Overslaan en naar de inhoud gaan

Generatiepact heeft ook keerzijde

Het Generatiepact, waarbij ouderen uren inleveren die door jongere werknemers worden ingevuld, blijkt een goed middel te zijn om de…

De gemeentesector is de eerste sector in Nederland die werk met een Generatiepact. Sinds de intrede in 2014 maken inmiddels ruim honderd gemeenten gebruik van een Generatiepact, zo blijkt uit het rapport ‘Generatiepact gemeenten: sleutel tot succes in handen van gemeenten’ van het A+O fonds. 

Het Generatiepact, waarbij ouderen uren inleveren die door jongere werknemers worden ingevuld, blijkt een goed middel te zijn om de duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers te verbeteren en een meer evenwichtige leeftijdsopbouw van de organisatie te bewerkstelligen. Vooral over het eerste punt, de duurzame inzetbaarheid van ouderen, zijn gemeenten enthousiast.

Dat enthousiasme wordt gedeeld door de deelnemers aan het Generatiepact, die het met een 8,4 waarderen. Ze zien vooral positieve effecten op hun werk-privé balans. Maar er zijn niet alleen positieve effecten. Leidinggevenden zien dat er door deelname aan het Generatiepact capaciteit op de afdelingen wegvalt, waardoor de werkdruk toeneemt. En in de praktijk blijkt het moeilijk om voldoende formatieruimte vrij te maken, jongeren aan te trekken en de doorstroom te verbeteren.

Voor grote gemeenten is dat minder een probleem dan voor kleinere. De grotere gemeenten zijn beter in staat om te schuiven met de formatie en jongeren zien grote gemeenten eerder als aantrekkelijke werkgever. Het Generatiepact biedt daarmee in potentie een mooi pakket aan voorzieningen om werk te maken van een toekomstbestendig en vitaal personeelsbestand, maar vanwege de beperkingen die in het onderzoek naar voren komen zijn veel gemeenten nog huiverig voor de invoering ervan.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steven de Jong

verrassend.... tuurlijk zijn ouderen positief, 50% minder werken en nagenoeg geen achteruitgang in beloning. hiernaast zijn de grotere gemeenten slim geweest om geld te reserveren voor vervanging. VUT 2.0

Op 27 september 2018, 13:52
HH

Natuurlijk zijn ouderen positief, maar niet in die mate die steven vermeld. Nadat de VUT en de FPU en pensionering na 40 dienstjaren allemaal in een rap tempo zijn verdwenen resteert alleen het generatiepact. Kortweg 80% werken, 90% betaald en 100% pensioenopbouw. Of de percentages zijn 60%, 80% en 100%. M.a.w. er is niets meer over alleen een eventueel generatiepact wat snel in de CAO moet worden opgenomen omdat we anders overgeleverd zijn aan willekeur.

Op 28 september 2018, 15:36
Dennis

Latere generaties willen ook graag wat overhouden HH

Op 1 oktober 2018, 13:18
Martin

Beste Dennis, wanneer je 60 bent, dan heb je 35-40 jaar arbeidzaam leven achter de rug met majeure veranderingen. Dat vraagt zijn tol, heus. Je gelooft dat nu niet als jongere generatie, maar heus, het gaat jou ook overkomen. Doorwerken tot 67 (waar 15 jaar geleden 55 nog de norm was) kan wel, maar dan op een andere manier... bv. het generatiepact. En het mooie is dat van de bespaarde loonsom er meer jongeren aan het werk kunnen, wellicht budgetneutraal (mooi streven, geen heilig moeten). Zo snijdt het mes aan twee kanten, begrijp je Dennis ?

Op 1 oktober 2018, 13:39
Mar

Steven, het is niet 50% werken en nauwelijks salaris inleveren, tenzij er gemeenten zijn die sinterklaas spelen, en die ken ik dan weer niet. Het is inderdaad 80-90-100 en/of 60-80-100. Het is een uitdaging voor het management/ de afdeling om daar dan ook daadwerkelijk vervangende jongere collega's voor terug te krijgen. Anders vermeerdert het alleen de werkdruk maar.

Op 1 oktober 2018, 14:23
Arnold

@Martin, natuurlijk vraagt dat zijn tol, maar is die hoger dan de generatie die nu minstens 50 jaar moet werken? Ontwikkelingen gaan steeds sneller en steeds meer wordt met steeds minder mensen gedaan. Wat is er dan wezenlijk anders voor de generatie die vlak voor zijn pensioen staat ten opzichte van de latere generaties? Ik moet nog zien dat het haalbaar is die hoge leeftijd. Zeker gezien het feit dat werkgevers nauwelijks oudere mensen aan willen nemen.

Op 5 oktober 2018, 08:43
Peter Berghs

Ik denk dat inmiddels wel bewezen is dat de proeftuin "generatiepact" de kwalificatie "geslaagd" mag krijgen. Dan moet je doorpakken, anders was het een zinloos experiment met willekeur als uitkomst.

Op 23 oktober 2018, 09:05

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in