Het stadsbestuur van Rotterdam wil in 2015 bijna 200 miljoen euro structureel bezuinigen op de eigen organisatie. Dat betekent onder meer dat er 2450 voltijdbanen verloren gaan in plaats van de 1000 die al eerder waren aangegeven.
Rotterdam schrapt 2450 banen ambtenaren
Rotterdam wil 200 miljoen structureel bezuinigen op de eigen organisatie. Dat betekent dat 2450 banen verloren gaan ipv de 1000 die al…
93 miljoen euro
Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Die vroeg eind vorig jaar in een motie tijdens de begrotingsbehandeling het college aan te geven hoe de organisatie 20 procent goedkoper kan werken dan in 2010. Zeker 93 miljoen euro kan worden bespaard op personeelslasten door terug te gaan van 13.000 banen naar 10.500 voltijdbanen.
Al 600 banen gekrompen
'Tot begin dit jaar is de formatie al met 600 voltijdbanen gekrompen. Met de huidige maatregelen van het college om efficiënter te gaan werken en de dalende vraag uit de markt op te vangen, kan het apparaat met nog eens 1000 ambtenaren worden teruggebracht', aldus het college. Zeker 100 miljoen willen burgemeester en wethouders in de knip houden door te besparen op huisvesting, het extern inhuren van arbeidskrachten en ICT-kosten. Zo wordt de gemeentelijke huisvesting gedecentraliseerd van tientallen kantoren naar enkele panden in de stad.
Welke taken
De gemeenteraad praat binnenkort over de brief. Die moet wat betreft de laatste 850 ambtenaren die moeten vertrekken, eerst aangeven op welke taken de gemeente moet gaan bezuinigen. De maatregelen passen allemaal in de nieuwe visie van de gemeente dat het bestuur meer de regisseur van de stad wordt en niet meer de uitvoerder. PvdA-wethouder Jantine Kriens van financiën en organisatie bevestigt dat dat om een andere instelling van ambtenaren vraagt. Waar ze vroeger vaak bepaalden hoe plannen eruit kwamen te zien, moeten ze nu juist ideeën en initiatieven voor de stad aan de inwoners overlaten.
Ongebreideld groeien
Dat de gemeente ongebreideld groeide, heeft volgens Kriens alles te maken met de tijdgeest. 'Achteraf gezien hebben verschillende colleges alleen maar gestapeld, nieuwe aardlagen aangebracht. We willen nu weer een sterke, maar vooral wendbare en goedkopere organisatie worden.'
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Altijd weer benieuwd wat die mensen op dit moment allemaal voor werk doen.
Er is nog wel werk in de kassen ...
Het zal niet makkelijk zijn om al die banen op te heffen. De burger zal het zeker gaan merken. De Raad is aan zet om te zeggen, wat we niet meer gaan doen. Ondertussen zijn zelfs de herplaatsingskandidaten van het concern mobliteitscentrum niet beschikbaar voor een spoedklus. Ze zijn allemaal druk an het werk.
Als 10% Collectief Mentaal Verzuim in een gemeentelijke organisatie met 13000 ambtenaren wordt gereduceerd kan die organisatie al 117 miljoen euro per jaar goedkoper werken met behoud van die 13000 ambtenaren.
Als diezelfde hoeveelheid Collectief Mentaal Verzuim blijft bestaan en men denkt dan met het ontslag van 2500 ambtenaren 93 miljoen euro goedkoper te kunnen werken komt men bedrogen en zelfs duurder uit, want...
... bij gelijkblijvende omstandigheden (die voor Collectief Mentaal Verzuim verantwoordelijk zijn) zijn de faal- en consequentiekosten daarvan over 10500 ambtenaren 94,5 miljoen euro per jaar. Per saldo schiet men met die taakstelling sec dus niets op.
Komt nog bij dat bij zo'n reorganisatie het Collectief Mentaal Verzuim gedurende langere tijd toeneemt en daarmee dus ook de (werkstress en werk-)druk op organisatie en mensen!
Anders gesteld: Naarmate het Collectief Mentaal Verzuim hoger is zijn er meer mensen nodig om hetzelfde werk met de huidige snelheid en kwaliteit te doen met behoud van dezelfde werkdruk.
Een andere instelling van ambtenaren lost ook niets op als niet eerst de organisatie een andere instelling aanneemt t.a.v. die omstandigheden. Pas dan kan met dezelfde mensen veel meer, sneller en kwalitatief beter gedaan worden. En pas dan wordt echt duidelijk met hoeveel minder mensen de organisatie toe kan.
Het beter begrijpen en van daaruit reduceren van 'Collectief Mentaal Verzuim' laat organisaties ca. 3,5 keer goedkoper werken dan wanneer het mensen ontslaat.
Ze kunnen zo aan de slag bij provincie Fryslân!
Als men slim is ontslaat men alleen de mensen die niet in de gemeente Rotterdam wonen om op die wijze een beroep op de Rotterdamse bijstandskassen te vermijden.
Het gemeentebestuur geeft twee majeure argumenten: minder vraag uit de markt en slimmer werken. Minder vraag uit de markt doet veronderstellen dat dit een autonome vraag is die niet te beinvloeden is. Vergeten wordt de vraag die het gemeentebestuur zelf kan sturen bijvoorbeeld subsidies waarvan het aanvragen en behandelen meer kost dan het subsidiebedrag. Of het stopzetten van vergunningssystemen waaronder het vergunningparkeren met de enorme rimram die daar bij hoort. Als laatste noemt het gemeentebestuur slimmer werken. Een indirect verwijt aan alle vorige colleges en gemeenteraadsleden die kennelijk altijd dom werken toegestaan hebben. Maar niet heus, slimmer werken kost enorm veel tijd en geld. Veel beter is simpel en eenvoudig besturen en ook zo werken. Laat vakmensen ongestoord hun ding doen. Laat bestuurders besturen in plaats van de popiejopie uithangen. Inderdaad Rotterdammers: Res non verba; geen woorden maar daden en dan is dit hele circus niet meer nodig.
"Met de huidige maatregelen van het college om efficiënter te gaan werken en de dalende vraag uit de markt op te vangen, kan het apparaat met nog eens 1000 ambtenaren worden teruggebracht'
Dat werd dus ook wel tijd! Waar bezuingingen al niet goed voor zijn, doorgaan met dit kabinetsbeleid dus!