Advertentie
carrière / Nieuws

Vertrek Winants ‘erg jammer en zonde’

De Venrayse CDA-fractie is geschrokken van het vertrek van burgemeester Luc Winants (CDA), In een verklaring op Facebook noemt zij dit ‘erg jammer en zonde’. De fractie blijft met veel vragen zitten. Zo is er volgens hen in de gemeenteraad niet eerder gesproken over ‘bestuurlijke vernieuwing’. Winants noemde verschil van inzicht met de vertrouwenscommissie hierover als reden voor vertrek.

29 november 2021
Luc-Winants-.JPG

De Venrayse CDA-fractie is geschrokken van het vertrek van burgemeester Luc Winants (CDA), In een verklaring op Facebook noemt zij dit ‘erg jammer en zonde’. De fractie blijft met veel vragen zitten. Zo is er volgens hen in de gemeenteraad niet eerder gesproken over ‘bestuurlijke vernieuwing’. Winants noemde verschil van inzicht met de vertrouwenscommissie hierover als reden voor vertrek.

Niet over gesproken
Ook wijst de fractie erop dat er in de gemeenteraad niet over een nieuwe burgemeestersprocedure na de verkiezingen van 16 maart 2022 is gesproken. Winants schreef dat de vertrouwenscommissie de overweging met hem had gedeeld om na de verkiezingen een procedure te starten om een nieuwe burgemeester te zoeken. ‘Ik heb aangegeven dat ik in het belang van Venray aan die gedachte wil meewerken’, schreef hij, waarmee hij zijn vertrek inluidde.

Ongebruikelijke stap
Maar volgens de CDA-fractie wordt er zo ‘over deze termijn heen geregeerd’. ‘Dat is aan de nieuwe gemeenteraad en daarmee u als kiezer en een hoogst ongebruikelijke stap om op deze manier met de positie van de burgemeester om te gaan.’ Zeker omdat de fractie in De Limburger las dat volgens de vertrouwenscommissie Luc Winants niet de juiste man was voor het burgemeesterschap van Venray. ‘Dat is op zijn minst gezegd opmerkelijk te noemen.'

Verkeerde inschatting
De fractie wijst erop dat dezelfde commissie nog geen twee jaar geleden na een zeer intensief traject, begeleid door een extern bureau en de commissaris van de Koning, tot de conclusie kwam dat Winants de meest geschikte persoon voor Venray was. Fractievoorzitter Martin Leenders van de lokale partij Samenwerking Venray zei vrijdag tegen regionale omroep L1 dat 'we misschien destijds een verkeerde inschatting hebben gemaakt'. 

Lekken
Andere vragen die de CDA-fractie opwerpt zijn of dat informatie die als zeer vertrouwelijk wordt behandeld in een vertrouwenscommissie allemaal direct na de persverklaring van Winants waren te lezen in verschillende media. ‘Waar lekt het?’ In diezelfde verklaring uit de burgemeester waardering voor het ambtelijk apparaat, constateert de fractie, maar het college wordt niet genoemd. ‘Wat is hier aan de hand?’

Loonen
Het CDA, de grootste partij in de raad met 9 van de 27 zetels, stapte eind juni uit het Venrayse college, nadat de raad een motie van wantrouwen tegen wethouder Jan Loonen had aangenomen wegens een omstreden gronddeal die de schijn van belangenverstrengeling had, aldus de raad. Winants kreeg een motie van afkeuring aan de broek. CDA-wethouder Anne Thielen besloot toen ook op te stappen.

Verrassende dynamiek
De CDA-fractie heeft de afgelopen twee jaar ‘op een fijne manier’ samengewerkt met burgemeester Luc Winants en zag hoe hij moeite deed om, ondanks de coronacrisis, Venray te leren kennen, schrijft de fractie verder. ‘Deze ongebruikelijke gang van zaken en verrassende dynamiek doet Venray geen goed’, aldus de fractie. ‘Na de bestuurscrisis van juni wordt bestuurlijk Venray nog onstabieler.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Majjem
Nou, Remkes maakt er bij vertrek zelf een puinhoop van. Misschien zat hij teveel in Den Haag de laatste tijd. In Venray weten ze in elk geval veel beter hoe de verhoudingen liggen, want de onderste steen is nog niet boven. En dat hij de minister erbij haalt, zwak hoor.https://www.1limburg.nl/vertrouwenscommissie-ven …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie