Een regeling voor verlofsparen zou een bijdrage kunnen leveren aan het vitaliteitsbeleid voor alle leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld ter voorkoming of oplossing van vitaliteitsproblemen, het faciliteren van minder werken voor oudere werknemers en het beter in balans kunnen brengen van werk en privé.
Het is wel belangrijk dat het opnemen van het verlof in overleg gebeurt met de leidinggevende. ‘Het is in principe niet bedoeld voor een gewone vakantie. Daarvoor heeft de werknemer immers wettelijke verlofdagen. Maar de werknemer heeft wel de regie over zijn eigen spaarverlofbudget en de leidinggevende kan alleen in zeer uitzonderlijke situaties weigeren als er zeer zwaarwegende bedrijfsbelangen in het geding zijn.’
Fiscaal gunstig
Het moet verder mogelijk worden opgespaard verlof mee te nemen bij wisseling van werkgever. De werkgroep adviseert een sector brede regeling en landelijk af te spreken wat de bijdrage van werkgever en werknemer is aan de opbouw van het vitaliteitsverlofbudget.
De regeling zou fiscaal gezien gunstig moeten zijn. Voor het sparen van verlof kan vanuit diverse bronnen worden geput, zoals (nieuwe) bovenwettelijke dagen en uren betaald uit overwerktoeslag of onregelmatigheidstoeslag. Ook kunnen extra dagen ingekocht worden vanuit IKB.
Wanneer de medewerker zijn spaarverlof gebruikt, is dat met behoud van 100 procent loon en 100 procent opbouw van pensioen. ‘Hierdoor is het voor alle inkomensgroepen een betaalbare oplossing‘, aldus de werkgroep.
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 12 van deze week (gratis inlog)
Reacties: 17
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een generatiepact is geweldig... wil ik ook wel maar met 35j oud mag dit niet. Hier mag ik niet over klagen want de ouderen werken zolang die hebben hun strepen verdien... ik moet nog 35j... dusss wat is mijn recht.
In mijn ogen moet het een combi zijn, waarbij je de "ouderen" rustig laat afbouwen en de jongeren de kans geeft om het op te sparen of vrij in te zetten. wel moet er een garantie op zit dat alles wat gespaard wordt beschikbaar blijft, daar zit volgens mij nog een addertje onder het gras!!
PS. wil niet discrimineren tussen "jong" en "Oud"!
Wat ik me afvraag is wie de gemeenteambtenaar nog is? Zo als ik het begrepen heb is de stempel "ambtenaar" bij de gemeentelijke werkenden juist verwijderd?
mijn brievenbus komen inrollen. Dit lijkt mij nou typisch een lokaal onderwerp. Wij gingen toch af van die algemene landelijke good-will regels? Vakbonden, ga eerst eens even rond om te zien of
a.jullie leden struisvogelbiefstuk of kangaroobiefstuk blieven;
b. of dit nou weer landelijk moet worden geregeld.
Lijkt idd op die oude levensloopregeling
http://www.pensioenvergelijken.net/pensioenfonds …
Het is nog afwachten wat de corona doet met onze pensioenen. Daar is het nog vroeg voor.
Lees eens op
https://www.pensioenverlies.nl/vermogen-abp-gaat …
Beter nog: word lid van Stichting Pensioenverlies!
Nu geen tijd meer om alsnog van deze nieuwe regeling gebruik te maken. Waarvan het ook maar de vraag is of ie er ook echt komt. Ik mag ik wel vakantiedagen kopen, dat betekent minder loon. Pffffffffffffff, bedankt! :(
En even voor de goede orde: ik behoor niet tot de oudere èn niet tot de jongere generatie.