Salaris bestuurders aangevuld met wachtgeld
Negen gemeenten en de provincie Flevoland zetten wachtgeld in om het salaris aan te vullen van bestuurders die nu minder uren werken dan in hun vorige bestuursperiode. Daarmee omzeilen deze overheden het maximumsalaris dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld voor het bestuur.

Negen gemeenten en de provincie Flevoland zetten wachtgeld in om het salaris aan te vullen van bestuurders die nu minder uren werken dan in hun vorige bestuursperiode. Daarmee omzeilen deze overheden het maximumsalaris dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld voor het bestuur.
Totaal drie ton
Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. In Flevoland gaat het om twee gedeputeerden en in de gemeenten om 13 wethouders. Lelystad spant de kroon met drie wethouders. Bedragen lopen uiteen van een paar honderd euro tot 3500 euro en kosten de gemeenten en provincie Flevoland opgeteld drie ton. Zo betaalt de gemeente Boekel maar 628 euro (bruto) per maand vanuit wachtgeld, maar de gemeente Veldhoven 3400 euro en de gemeente Brummen zelfs 3510. De gemeente Lelystad geeft maandelijks 5451 euro uit vanuit de wachtgeldregeling. De twee gedeputeerde van Flevoland kosten maandelijks 5271 euro. De andere gemeenten zijn: Den Helder, Heeze-Leende, Maasgouw, Hulst en Laarbeek (twee wethouders tot oktober 2019).
Oneigenlijk gebruik
De constructie is in bijna alle gevallen het gevolg van versplintering in het politieke landschap, schrijft de krant. Om te voorkomen dat iedere partij in veelpartijencoalities een wethouder levert, zetten partijen deeltijd-bestuurders in. Bestuurders die in de vorige collegeperiode voltijds werkten, vullen het gat dat valt als deeltijd-bestuurder op met wachtgeld. Ze wijzen erop dat ze toch wel een volledige werkweek bezig zijn. In de krant noemt hoogleraar Marcel Boogers het op deze manier inzetten van de wachtgeldregeling ‘oneigenlijk gebruik’. De wachtgeldregeling is immers bedoeld als financieel vangnet om de onvoorspelbaarheid van een politieke functie te compenseren. Een bestuurder kan plotseling zonder werk zitten. ‘Maar blijkbaar wordt de regeling niet door iedereen zo gebruikt.’
‘Discussie landelijk voeren’
De deeltijdsaanstelling is fictie, aldus Jan-Nico Appelman (CDA), een van de gedeputeerden die parttime is gaan werken en door de krant zijn geïnterviewd. ‘Mijn agenda zit de hele week vol.’ PvdA-wethouder Diana van Damme-Fassaert van de gemeente Hulst wijst erop dat iedere werknemer het recht heeft om van zijn rechtspositieregeling gebruik te maken. Wethouder Pieter Kos van Stadspartij Den Helder werkt vier uur minder dan in de vorige periode en krijgt het verschil gecompenseerd met wachtgeld. ‘Ik zal thuis eens vertellen dat ik een halve dag vrij ben.’ Voor Appelman was weigeren van het wachtgeld niet aan de orde. ‘Dan wordt mijn individuele wachtgeldrecht de uitkomst van een politiek debat. Daar pas ik voor. Die discussie over de regeling moet landelijk worden gevoerd.’
Voor de bezoldiging van wethouders gelden landelijke normen, gerelateerd aan het aantal inwoners van een gemeente. Iedereen moet zich aan de wet houden, dus ook politieke ambtsdragers, gemeenten en provincies. Dat hoor jij als raadslid als geen ander te weten.