Advertentie

Wethouders CDA Venray weg na motie van wantrouwen

De twee CDA-wethouders van Venray zijn woensdagavond opgestapt nadat tegen een van hen een motie van wantrouwen werd aangenomen. Burgemeester Luc Winants kreeg een motie van afkeuring aan zijn broek.

01 juli 2021
exit-2.jpg

Beide CDA-wethouders van Venray zijn woensdagavond opgestapt nadat tegen een van hen een motie van wantrouwen werd aangenomen. Die motie gold Jan Loonen wegens een omstreden gronddeal, die volgens de raad de schijn van belangenverstrengeling had. Ook kreeg burgemeester Luc Winants van Venray een gele kaart aan de broek in de vorm van een motie van afkeuring. Dit omdat hij publiekelijk Loonen de hand boven het hoofd had gehouden en publicaties over de omstreden gronddeal van Loonen had proberen tegen te houden.

Publieke executie 

Loonen sprak van een 'publieke executie' als gevolg van 'wrok en wrevel' na 'onware beweringen'. Zijn CDA-collega Anne Thielen sprak van een politieke afrekening met haar collega en haar partij.

 

Gronddeal

De motie tegen Loonen kwam tijdens de bespreking van een onderzoeksrapport van bureau Berenschot naar een gronddeal in 2016. Volgens dat rapport heeft Loonen weliswaar gehandeld volgens de integriteitscode die voor wethouders geldt, maar hij heeft tot drie keer toe de schijn van belangenverstrengeling gewekt. Het rapport tilt daar niet zwaar aan, en ook het CDA in de raad vond dat het rapport Loonen een 'dikke voldoende' gaf. Maar de meerderheid in de raad viel over de schijn van belangenverstrengeling. Daarbij werd ook gewezen op de bijna zeventig nevenfuncties van de wethouder.

 

Moreel verwerpelijk

Loonen kocht als privépersoon meer dan 35 hectare grond van het waterschap na een deal met toenmalig dijkgraaf Ger Driessen. Dat was een zeer goede kennis van hem, Driessen was lange tijd CDA-gedeputeerde in Limburg. Volgens de meerderheid van de raad deugde de gronddeal niet en was die moreel verwerpelijk. Loonen was ook toen wethouder van grondzaken en gebiedsontwikkeling. Volgens een publicatie in NRC zou Loonen daarbij financieel voordeel hebben gehad.

 

Gele kaart

Winants, die de 'gele kaart' kreeg, stapte per 1 januari 2018 op als burgemeester van Brunssum na een hevig conflict met een wethouder. De wethouder kreeg steun van een meerderheid in de gemeenteraad. Winants besloot vervolgens op te stappen. In 2019 werd Winants voorgedragen als burgemeester van Venray. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robin / influencer
CDA-wethouder van Venray Jan Loonen kan goed een grote smoel op zetten en de vermoorde onschuld spelen. Hij heeft echter wel als enige, dus: niemand anders (!), ruim 35 hectare agrarisch grond kunnen kopen tegen uiteindelijk een natuurwaarde prijsje, waardoor hij nog geld toe kreeg en het nu nog steeds agrarisch is. Hij hoort net zo goed in een pluk-ze-kaal procedure als andere criminelen, want dat zijn het, wethouder of niet.
De Majjem
Gouwe handel voor Berenschot. De integriteitsindustrie draait op volle toeren. Kost bakken met geld (gaat niet tot op de bodem en lost uiteindelijk fundamenteel niets op). Als je dat goed speelt blijf je gevraagd.
B. Janssen / Ambtenaar
Het CDA is zijn morele kompas volstrekt kwijt, als ze het al ooit hebben gehad. Van het CDA mag je als CDA wethouder Grondzaken met een bevriende CDA Dijkgraaf van het Waterschap een gronddeal sluiten en dan heb je de slechts de "schijn tegen". Maar da's niet erg? Wie heeft die integriteitscode opgesteld dan? Een bevriende CDA-er? Zelfs wanneer zijn broer (CDA fractievoorzitter) de grond had gekocht, hadden ze de schijn tegen en was het onoorbaar geweest. Dit soort belangenverstrengeling is maatschappelijk al lang niet meer acceptabel, gelukkig begrijpt een meerderheid in de raad van Venray dit wel. Het CDA is een verrotte bestuurderspartij met een enorm hoog Ons-Kent-Ons gehalte. Het wordt tijd dat het CDA te biecht gaat en een lange pelgrimstocht onderneemt om waarden en normen intern te herstellen en zichzelf opnieuw uit vinden. Of beter zichzelf gewoon op te heffen wegens gebrek aan belangstelling na de volgende desastreuze verkiezingsuitslag. Want eerlijk is eerlijk wie wil die C nog dienen of geloven?
Advertentie