Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: 'Rijksambtenaren krijgen loonsverhoging'

Minister Blok (Rijksdienst) heeft aangekondigd de nullijn voor ambtenarenlonen los te laten en geld vrij te maken voor loonsverhoging.

Vanaf dit jaar is er weer geld voor loonsverhogingen van rijksambtenaren. Na jaren kunnen zij van de nullijn af. Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. 

Salarisvermindering bij disfunctionering
Blok wilde niet zeggen hoeveel ruimte er is, maar hoopt wel dat de vakbonden aan tafel komen voor een cao met een looptijd van twee jaar. Rijksambtenaren komen er qua loonontwikkeling bekaaid af in vergelijking met hun collega's bij de waterschappen, gemeenten en provincies. Bijzonder hoogleraar Jaap Uijlenbroek keek naar de ontwikkeling van arbeidsvoorwaarden bij de verschillende overheidssectoren. Hij concludeert dat ambtenaren in dienst van een waterschap er het beste vanaf komen: ‘De waterschappen hebben sinds 1993 de hoogste loonontwikkeling doorgemaakt, de sector Rijk de laagste,’ legt Uijlenbroek uit. ‘Het verschil tussen die sectoren is 7,1 procent sinds 1993.’

Verlofregeling
Blok hoopt dat de bonden ook willen praten over het 'moderniseren' van een aantal arbeidsvoorwaarden. Zo wil hij dat rijksambtenaren bij onvoldoende functioneren kunnen worden teruggezet in een lagere salarisschaal. Ook wil hij af van de verlofregeling voor rijksambtenaren vanaf 57 jaar en van het verbod op het draaien van nachtdiensten door 55-plussers. Volgens de minister passen deze regelingen niet meer in deze tijd, waarin iedereen langer moeten doorwerken.

Onderhandelen 

Over de salarisstijging van 0,8 procent waarop de rijksambtenaren volgens de bonden recht hebben, wil Blok praten in het cao-overleg. Het gaat om geld dat is toegezegd in een akkoord over de pensioenen van ambtenaren. Daarbij kwam geld beschikbaar door een besparing op de werkgeverspremies voor pensioenen. Blok ging niet in op berichten dat er een loonruimte zou zijn van 2,3 procent voor de ambtenaren. 'Ik ga niet via u onderhandelen.'

Inhalen

De grootste ambtenarenvakbond FNV Overheid, voorheen Abvakabo, wil dat Blok eerst over de brug komt met de salarisstijging van 0,8 procent per 1 januari van dit jaar. 'Dat is geld waar wij gewoon recht op hebben en dat er moet komen voordat wij aan de onderhandelingstafel gaan zitten om te praten over een nieuwe cao', zei FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand in een reactie.


Compensatie

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Hij noemt het 'een plus' dat er vanaf dit jaar weer geld komt voor loonsverhogingen van ambtenaren. 'Onze inzet voor 2015 is duidelijk: een loonsverhoging van ten minste 3 procent en een compensatie voor de vier jaar dat ambtenaren op de nullijn zaten'.


Campagne gaat door

De vakbonden gaan ondertussen door met hun campagne voor een nieuwe cao voor rijksambtenaren. De komende week gaan kaderleden hun collega's bij verschillende vestigingen van de Belastingdienst informeren over de stand van zaken en hen motiveren om in actie te komen. (ANP/red.)

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber

Over die 0,8%. Dat is dus ook waar Roel Cazemier en zijnen (het College van Arbeidszaken, VNG) mee probeert weg te komen. In het pensioenakkoord staat: De verlaging van de werkgeverspremie krijgt volledig doorwerking via de sectorale cao-tafels in verbetering van de salaris (of andere arbeidsvoorwaarden als cao-partijen daarvoor kiezen), in aanvulling op de salarisafspraken op grond van de bestendige sectorsystematiek. Daar is geen woord spaans bij, de werkgevers hebben hier in meerderheid mee ingestemd. Roel Casemier en de zijnen hebben niet ingestemd maar willen het wel uitvoeren. Ze wilden het niet omdat ze het niet eens zijn met de zinsnede -in verbetering van salaris-. Dat is dus het hele eieren eten en daar proberen ze nu alsnog onderuit te komen door naar de komende cao-onderhandelingen te verwijzen. Het is heel simpel: het geld ben je kwijt (dat is overeengekomen) en wij (de bonden) willen gewoon een loonsverhoging die niet als wisselgeld voor wat anders gaat gelden.

Op 23 januari 2015, 18:46
pieter

Ik denk dat wij als gemeente-ambtenaren nog steeds achterlopen op het rijk.
De collega's van het rijk zullen er bij de komende onderhandelingen niet zo bekaaid af komen als de collega's van de gemeenten.

Op 26 januari 2015, 07:55
K.M. Schaap

Dit is echt een hele kille bestuurder. Waar je voorheen met 58 met de VUT mocht moet je nu doorwerken tot je 67ste. Als je dan niet meer volledig mee kunt krijg je een strafkorting op je salaris en vervolgens wil deze hooghartige man ook nog snijden in de verlofregeling voor ouderen en hen verplichten nachtdiensten te draaien tot ze er bij neervallen. Hoe onmenselijk kun je zijn. In Griekenland zijn zulke types afgestraft. Nu Nederland nog.

