Overslaan en naar de inhoud gaan

Cao-loon stijgt hardst in publieke sector

Cao-lonen stegen in het derde kwartaal met 3,4 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2021. Bij de overheid was dat zelfs 4,9 procent.

cao munten letters
− Shutterstock

De overheid moet volgens ambtelijk advies aan Financiënminister Kaag zeker niet vooroplopen op het vlak van salarisontwikkeling, maar traditiegetrouw marktvolger zijn. Uit CBS-cijfers blijkt dat de cao-lonen in het derde kwartaal van dit jaar nergens zo hard stegen als juist in de publieke sector.

In het derde kwartaal van 2022 stegen de lonen het meest bij de sector overheid, namelijk met 4,9 procent.
In de sector gesubsidieerde instellingen en de sector particuliere bedrijven namen de lonen toe met respectievelijk 3,1 en 3,0 procent. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar had de sector overheid nog de kleinste loonstijging (1,4 procent).

Voorlopige cijfers

De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van 2022 met 3,4 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat is de grootste stijging na het eerste kwartaal van 2009 (3,6 procent). Ondanks die forse toename ligt de cao-loonontwikkeling ruim onder de ontwikkeling van de consumentenprijzen. In het derde kwartaal lagen die namelijk liefst 12,3 procent hoger dan een jaar eerder. De voorlopige cijfers over het derde kwartaal zijn gebaseerd op 97 procent van de cao’s waaruit de statistiek is opgebouwd. Ongeveer acht op de tien werknemers vallen onder een cao.

 

Ontwikkeling CAO-lonen
Ontwikkeling cao-lonen per uur inclusief bijzondere beloning

Inflatie

De cao-lonen mogen dan wel zijn gestegen, in de beschikbare (jaar)cijfers van de cao-lonen en de consumentenprijsindex die teruggaan tot 1973, is het volgens de CBS-onderzoekers niet eerder voorgekomen dat de ontwikkeling van de cao-lonen zover achterbleef bij de inflatie. De inflatie, die jarenlang niet boven de 2,7 procent per kwartaal uitkwam, is de laatste tijd opgelopen tot boven de 12,0 procent, vooral als gevolg van de snel stijgende energieprijzen. De lonen volgen de economische ontwikkeling met enige vertraging, onder andere doordat cao’s voor een langere periode worden vastgelegd. In het derde kwartaal stegen de cao-lonen 8,9 procentpunt minder dan de consumentenprijzen. De reële cao-ontwikkeling is daarmee -7,9 procent.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 19 van deze week.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans

Mag iemand mij uitleggen hoe dat kan. In 2020 (hoogconjunctuur!) zaten de gemeenten op de nullijn en in 2021 kwam er 1,8% bij.

Op 15 oktober 2022, 12:59
Hielco Wiersma

Het is toch wel frappant dat dit soort informatie van het CBS wordt gebracht nét op het moment dat dit het Kabinet goed uitkomt. Hoe valt deze uitkomst bijv. te verklaren met de zeer karige CAO-Gemeenten?

Op 17 oktober 2022, 10:43
Bob de Jong

Ik als gemeenteambtenaar merkt hier anders nog bijzonder weinig van. Vorig jaar praktisch nullijn, dit jaar in april 2,4% en mijn verwachting voor het nieuwe akkoord over 2023 is niet veel beter.. Dan hebben onze collega's bij de provincie en Rijk maar weer goed voor zichzelf geregeld.
Nu zou het dan eindelijk de beurt zijn van de gemeenteambtenaar, is de taart al verdeeld en moeten wij straks weer genoegen moeten nemen met de kruimels.

Op 17 oktober 2022, 12:35
Hielco Wiersma

Welke CAO's van Overheidsinstellingen zijn door het CBS eigenlijk gebruikt voor het bepalen van dit cijfer.?

Op 19 oktober 2022, 13:58

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in