Advertentie
carrière / Nieuws

Wachtgeld voor vrijwilligersbaan Rehwinkel in Barcelona

Burgemeester Rehwinkel van Groningen heeft een nieuwe baan in Barcelona aangenomen, maar dit blijkt een vrjiwilligersbaan te zijn. Hij doet daarom beroep op de wachtgeldregeling en daar is men niet blij mee.

09 oktober 2013

Groningen was nog maar net bekomen van de verassing dat burgemeester Rehwinkel een nieuwe baan heeft.  Wat bij die aankondiging vorige week echter niet werd verteld, was dat zijn nieuwe, internationale functie in Barcelona een vrijwilligersfunctie betreft. Peter Rehwinkel gaat daarom gebruik maken van de wachtgeldregeling en daar zijn veel Groningers niet blij mee.

VVD niet blij
Onder wie Sabine Koebrugge, fractievoorzitter van de VVD. 'Ik ben erg verbaasd. Ik ging er vanuit, net als iedereen, dat Rehwinkels nieuwe baan gewoon betaald was. Het was voor mij wel even slikken dat het op kosten van de gemeente Groningen blijkt te zijn.' 


Standplaats Barcelona

Peter Rehwinkel (PvdA) maakte vorige week bekend dat hij per 1 november opstapt. Zijn nieuwe functie is bij een internationale organisatie die wereldwijd gemeenten helpt wanneer er zich een ramp heeft voltrokken. Standplaats is Barcelona. De Groninger gemeenteraad moest dit nieuws overigens uit de media vernemen.  


Inleveren tot WW-niveau
Formeel heeft Rehwinkel gewoon recht op wachtgeld, maar toch doet de VVD een appèl op de burgemeester. 'Het is bizar dat iemand vrijwillig ontslag neemt en dan nog recht heeft op wachtgeld,' zegt Koebrugge. 'Het zou hem sieren als hij een deel zou inleveren tot het WW-niveau.'  


'Lidmaatschap PvdA opzeggen'

Enkele raadsleden van de VVD en SP reageerden verbolgen. VVD’er Max Blom twitterde ,,Bgm Rehwinkel gaat vrijwilligerswerk doen in Barcelona. Op kosten van stad Groningen, dat dan weer wel.'' De jongerenafdeling van de PvdA in Groningen, de Jonge Socialisten, roept Rehwinkel op zijn PvdA-lidmaatschap op te zeggen. Ook de SP vindt de wachtgeldregeling ongepast. Via de website laat ze weten: 'Het is echt belachelijk om in deze financieel zware tijden op kosten van de Groningse belastingbetaler vrijwilligerswerk te gaan doen in Spanje.' aldus de woedende SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.' 


Kamervragen PvdA

De woordvoerder van Rehwinkel benadrukt dat ,,de reden voor ontslag bij deze regeling niet aan de orde is''. Bovendien maakt de burgemeester waarschijnlijk maar beperkt gebruik van de regeling, zegt hij. Overigens heeft Rehwinkel, volgens het Dagblad van het Noorden, de rekening van de cursus Spaans à 3150 euro ook bij de gemeente neergelegd. Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Manon Fokke van Rehwinkels eigen PvdA vragen gesteld over de kwestie aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zo wil ze weten of het aanvaarden van een onbetaalde functie een voormalig politieke ambtsdrager ontslaat van zijn sollicitatieplicht.

Reacties: 26

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Deze man is géén socialist maar een vvd'er die het ik voorop stelt. Hij faalde als burgemeester, ook in de rampenbestrijding en dan gaat hij dan vrijwilligerswerk doen in Barcelona. Van een vvd'er had ik het gesnapt en zelfs van het zogenaamd linksliberale maar in wezen rechts conservatieve d'66 ook. Maar van een pvda'er? Vreselijk is dit... Rehwinkel is een minkukel in gedag en moraal...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Mevrouw Kiki / Bewoonster Stad Groningen
Geachte ex burgemeester dr.J.P.Rehwinkel,Mag ik u namens de gehele stad 'bedanken' voor het feit dat ik gisteren (7 november 2013) de Groninger rechtszaal weer eens van binnen heb gezien?

