Advertentie
carrière / Nieuws

Niet-integer gedrag collega’s vaakst vermoed in gemeentehuis

De overtuiging dat je directe collega’s er de kantjes vanaf lopen komt het vaakst voor in gemeenteland, bij de rechterlijke macht het minst.

08 december 2022
Niet-integer gedrag op werkvloer vaakst vermoed in gemeenteland

Van alle overheidssectoren wordt er in de gemeenten en gemeenschappelijke regelingen relatief het vaakst niet-integer gedrag ervaren. Dat blijkt uit het Werkonderzoek, een groot enquêteonderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met CBS en ICTU. Voor het onderzoek zijn bijna 90.000 werkenden bevraagd over het werk. In totaal hebben er 37.903 respondenten deelgenomen.

Departementen

In het Werkonderzoek zijn ambtenaren stellingen voorgelegd over onder andere de integriteitsbeleving in het openbaar bestuur. Ruim een op de zeven medewerkers in het openbaar bestuur (15 procent) is het (helemaal) eens met de stellingen dat collega’s er de kantjes vanaf lopen en dat collega’s fouten die zij maken proberen te verbergen. In gemeenten en gemeenschappelijke regelingen wordt dat gedrag relatief het vaakst ervaren, op de werkvloer op de departementen is de situatie niet veel beter. Bij de rechterlijke macht wordt er blijkens het onderzoek amper over dit type niet-integer gedrag geklaagd.

Lichte verbetering

Het percentage medewerkers dat het (helemaal) eens is met de stellingen over niet-integer gedrag is iets lager dan in 2019 en dat is volgens de onderzoekers positief. ‘Toen was 17 procent het (helemaal) eens met de stelling dat collega’s de kantjes ervan af lopen en iets meer dan 12 procent met de stelling dat collega’s de waarheid verdraaien tegenover hun leidinggevende’, constateren ze. Het aandeel medewerkers dat het (helemaal) eens is met de stelling dat collega’s de fouten die zij maken verbergen steeg overigens iets: van 14 naar 15 procent.’

Schendingen

Onderzocht werd verder of medewerkers in het openbaar bestuur een integriteitsschending waarnamen in 2021. Het overgrote deel (83 procent) geeft aan daar geen getuige van te zijn geweest. In de rechterlijke macht (9 procent) zijn medewerkers het minst vaak getuige geweest van een schending. Vergeleken daarmee zijn bij gemeenten (19 procent) en gemeenschappelijke regelingen (20 procent) ambtenaren daar dubbel zo vaak getuige van geweest. Het verstrengelen van belangen van werk en privé, het oneerlijk gebruik maken van personeelsregelingen en het misbruik maken en/of niet vertrouwelijk omgaan met gevoelige informatie worden het vaakst waargenomen.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie