Een ‘hanenkabinet' werd de nieuwe ministersploeg van premier Mark Rutte wel genoemd en een ‘grijze-mannenkabinet', de ‘FC Kaasstolp'. Eurocommissaris Neelie Kroes sprak van ‘een stap terug in de tijd' en andere topvrouwen en feministes vonden het onbegrijpelijk dat (een jonge, liberale premier als) Rutte zo weinig vrouwen had benoemd.
De ideale baas is een macho
In tijden van crisis willen mensen een sterke leider: iemand die zegt waar het op staat, zijn nek durft uit te steken en niet op safe…
Voorkeur voor masculiene leider
Alle verontwaardiging ten spijt, koos Rutte voor dominante mannen, bestuurders met gezag die niet direct bekend staan om hun empathie en luisterend oor. Zoals Ivo Opstelten, Gerd Leers, Maxime Verhagen, Henk Kamp en zelfs Piet-Hein Donner. En de keuze sluit goed aan bij het ideaalbeeld van leiders in crisistijd, zo blijkt. In economisch moeilijke tijden hebben mensen voorkeur voor masculiene leiders, aldus het onderzoek. En de masculiene leider blijkt nog altijd geassocieerd te worden met een man, terwijl uit het onderzoek ook blijkt dat zich onder de masculiene leiders minstens zoveel vrouwen als mannen bevinden.
Ideaalbeeld
In 2005 vroeg Intermediair voor het eerst ruim drieduizend hoogopgeleiden naar het beeld dat zij hadden van de ideale leider. Vijf jaar later - en een crisis verder - werd het onderzoek herhaald en gekeken of het ideaalbeeld was veranderd onder invloed van de crisis. De ideale leider heeft nog steeds een sterke persoonlijkheid, is dominant, resultaatgericht en daadkrachtig en durft risico te nemen, zo blijkt.
Crisis
Empathie, zich begripvol tonen en beschikken over goede communicatieve vaardigheden - zogenaamd feminiene trekken - worden minder belangrijk gevonden voor een leider. Als de respondenten vóór deze vragen over ideaal leiderschap herinnerd werden aan de crisis, nam die voorkeur voor masculiene eigenschappen toe - en de waardering voor vrouwelijke eigenschappen nog verder af.