Advertentie
carrière / Nieuws

VNG: taalbarrière voor bijstand overbodig en onuitvoerbaar

Het vvd-voorstel om alleen mensen die goed nederlands spreken toe te laten tot de bijstand gaat niet werken en is ook overbodig volgens de VNG.

23 januari 2012

Het plan om mensen die de Nederlandse taal niet spreken uit de bijstand te weren is onuitvoerbaar en overbodig. Dat stelt de VNG in een reactie op het hernieuwde  VVD-voornemen  om het beheersen van het Nederlands verplicht te stellen bij het aanvragen van een uitkering.

Discriminatie
Behalve de VVD zien ook D66 en de PVV wel iets in het opwerpen van een taalbarrière bij de toegang van de bijstand. Andere partijen wijzen het plan af, omdat het volgens hen discrimineert en omdat de bestaande wetgeving al voorziet in sancties voor mensen die weigeren Nederlands te leren.

Raad van State

De VNG valt hen daarin bij. De vereniging wijst op een advies van de Raad van State, waarin staat het uitsluiten op basis van taal in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.  Er mag volgens de raad geen onderscheid worden gemaakt tussen verschillende  groepen mensen die allemaal legaal in Nederland verblijven.

Verplichte cursus

Maar zelfs als het zou mogen, dan nog is de nieuwe eis overbodig, zo stelt de VNG. Eenmaal toegelaten tot de bijstand mag je als gemeente eisen dat ze alles doen om hun kansen op werk te vergroten. Een taalcursus kan daarbij verplicht worden gesteld. Bij weigering kan de gemeente nu ook al korten op de uitkering, precies zoals de VVD dat voorstelt, aldus de VNG.

DIVOSA

De vereniging van managers van sociale diensten DIVOSA wil geen oordeel geven over de plannen om de toegang tot de bijstand te beperken. Een woordvoerder verwijst naar de feitelijke situatie en naar het advies van de Raad van State. Dat is overigens uitgebracht nadat de VVD in 2010 het plan voor het eerst in de kamer had ontvouwd. De VVD zegt naar aanleiding van het advies nog te sleutelen aan het definitieve initiatief wetsvoorstel.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alfred Blokhuizen
Aiii... Dat wordt vervelend voor Friezen en Limburgers.....Gaan de mensen die geen Nederlands spreken dan ook minder belasting betalen? Want ja.... je mag als Pool toch geen gebruik maken van de regelingen, terwijl je wel gewoon belasting betaalt.Kortom, dom, ondoordacht en criminaliteitsverhogend.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jose / ambtenaar
Soms denk je wel eens 1) zaten er maar mensen met kennis van zaken in de kamer en 2) geen bange, gefrustreerde en rancuneuze mensen.1: met kennis dan weet je dat het discrimenerend is (EU / andere Verdragen) 2: die indruk heb ik als ik deze lieden zie / hoor en hun interviews lees. Blij te lezen dat VNG het niet eens is met plan !!! Wat wordt er trouwens verstaan " de taal " spreken? Is het letterlijk alleen spreken of wordt er eigenlijk bedoeld het beheersen (IN WOORD EN GESCHRIFT) van het Nederlands !?!? Als het laatste wordt bedoeld, dan zullen ook witte Nederlanders geen bijstand krijgen, want zijn er niet zo'n 1 miljoen witte Nederlandse analfabeten? En al die witte Nederlnaders die dialect spreken èn geen (ABN) Nederlands, die krijgen dan ook geen bijstand meer. Al die vreemdelingen die de afgelpen jaren verplicht i.k.v. Inburgering Nederlands taallessen heb gevolgd, hoeveel van hen BEHEERSEN het Nederlands; oefening baart kunst, maar met wie kunnen zij oefenen als zij geen werk hebben? Op latere leeftijd een vreemde taal leren is héél moeilijk; en als de taal van de vreemdeling alleen maar een spreektaal is dan is het nog moeilijker > het BEHEERSEN van je eigen taal maakt dat je een vreemde taal kan leren. VVD, PVV en D'66 kom nou eens met GOEDE plannen >> bestrijding werkloosheid, probleemloos onderwijs, afschaffen hypotheekrenteaftrek enz.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie