Advertentie
carrière / Nieuws

Zeven procent erbij voor provincieambtenaren

De nieuwe cao voor provincieambtenaren gaat gelijk op met die van rijksambtenaren: 7 procent erbij.

27 juni 2022
cao munten letters
Shutterstock

Een structurele salarisverhoging van 3 procent per 1 juli 2022 en nog eens met 4 procent per 1 januari 2023. Plus een verhoging van de functieschalen met 75 euro met ingang van 1 januari 2022. De nieuwe cao voor de provinciale sector houdt vrijwel gelijke tred met die voor rijksambtenaren.

Uitkomsten

7 procent erbij in twee jaar en een verbetering van de functieschalen met 75 euro bruto op basis van een fulltime dienstverband. Dat zijn de voornaamste uitkomsten van de cao onderhandelingen tussen de provinciale werkgevers en de vakbonden vakbonden FNV, CNV, AVV en CMHF. Het cao-akkoord geldt voor meer dan 12.000 mensen die voor de provincies werken.

Minimumloon

Een andere overeenkomst met de cao voor rijksambtenaren is de verbetering van het minimumloon. Medewerkers van de provincies gaan ook naar 14 euro per uur. Per 1 juli 2022 wordt een bodembedrag voor het maandsalaris ingevoerd van 2.184 euro bruto per maand. De afspraken zullen uiterlijk bij het salaris van de maand november 2022 worden doorgevoerd. ‘Wij hebben ons er stevig voor ingezet om vooral de werknemers met lagere inkomens beter te belonen’, zegt FNV-bestuurder Sengul Sozen in een toelichting. Elke maand wat extra geld kan volgens haar de impact van de hoge inflatie van de laatste tijd wat compenseren.

Diversiteitsverlof

Ook krijgen de ambtenaren een vergoeding voor de getoonde flexibiliteit tijdens en na de coronaepidemie en de daarmee samenhangende kosten die thuiswerken met zich meebrengt: 500 euro op fulltime basis en met ingang van 1 januari 2023 een thuiswerk- en internetvergoeding van 3 euro per dag. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over ouderschapsverlof en diversiteitsverlof. Dat laatste houdt in dat medewerkers meer keuze hebben in de feestdagen waarop ze vrij zijn. Ze kunnen dan bijvoorbeeld doorwerken op Hemelvaartsdag, maar wel vrij nemen tijdens het Suikerfeest. Er zijn de laatste jaren al meer cao's waarin zo'n regeling bestaat, maar bij de provincies is het voor het eerst.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Nu de Gemeenten en de Waterschappen nog en na 13/14 jaar op nul vooral een forse aanpassing en inhaalindexering van de aanvullende pensioenen!
P. Smit
Wat Hielco zegt.
Advertentie