Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilligers van toegevoegde waarde in schuldhulpverlening

‘Vrijwilligers kunnen vooral helpen als er geen overzicht meer is in de inkomsten, uitgaven en schulden.'

schulden-bureaucratie.jpg
− Shutterstock

Vrijwilligers kunnen waardevolle bijdrage leveren aan de schuldhulpverlening. Maar als de problematiek te complex is, is het verstandiger om de hulp aan professionals over te laten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jansje van Middendorp.

Meer rust

In veel gemeenten worden vrijwilligers ingezet om mensen met geldzorgen te ondersteunen. En dat werkt, concludeert Jansje van Middendorp, die onlangs promoveerde aan de Radboud Universiteit op dit onderwerp. Cliënten in de schuldhulpverlening die worden geholpen door vrijwilligers, hebben na afloop van het traject minder ernstige financiële problemen en ervaren meer rust.

Overzicht

‘Vrijwilligers kunnen vooral helpen als er geen overzicht meer is in de inkomsten, uitgaven en schulden’, zegt Van Middendorp. ‘Ze ondersteunen in het op een rij zetten van inkomsten en uitgaven, het aanvragen van inkomensondersteunende regelingen en eventueel in het maken van betalingsafspraken met schuldeisers. Ook helpen ze bij het verzamelen van de benodigde documenten om toegang te krijgen tot de formele schuldhulpverlening.’

Te complex

Maar de trajecten zijn lang niet altijd succesvol. Meer dan een kwart van de cliënten in Van Middendorps onderzoek viel voortijdig uit, waarna hun financiële problemen kunnen toenemen. ‘Soms is de problematiek te complex. Zo lijken er steeds meer cliënten te zijn met problematische schulden, die geen aanspraak kunnen of willen maken op formele schuldhulpverlening. Ook zijn er vaker hulpvragers met psychische problematiek, een licht verstandelijke beperking, beginnende dementie of grote gezondheidsklachten.’ 

Afbakenen

Dat soort complexe gevallen werken demotiverend voor vrijwilligers. ‘Dat is zonde’, vindt Van Middendorp. ‘We willen natuurlijk voorkomen dat zij stoppen als vrijwillige hulpverlener.’ Daarom is het zaak om vrijwilligers goed te begeleiden, hun doelgroep af te bakenen en grenzen te stellen in het soort ondersteuning dat zij kunnen bieden. Coördinatoren bij lokale welzijns- en vrijwilligersorganisaties hebben daar een belangrijke rol in.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in