En dat ik het uitgeknepen gruwelijke toneelstuk van rechter, belanghebbendenadvocaat en gemeenteadvocaat wéér maakte....U heeft namelijk te laat, en zonder gedegen, overleg een besluit afgegeven om de 100 marklieden verjagen van hun jaarlijkse plek.Niet, professioneel, VOOR het binnenhalen overleggen......

"Pas in september / oktober werd de route enigszins duidelijk." aldus de gemeenteadvocaat!Onder het mom van veiligheid (50.000 bezoekers naar Sinterklaas), moeten de marktkramen wijken...En geen getal over hoeveel mensen er vorig jaar naar Sinterklaas kwamen.Bij de bloemetjes jaarmarkt komen er jaarlijks 150.000 bezoekers, die rustig tussen de tussen VELE EXTRA bloemenkramen doorlopen ...Het was lang geleden (www.krantvantoen.nl 3 mei 1996) dat ik een paar rondjes rechtbank heb gedaan en dat bestuursrecht mr. T. Duursma de toenmalige burgemeester drs. H.Ouwerkerk op zijn sodemieter gaf omdat te vaak de evenementenvergunningen niet op tijd waren en de burgemeester zodoende de belanghebbenden naar de rechtbank jaagden.U trompetterde in begin april dat Sinterklaas naar Groningen komt.

U vertrok op 1 november 2013.

Waarom kreeg u het niet voor elkaar om op tijd deze belangrijke vergunning af te geven?

Gister, na 7.5 maand, verleende een waarnemer van de huidige burgemeester de evenementenvergunning.Ik zal deze Sinterklaasintocht 2012 herinneren als de intocht van het uitzwaaien van de democratie.

Als al die kindertjes wat groter zijn, zal het hun duidelijk worden.Ik hoop dat u NOOIT meer, op enige wijze, in het openbaar bestuur terecht komt.Want nu dat een Staatrechtsdeskundige onze waardevolle, moeizaam verkregen, democratie naar gort draait .....Mevrouw Kiki
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
henk
Waarom grijpt de minister niet in?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
peter
Wedden dat barcelona een tussenstation is voor andere leuke en verre reizen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Mevrouw Kiki / Bewoonster Stad Groningen
Ik ben inmiddels heel erg benieuwd wat het oordeel van zijn nieuwe spaanse baas UCLG over De Volunteer Uit Holland (DVUH).Want:

Vandaag is gebleken dat er grote juridische problemen zijn bij de intocht van Sinterklaas a.s 16 november 2013.Met een beetje geluk halen hebben de marktlui (Ggrote Markt / Vismarkt) een voorlopgige voorziening bij de Groninger rechtbank VOORDAT burgemeester dr.J.P. Rehwinkel vertrokken is en Sinterklaas nog niet op de stoep staat..Op 9 april 2013 kondigde burgemeester dr.J.P.Rehwinkel trots aan dat de landelijke intocht van Sinterklaas op 16 november 2013 in Groningern zal zijn.Vandaag, 12 oktober 213, blijkt dat 2 vereiste evenementenvergunningen, die door de verantwoordelijke burgemeester dr. J.P. Rehwinkel allang hadden moeten zijn verleend, op dit moment nog in behandeling zijn !!!!!

Daardoor kunnen de bezwaarschfiten niet op tijd afgehandeld worden.Voor een eensgelijk JAARLIJKS terugkerend geintje (telate evenemnetnvergunningen) wenste de president van de rechtbank, T.Duursma, op 3 mei 2006 voormalig burgemeester dr.H.Ouwerkerk aan de tand voelen.

De rechter was van oordeel dat de burgemeester de wet niet naleefde en dat hij tegenstanders naar de rechter joeg.

