Advertentie
carrière / Nieuws

BZK: ook ambtenaren mogen eigen mening hebben

De rijksambtenaren moeten zich wel aan regels en richtlijnen houden, zoals vastgelegd in de Gedragscode Integriteit Rijk en de Ambtenarenwet

ANP
28 november 2023
Protest - demonstratie
Pixabay

Rijksambtenaren mogen openlijk hun mening uiten over de verkiezingsuitslag, maar zij moeten er wel voor zorgen dat de uitoefening van de functie daardoor niet wordt belemmerd. Dat zegt een woordvoerder van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Binnenlandse Zaken). Het ministerie heeft geen beeld ‘over onrust, onvrede of angst voor de opkomst van de PVV’.

‘Maar ook rijksambtenaren hebben, zoals iedereen, ideeën over de verkiezingsuitslag en praten daarover’, zegt de woordvoerder. En net zoals iedereen hebben ook zij vrijheid van meningsuiting.

Gedragscode

De rijksambtenaren moeten zich wel aan regels en richtlijnen houden, voegt de woordvoerder daaraan toe, waarbij ze onder meer verwijst naar de Gedragscode Integriteit Rijk en de Ambtenarenwet. In die gedragscode staat onder meer dat rijksambtenaren voorzichtig moeten zijn ‘met het openlijk ventileren van jouw persoonlijke opvattingen’ en dat ‘je niet zomaar alles kunt zeggen, schrijven, liken/delen of twitteren’.

Gevoeligheid

Bij het geven van een mening zijn ‘maatschappelijke en politieke gevoeligheid van het onderwerp van belang. Dit geldt vooral bij onderwerpen die in het nieuws zijn’, staat ook in de richtlijn. ‘Het moment en de manier waarop je opvattingen kenbaar maakt, zijn namelijk van betekenis.’

Grondwet

Een handjevol ambtenaren van de gemeente Amsterdam protesteerde maandag, in hun eigen tijd, tegen de verkiezingswinst van de PVV. Die werd met 37 zetels de grootste partij. Ze wilden met hun demonstratie het signaal afgeven dat ambtenaren pal staan voor de rechtsstaat en de Grondwet. Bij schendingen daarvan zijn ze bereid om het werk neer te leggen, zei een van de demonstrerende ambtenaren eerder maandag in Amsterdam.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
"Ze wilden met hun demonstratie het signaal afgeven dat ambtenaren pal staan voor de rechtsstaat en de Grondwet."

Voor mij hebben deze mensen, omdát ze als ambtenaar zijn gaan protesteren en niet als bezorgde burger, juist het tegendeel bewezen.
PJ Westerhof LL.M MIM
Als ambtenaar of werknemer een eigen - i.e. niet professionele - mening hebben doe je maar thuis. Als privé-persoon is deze volstrekt irrelevant.
De professionele mening van de ambtenaar valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Denk even aan de 'Van Puffelen affaire'.
Over de halfzachte 'gedragscode' ga ik het maar niet eens hebben.
Advertentie