Advertentie
carrière / Nieuws

Vraag naar gemeenteambtenaren ongekend hoog

Ict’ers en ambtenaren ruimtelijke ordening en milieu zijn veruit de meest gevraagde krachten in gemeenteland.

21 september 2022
Arbeidsmarkt
Shutterstock

Het aantal vacatures bij gemeenten blijft maar toenemen. Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig 2021, is er sprake van een stijging van 17 procent. Vooral ict’ers worden gezocht. Uit de Vacaturemonitor tweede kwartaal 2022 van het A&O fonds Gemeenten blijkt dat de vraag naar gemeentemedewerkers ongekend hoog blijft. Het beeld dat het op lokaal niveau door personeelstekorten steeds meer piept en kraakt in de uitvoering blijft volgens de onderzoekers onveranderd.

Planeconoom Grondzaken

Gemeente Assen
Planeconoom Grondzaken

Implementatiemanager (3x) S12/S13

JS Consultancy
Implementatiemanager (3x) S12/S13

11.000 vacatures

Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal vacatures weer toe. Omdat het ging om slechts een lichte stijging van 1,7 procent, lijkt het er volgens de onderzoekers op dat er een meer stabiele periode is aangebroken. Ook voor de totale arbeidsmarkt geldt dat het aantal vacatures per maand minder snel toeneemt.

In absolute aantallen telden de onderzoekers 11.000 vacatures in gemeenteland. Ten opzichte van een jaar geleden werden 1.575 meer vacatures geplaatst en ook veel meer dan voor het uitbreken van de coronapandemie (+79 procent).

Ict’ers

Wat opvalt in de recente cijfers is dat er na een lichte terugval in het vorige kwartaal, toch weer grote krapte is op het gebied van ict’ers. Ook op de gehele arbeidsmarkt springt de beroepsgroep ict er overigens uit. De arbeidsmarkt voor ict’ers is al gedurende lange tijd erg krap.

De vraag naar die beroepsgroep is zo sterk toegenomen (+16 procent), dat op ruimtelijke ordening en milieu niet meer het allergrootste probleem zit. Dat was de beroepsgroep die alle voorgaande kwartalen de eerste plek bezette.

Koopkrachtverlies

Verder valt in het onderzoek op dat in vergelijking met een jaar geleden veel meer vacatures worden geplaatst worden in de beroepsgroepen sociale zaken/werkgelegenheid (+65 procent, bestuurlijk (+71 procent), openbare orde en veiligheid (+54 procent) en juridisch (+43 procent). ‘Het weerspiegelt mogelijk de maatschappelijke situatie waarin we op dit moment ons bevinden: koopkrachtverlies door hogere energiekosten, komst Oekraïense vluchtelingen, boerenprotesten, etc. Het zijn taken die veelal bij gemeenten terechtkomen’, aldus de onderzoekers.

Outsourcen

Verder zien ze op de langere termijn in de gemeentelijke sector een verminderde vraag in de beroepsgroepen ‘binnendienst/algemene dienst’ (-39 procent), ‘verkeer/vervoer/nautisch’ (-17 procent), ‘buitendienst/groenvoorziening’ (-21 procent) en ‘dienstverlening/facilitair’ (-21 procent). Dat zijn volgens de onderzoekers waarschijnlijk diensten die gemeenten outsourcen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T E
Neem wat meer gehandicapten en ouderen aan kan een optie zijn mogelijk.

Gehandicapten danwel tegen een regulier salaris en markt conforme arbeidsvoorwaarden, want die arbeidsdiscriminatie is regelmatig nog aanwezig, met politiek beleid waar de gehandicapten sector al jaren verbetering in probeert te krijgen.

Er is helaas nog te vaak de tendens dat gehandicapten minder waard zijn op de arbeidsmarkt, juist waar met flexibiliteit veel te halen valt. Denk bijvoorbeeld aan thuis werken.

Te vaak zie je nog dat gehandicapten beoordeeld worden tot minder loon, en slechtere arbeidsvoorwaarden. Om over het arbeidsquota debacle nog maar te zwijgen.
Dat in huidige vorm door de strot van gehandicapten werd geduwd.

Het is ven belang de juiste balans te vinden met gehandicapten tussen zorg en werk. Veel verschilt er per persoon, en maatwerk is nodig. Helaas gaat het salaris als eerste in geleverd, omdat men vindt dat gehandicapten minder waard zijn.

Zie het recente raport van de Nationale Ombudsman bijvoorbeeld.

T. Simpelmans
Marktconform kennen ze niet bij de gemeenten.
En secundair kunnen ze ook niet meekomen. Waarom denk je dat dit probleem is ontstaan? Omdat ze zo goed betalen?
T. Simpelmans
Geestelijk gehandicapten hebben trouwens volop carrièrekansen bij het gekkenhuis BZK. Daar vinden ze nog steeds de privatisering van het bouwtoezicht een goed idee. Net als de omgevingswet.
S AS
Salaris: ongekend laag in verhouding tot de werkzaamheden van de gemiddelde ambtenaar (teamleiders en afdelingshoofden daargelaten).
Advertentie