Advertentie
carrière / Redactioneel

Staken

Slechts vierhonderd welzijnswerkers gingen ludiek schaatsen als protestactie voor een betere cao. En in Assen kwamen 2 duizend in plaats van de verwachte 3 duizend werknemers van sociale werkplaatsen om hun ongenoegen te uiten over het uitblijven van een cao en de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening.

04 november 2011

Gretig sloeg ik afgelopen woensdag de Volkskrant open. Pagina 1 niets. Pagina 2, 3 ,4, 5, 6, 7… allemaal niets. Geen ludieke actiefoto. Geen bericht. Zelfs geen klein stukkie, zo’n eenkolommertje van een paar regels. NIETS!

Het Financieele Dagblad dan. Niets! De krant van Wakker Nederland? Ook niets. De ambtenarenstakingen van afgelopen dinsdag zijn géén nieuws. Tsja, er stonden maar een krappe duizend stakende rijksambtenaren op het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht te protesteren. De andere 109 duizend rijksambtenaren bleven aan het werk.

Slechts vierhonderd welzijnswerkers gingen ludiek schaatsen als protestactie voor een betere cao. En in Assen kwamen 2 duizend in plaats van de verwachte 3 duizend werknemers van sociale werkplaatsen om hun ongenoegen te uiten over het uitblijven van een cao en de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening.

Maar goed, het is de eerste dag van een tiendaagse estafette van de Abvakabo FNV voor nieuwe, betere ambtenarencao’s. Klaarblijkelijk voelde vakbondsbestuurder Jan Willem Dieten de bui al hangen. Hij riep voordat er maar één demonstrant op pad was dat er stakingsangst heerst onder ambtenaren. Ambtenaren zijn bang voor ophanden zijnde gedwongen ontslagen bij het Rijk en durven daarom niet te protesteren of te staken. Managers, directeuren-generaal, minister Donner van Binnenlandse Zaken, zij wrijven dit hun medewerkers in.

Eigenlijk is het een heel slap verhaal van Dieten om de tanende actiebereidheid van de ambtenaren te verklaren en zijn tegenstander zwart te maken. Ambtenaren zijn mondige mensen die echt wel van zich laten horen als ze het ergens niet mee eens zijn. Maar misschien ligt daar wel het probleem van de Abvakabo FNV. Misschien vinden veel ambtenaren dat meneer Dieten overvraagt in tijden dat overal de broekriem moet worden aangehaald. Door een meerjarige cao hebben de rijksambtenaren geen last gehad van de bezuinigingen en de recessie. Gemiddeld kregen zij de afgelopen 4 jaar elk jaar 3,3 procent loonsverhoging. Het gat met de loonontwikkeling in de marktsector is inmiddels opgelopen tot zeker 2 procent in het voordeel van de overheidsdienaren.

De eis van 2 procent loonsverhoging is misschien niet realistisch. En dat geldt ook voor alle dure aanvullende eisen van de FNV. Misschien hebben veel ambtenaren wel door dat je niet het onderste uit de kan moet vragen in tijden dat het met iedereen een stuk minder gaat. De ambtenaar moet geen bevoorrechte positie in willen gaan nemen. Het lijkt ook onverstandig om een nieuwe cao, zoals de FNV wil, af te dwingen door acties en de boel plat te leggen. Het is geen goede pr.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Inhoudelijk ben ik het gedeeltelijk met de schrijver van deze column eens. Ik denk dat de vakbond overvraagd wordt in een tijd dat de broekriem aangehaald moet worden. Jammer alleen dat de columnist niet benadrukt dat dit alleen geldt voor rijksambtenaren. De gemeenteambtenaren zijn er de afgelopen jaren heel wat minder goed vanaf gekomen.
Pierre / ambtenaar
"Het gat met de loonontwikkeling in de marktsector is inmiddels opgelopen tot zeker 2 procent in het voordeel van de overheidsdienaren."

Ik denk dat de heer Van Zwan bedoeld dat het gat met de loonontwikkeling in de marktsector in de afglopen periode iets is verkleind.Advertentie