Helpt niet
Op centraal niveau hebben werkgevers en vakbeweging allerlei afspraken gemaakt om iedereen een eerlijke kans te geven op de arbeidsmarkt. Maar dat helpt nog veel te weinig. De werkloosheid onder allochtonen is nog onverminderd hoog, slechts 4 procent van de werkgevers heeft een jonggehandicapte in dienst, het aantal vrouwen aan de top groeit maar nauwelijks en ouderen die na hun 50e hun baan verliezen, hebben een extreem lage kans iets nieuws te vinden, zo somde hij op.
Werkgever kiest nog altijd voor blanke, gezonde man
Veel werkgevers kiezen bij het aannemen van mensen voor de ,,veilige optie" van de blanke, gezonde, autochtone man. Andere groepen hebben…
Op centraal niveau hebben werkgevers en vakbeweging allerlei afspraken gemaakt om iedereen een eerlijke kans te geven op de arbeidsmarkt. Maar dat helpt nog veel te weinig. De werkloosheid onder allochtonen is nog onverminderd hoog, slechts 4 procent van de werkgevers heeft een jonggehandicapte in dienst, het aantal vrouwen aan de top groeit maar nauwelijks en ouderen die na hun 50e hun baan verliezen, hebben een extreem lage kans iets nieuws te vinden, zo somde hij op.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit is het beeld van Nederland vanaf de jaren zestig. De kleurling moet harder bewijzen dat die het waard is dan de blanke. Heel vaak moet de kleurling met een vreemde naam anoniem solliciteren etc. Nederland geeft altijd hypocriet af op discriminatie in Amerika, maar is zelf altijd misschien erger geweest. De allochtonen die openbare functies bekleden zijn meestal politieke benoemingen, om hun politieke imago op te poetsen en dus is eigen belang aan de orde. Wat discriminatie betreft is het landschap van het "tolerante" hypocriete Nederland dus niet veranderd. Het is zelfs erger geworden. De nu ouder geworden generatie kleurlingen heeft helemaal geen kans meer om op de arbeidsmarkt te komen. Misschien alleen nog maar voor vuil werk, maar daar zijn ze al te oud en te zwak voor. Nederland slaapt kolonialistisch en imperialistich verder!
In dit stuk over discriminatie op de arbeidsmarkt wordt een beetje gesuggereerd dat de werkgever liever een blanke man in dienst neemt en dat daar discriminatoire motieven aan ten grondslag liggen. Een beetje voorbarig en er wordt aan bepaalde feiten die belangrijk zijn voor een goede selectiecriteria voorbij gegaan. Tevens is in het stuk te lezen dat op centraal niveau besloten is om iedereen een eerlijke kans te geven op de arbeidsmarkt. Wie zijn er betrokken geweest bij dat centraal niveau en is daar ook rekening gehouden met het feit dat m.n. de kleine ondernemer ook een eerlijke kans moet verdienen om op de arbeidsmarkt een werknemer te zoeken zonder dat hij een verhoogt financieel risico loopt doordat de werknemer om wat voor reden dan ook steelt, bedreigd, ziek, zwak of misselijk wordt.
Een P&O’er is niet achterlijk en beseft heus dat er ook relaties zijn tussen criminaliteitscijfers en problematiek op de werkvloer. P&O wordt vaak als mediation betrokken bij conflicten op de werkvloer. En als het percentage conflicten waarbij de allochtoon de zere angel is buitenproportioneel vaak voorkomt (helaas wel een feit) dan vormt deze P&O’er daar een mening naar want hij/zij zit tenslotte niet te wachten op dit soort extra vervelend werk. Maar ook als een allochtoon op een eerste gesprek al een agressieve indruk wekt of zijn houding niet past bij het profiel dan ligt de fout niet bij de P&O’er.
Dat een bepaalde achtergrond zo wel een positieve of negatieve invloed kan hebben is een feit.
Maar de eigen bevolkingsgroep is verantwoordelijk voor het door hun zelf gecreëerde imago.
Dat het imago bij bijvoorbeeld, Chinezen positief is en bij Marokkanen negatief kan men nooit de werkgever aanrekenen. De verantwoording en oplossing ligt dan ook niet bij de werkgevers of overheid maar bij het eigen gedrag van die bepaalde persoon.
Marshal schrijft dat de kleurling zich harder moet bewijzen dan de blanke. Iets dat in mijn beleving pertinent niet waar is. Ik ben zelf namelijk geconfronteerd met tientallen afwijzingen in de jaren ‘80 en ‘90 wegens positieve discriminatie (ik voldeed niet aan de doelgroep, was man, wilde werken, te hoog opgeleid, was gemotiveerd, kwam niet uit de sociale dienst, was blank, was heteroseksueel, te oud-23 jaar-, was gezond, etc.)en alles in opdracht van de Nederlandse Staat.
Dat heeft mij, als blanke autochtoon in eigen land, in mijn carrière ontwikkeling geschaad.
Het erge is dat dit beleid mede gesubsidieerd werd uit mijn belastingopbrengsten dus ik heb er voor betaald en het koste me nog geld ook aan verloren inkomsten doordat ik de baan niet kreeg op basis van mijn verkeerde huidskleur. Nu kan ik makkelijk gedacht de buitenlanders de schuld geven voor het mij aangedane onrecht maar het waren blanken (PvdA,D’66, CDA, c.s.) die dit zeer foute beleid ontwikkelden en uitvoerden.