http://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?id=NV …Volgende week komt de uitspraak van de Gemeentelijke Rekenkamer, die van oordeel is dat de DGMR ontruimingsrapporten van DGMR van het Groninger Forum goed zijn.Terwijl Rehwinkel en ik al geruime tijd weten dat beide rapporten ( 16 november 2011 en 22 maart 2012) zo vals als een glimmende kraai zijn.We gaan een spannend weekje tegemoed.Mevrouw Kiki
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Naar verluidt betreft het een zware, internationale functie. In het kader van het Europese milieubeleid zal de heer Rehwinkel ook gaan onderzoeken of het nog langer verantwoord is dat Sinterklaas elk jaar per stoomboot in ons land arriveert en of dat vervoer niet duurzamer en efficiënter kan. Ook zal hij in Spanje gaan voorstellen of het personeelsbestand van Sinterklaas multicultureler kan worden samengesteld, bijvoorbeeld door toevoeging van een Eskimo.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Wil Reuvers / juridisch medewerker
Wat een zielige en oneervolle vertoning van deze incompetente burgemeester. Wees blij dat ie vertrekt, Groningen. Het zal een paar centen kosten, want zo zit dat systeem in Nedrland nu eenmaal in elkaar (politici zorgen nu eenmaal goed voor zichzelf), maar in Groningen kan het alleen maar beter worden, na het vertrek van deze graaiert.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
André Jolmers / ex ambtenaar
Belachelijk dat een hoog betaalde ambtenaar gebruik maakt van wachtgeld als hij zelf ontslag neemt om iets leuk te gaan doen. Ik moest heel veel inleveren toen ik om medische redenen niets meer kon en nog steeds inlever
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Willem
En maar krokodillentranen huilen als de opkomst bij een verkiezing weer eens dramatisch laag is. En maar klagen over de afstand tussen politiek en burgers. Tja, zolang de politiek zichzelf op een voetstuk plaatst, voor zichzelf lucratieve financiële regelingen treft, elkaar leuke baantjes toeschuift etc. dan zal de kloof tussen politiek en kiezers alleen maar groter worden. Maar wat echt schrikbarend is, is het totale gebrek aan zelfreflectie; het ontbreken van het besef dat je niet voor jezelf en je politieke vriendjes zaken kunt regelen die je de burger misgunt. Walgelijk.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Kruifje / voetballer
Knuffelhomo van Groningse ambtenaren, tevens zijn eigen Werkgever en Poortwachter, kan met zijn riante wachtgeldregeling Barcelona toch weer op de Schotse knieën krijgen. Da's logies met ontbijt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Paul / projectleider
Dat je deze meneer nog het verschil tussen de letter en de geest van de wet moet uitleggen... Als je bewust terugtreedt met een andere functie in je achterzak is het een beetje vreemd als je oude werkgever nog betaald.(met de wachtgeldregeling an sich is niks mis gezien hoe het er soms aan toe gaat in de politiek).Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Ja, de politieke elite (in casu regent Rehwinkel)zorgt nog steeds heel goed voor zichzelf. Dit zou je als ambtenaar of andere gewone werknemer eens moeten flikken. Je baan uit eigen beweging opzeggen voor een vrijwilligersfunctie, een soort veredelde hobby dus. Dan krijg je verwijtbaar ontslag op je bord en ontvang je dus zelfs geen bijstand, in ieder geval niet meteen (hoogstens leenbijstand), laat staan een werkloosheidsuitkering, dat op zich al een schijntje is vergeleken met de wachtgeldregeling voor politici. En dan die peperdure cursus Spaans voor de vertrekkende benoemde bestuurder, te gek voor woorden en hondsbrutaal jegens de belastingbetaler.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
De schicht / Gemeente ambtenaar
Die cursus Spaans is ook weggegooid geld geweest. In Catalonië spreken ze Catalaans.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De zoveelste politicus die feitelijk de regeling voor politieke ambtsdragers misbruikt. De hoogste tijd dat Den Haag (Binnenlandse Zaken) eens orde op zaken stelt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Kees Huizenga
Zie de reacties op de website van OOG TV:http://www.oogtv.nl/2013/10/rehwinkel-overvalt-w …Ik geef deze link waarin wordt geschreven over "werhouders" in plaats van wethouders. Een aardige en mooie fout, omdat de wachtgeldregeling onjuist wordt toegepast. Wethouderlijk gedogen. "Ons kent ons!"Ik plaatste enkele reacties. Bijna alle reacties zijn negatief over het gedrag van burgemeester Rehwinkel.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jos Praat / beleidsmedewerker
En je dan nog steeds afvragen waardoor de kloof tussen bestuur en burger steeds groter wordt. Je vraagt je werkelijk af wanneer Rehwinkel voor het laatst buiten is geweest.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Willem Kamps
Ik neem aan de Groningen de wachtgeldregeling er even op naslaat en vervolgens besluit hier geen medewerking aan te verlenen. Of hij nu naar Barcelona gaat als vrijwilliger doet feitelijk niet ter zake. Hij neemt op eigen initiatief ontslag. Dat betekent in de echte wereld dat je nergens recht op hebt. Punt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Kop
Rehwinkel is een PvdA-er, die zich dankzij politieke vriendjes omhoog heeft gewerkt.

