Dat pensioenfondsen voor 1 januari 2027 moeten overgaan op het nieuwe stelsel, is voor hen 'nog steeds haalbaar', zegt pensioenminister Carola Schouten. De geplande invoering van de pensioenwet die het nieuwe systeem mogelijk maakt, is een half jaar uitgesteld en er zouden zorgen zijn over het tijdspad.
'Pensioenfondsen vinden deadline nieuw stelsel haalbaar'
Volgens minister Schouten zijn de pensioenfondsen klaar voor het nieuwe stelsel.

Transitieperiode
Onderzoek van accountantskantoor BDO deze week wees bijvoorbeeld uit dat een aantal fondsen de deadline niet zou halen. Schouten maakt zich daar minder zorgen over. 'Wat ik hoor uit de pensioensector is dat ze er klaar voor zijn', benadrukte de bewindsvrouw. 'De duur van de transitieperiode met de mijlpalen, die is ook met hen afgestemd.'
Duidelijkheid
De minister benadrukte in de nacht van donderdag op vrijdag nog maar eens tegenover de Kamer dat zij de vinger aan de pols zal houden in de aanloop naar de invoeringsdeadline als de wet wordt aangenomen. Als er toch problemen blijken te zijn voor fondsen, 'dan moet je kijken of verlenging niet toch nodig is'. Maar dat wil Schouten proberen te voorkomen. Een overzichtelijke deadline zorgt immers voor duidelijkheid voor de betrokken partijen, stelde zij.
Stemming
De Tweede Kamer stemt voor de kerstvakantie waarschijnlijk voor de wet, waarna de Eerste Kamer zich er nog over zal buigen. De bedoeling is dat de wet zelf op 1 juli 2023 in gaat, en drieënhalf jaar later fondsen dus moeten zijn overgegaan op het nieuwe stelsel.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Gewoon doordrukken dus, die onmogelijke wet.
PvdA en GL hebben vorige week hun fiat gegeven met de mededeling: deze wet krijgt van ons het voordeel van de twijfel.
Laat ik nu altijd in de veronderstelling zijn dat er gelijk welke wet bij invoering NOOIT TWIJFEL MAG BESTAAN OF DE WET WEL GOED ZAL GAAN WERKEN?
Maar ik zal wel ouderwets zijn en straks op een houtje bijten als mijn 'beloofd waardevast' pensioen verdampt als sneeuw voor de zon....
Er ligt inmiddels een wetontwerp met meer dan 500 pagina's toelichting. Zelfs voor het merendeel van de pensioendeskundigen is dit de ingewikkeldheid en bureaucratie ten top en bovendien veel van de inhoud aba kadabra.
Gedegen besluitvorming in beide kamers over een nieuw pensioenstelsel is van essentieel belang en niet de datum van invoering. In relatie met de voorgenomen besluitvorming wordt er bovendien te weinig aandacht besteed aan:
-de invloed van inflatie en berekeningen daarover van de cie. parameters, alsmede de publiciteit daarover richting deelnemers.
-de wijze van financiële invulling van de geplande buffervorming (daarom sowieso vaststelling persoonlijke pensioenpot voor en na invaren).
-de nadelige effecten van de mogelijkheid om bij pensionering een eenmalig bedrag uit te nemen (minder pensioen en kans van meer druk op sociaal stelsel als de nood aan de mens komt).
-de verdeling van de lasten van de transitiekosten (deskundigen begroten deze kosten op minimaal E 1 miljard - 80 uur per deelnemer).
-het voorkomen van grepen uit de kas en dat pensioengelden worden gebruikt voor inkomenspolitiek (o.a. salarisverbetering van werkenden etc.).
-beschermende maatregelingen dat pensioenpremies op een prudente wijze worden vastgesteld.
-de noodzaak van innovatie bij de pensioenfondsen (vermindering aantal fondsen, Balkenende-norm, inhoud contracten met beleggingsinstellingen en vermogensbeheerders, afstemming financiële verslaglegging, inspraak deelnemers/gepensioneerden).
Bij een modernisering van het pensioenstelsel behoort niet alleen worden gekeken naar de uitkering (=zonder enige twijfel belangrijk), maar naar vorm, inhoud en organisatie.
Kortom, er ligt nog een wereld van onbeantwoorde vragen.
Het is te hopen dat de EK eerst antwoord wil op deze vragen alvorens het besluit van de TK te bekrachtigen.