Op 26 januari 2015, 09:18
Gerrit

@ Poltiek Den Haag. Wij Nederlanders zijn voldoende hervormd. Wij ambtenaren hebben ons door jullie toedoen uit laten kleden vanwege de bankwereld en het nog steeds en nu zeker niet meer te hervormen zuiden.
Het wordt tijd dat afspraken worden nageleefd. Over de besparing op de werkgeverspremies was al een akkoord. Nu nog naleven anders hebben we in Nl nog een rechter.

Op 26 januari 2015, 09:29
H. Wiersma

Dit lijkt meer een mededeling voor de Bühne. Zijn er soms verkiezingen voor de Provinciale Staten (indirect voor de 1e Kamer) op komst?

Op 26 januari 2015, 11:02
H. Wiersma

Uijlenbroek kan niet rekenen. Sinds 2003 hebben gemeenteambtenaren een forse achterstand opgelopen t.o.v. de andere Overheidssectoren.

Op 26 januari 2015, 11:19
Scheefwoner

Ook al staan we als ambtenaren misschien wat stil qua loonontwikkeling we hebben het nog steeds erg goed ten opzichte van vele wekenden in het bedrijfsleven ik noem maar even de mensen bij V&D op het moment. Misschien moeten we ook onze knopen tellen en als je denkt dat het elders beter is wie houdt je tegen om te solliciteren?

Op 26 januari 2015, 13:16
Harry

Beste Henk,
Omdat iemand anders het nog slechter heeft, moeten ambtenaren het ook slecht hebben ?
Deze logica ontgaat mij.

Op 26 januari 2015, 13:22
Scheefwoner

Beste Harry,
mijn punt is juist dat wij het alles behalve slecht hebben sterker ik knijp mijn handjes dicht als ik het vergelijk met werkenden in mijn directe omgeving en misschien moeten wij ons dat ook eens realiseren.

Op 26 januari 2015, 13:45
Criticus - NL

Blok bedoelt:
De Rijksambtenaren krijgen een sigaar uit eigen doos en moeten die oproken. Dat is goed voor de economie (en de overheid kost het niets. Ooh ja, en je pensioen wordt wel minder, maar dat merken jullie nu toch niet...)
stelletje sukkels dat jullie zijn ;o)

Op 26 januari 2015, 14:20
Frits Klein Langenhorst

De minister legt "modernisering" alleen maar uit als verslechtering. Het gaat wel ver om de regelingen voor ouderen volledig af te schaffen in plaats van bijvoorbeeld de leeftijdsgrens daarvoor met twee jaar op te hogen.
De 0,8% verhoging moet er natuurlijk komen en daarnaast een inhaalslag. De nullijn heeft echt te lang geduurd.

Op 26 januari 2015, 18:47
Paul Janssrn

En de ambtenaren hebben er de afgelopen jaren ook geen 13e maand bij gekregen?

Op 26 januari 2015, 19:18
henk

waar blijft de reactie van de abvakabo vwb de gemeenteambtenaren? Het blijft ijzig stil. Gemeenteambtenaren lopen nu ongeveer 7 tot 10 achter t.o.v. overige sectoren.

Op 26 januari 2015, 21:10
Fritz

Beste Henk,
Van Abvakabo hoor je waarschijnlijk niet zoveel. Abvakabo heeft deze 'geweldige' CAO voor de gemeenten eruit gesleept en vervolgens heeft de achterban kennelijk met 80% ingestemd. Bij het College van Arbeidszaken zijn ze waarschijnlijk nu nog niet bijgekomen van het lachen. En naar die pensioenpremies kunnen we ook fluiten. Weer zo'n staaltje onderhandelingskunst. En je bij de FNV maar afvragen waarom de bonden zoveel leden verliezen.

Op 27 januari 2015, 18:05
henk

Ik vrees dat de abva kabo dit forum niet leest. Te druk met navel staren misschien?

Op 28 januari 2015, 22:43
Fritz

Beste Henk,
Ik vermoed van wel. Abvakabo gebruikt dit forum ook om zaken te ventileren en om, zoals ik dat zie, boos te zijn voor de bühne. Probleem voor Abvakabo is simpelweg dat men zich heeft laten inpakken door het College van Arbeidszaken en vervolgens ook nog hoog van de toren heeft geblazen over het bereikte resultaat. Als dan achteraf blijkt dat men zich, voor al die gemeenteambtenaren, met een fooi heeft laten afschepen, kun je niet anders doen dan je heel erg gedeisd te houden en je op te sluiten in je ivoren torentje. En ach, de huidige bestuurders zullen de rit wel uitzitten (waarschijnlijk met een betere CAO) dus waarom zou men zich druk maken om teruglopende ledenaantallen? Waarom zou men verantwoording af leggen aan een groep die men ongevraagd bindt? Zolang de bond het monopolie op dit machtsmiddel heeft, hoeft zij zich nergens druk om te maken en kan zij zich in haar ivoren torentje terugtrekken.

Op 29 januari 2015, 12:59
henk

@Barbel: Als ik even snel reken dan is het verschil tussen rijksambtenaren en gemeenteambtenaren zeker 8% in het nadeel van de gemeente ambtenaren. Daar komt dan inderdaad nog die 2,3 % eindejaarsuitkering bij en het verschil zit afegrond zo op de 10% ! Maar dan heb je het nog niet gehad: functies bij de lagere oeverheden worden lager ingeschaald en gewaard dan bij het rijk en de provincie. Voorbeeld: een adviseur ict: schaal 10 gemeente en bij de provincie schaal 12. Over het algemeen zit er zo'n 2 schalen = 500 buto per maand tussen. Kom op ABVA/KABO: aktie!

Op 23 februari 2015, 13:06

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in