Het zoveelste bewijs dat deze geparachuteerde burgemeester alleen voor eigen belang gaat.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ernest Tieman / projectmanager openbare ruimte
De wachtgeldregeling is bedoeld voor plotseling verlies van een politieke betrekking, bijvoorbeeld door het vallen van College of motie van wantrouwen.

Bij vrijwillig ontslag wegens andere functie niet natuurlijk.

Overigens deed zijn PVDA partijgenoot Wouter Bos iets vergelijkbaars: zijn positie stond niet ter discussie maar hij trok zich terug als minister 'om meer tijd aan zijn gezin te besteden' en maakte ook enkele maanden gebruik van wachtgeld! Daar was toen vreemd genoeg weinig ophef over.Los hiervan is het bijzonder vreemd dat een burgemeester op zo'n korte termijn (minder dan 1 maand!) ontslag neemt. Waarom? En waarom wil hij bij zo'n onbekende organisatie zonder vergoeding werken? Heeft hij daar een partner/ huis / familie/ belangen ?

Het zou de nieuwswaarde verhogen als we de achtergronden daarvan ook konden lezen...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Bert Luijendijk / gemeenteraadslid
Ja, dat is nou de uitwerking van de participatiemaatschappij van dit kabinet. PvdA'ers die op kosten van de belastingbetaler leuke dingen gaan doen voor zichzelf. Rehwinkel was niet eens in staat om adequaat te handelen in Haren, dus geen ramp als hij nu vertrekt....maar betaal je uitstapje a.u.b. wel zelf!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Paul / projectleider
Overigens zou ik als ik de Gronings gemeenteraad was aandringen bij Plasterk op oneervol ontslag, maar vooral

sterk het (verplichte) reïntegratietraject monitoren- vvrijwilligerswerk in Barcleona zou zomaar in conflict kunnen zijn met de beschikbaarheid van Rehwinkel voor de arbeidsmarkt...helaas moet er dan gekort geworden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
De veegwagen
Jammer p, politici op wachtgeld hebben geen sollicitatieplicht
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Paul / projectleider


@P2 Nee, sinds 2010 hoort er bij het wachtgeld ook een inspannningsverplichting zie: Besluit sollicitatieplicht Appa voor gewezen politieke ambtsdragers hoofdstuk 4Aan de gmeente Groningne om dat goed in te vullen...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Mevrouw Kiki / Bewoonster Stad Groningen
1.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wachtgeld

De betrokkene moet in voldoende mate trachten passende arbeid te vinden. Of arbeid passend is wordt onder andere bepaald door het geboden loon. Dit kan betekenen dat de betrokkene geen baan met een laag loon hoeft te aanvaarden, maar kan ook betekenen dat hij na een baan met een laag loon te hebben aanvaard door moet blijven zoeken naar een passender baan.===2.

http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=125 …Op deze site van RTVNoord staan 3 filmpjes.In het BOVENSTE filmpje:

a. is te horen dat burgemeester dr.J.P.Rehwinkel van mening is dat hij: ook recht op reis- en verblijfskosten heeft.

b. en dat hij na 1 november 2013 geen reis- en verblijfskosten zal claimen.

c. maar wat hij na 1 november 2013 wel claimt blijft onduidelijk.Het ONDERSTE filmpje:

a. legt hij uit dat hij het wachtgeld nodig heeft, omdat ook hij brood op de plank nodig heeft.

(€ 46.500 voor een half jaar)

b. of hij het afgelopen jaar, sinds zijn aankondiging van zijn vertrek op 24 april 2013, naar een (goed) betaalde baan heeft gesolliciteerd is onduidelijk.Mevrouw Kiki

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Kees Huizenga
Hierbij een commentaar van prof. dr. Wim Derksen, hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, in het DvhN van vandaag en gisteravond in het DvhN on line: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10542 …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
True
Rekenwinkel weet precies hoeveel wachtgeld hij nodig heeft.

Herintegreren hoeft hij dus nooit, dat is voor gewone mensen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie