De hervorming van het ambtenarenrecht levert meer geld op dan gedacht. Ook zal het ziekteverzuim dalen en de arbeidsproductiviteit van ambtenaren stijgen.
Hervorming ambtenarenrecht levert meer geld op
Het ziekteverzuim zal dalen en de arbeidsproductiviteit zal toenemen bij het gelijktrekken van de rechtspositie van ambtenaren aan die van…
Rechtspositie
Dit blijkt uit onderzoek van SEO dat minister Donner van Binnenlandse Zaken woensdag openbaar maakte. De minister heeft de Tweede Kamer een onderzoek gestuurd naar de kosten en baten van het initiatiefwetsvoorstel van Kamerleden Koser Kaya (D66) en Van Hijum (CDA) om de rechtspositie van ambtenaren gelijk te trekken aan die van de private sector. SEO economisch onderzoek en Regioplan beleidsonderzoek hadden hiernaar in 2006 al onderzoek gedaan. Koser Kaya en Van Hijum zien in het nieuwe onderzoek hun mening bevestigd, dat in 2006 de kosten te hoog en de baten te laag waren ingeschat.
Terugverdienen
SEO en Regioplan komen nu tot eenmalige kosten die kunnen variëren van 53 tot 86,3 miljoen euro en structurele baten die liggen tussen 6,6 en 21,9 miljoen euro per jaar. ‘Bij een goede planning en sturing van het proces, waarbij de kosten in de hand worden gehouden en de baten gunstig uitvallen, is de investering in drie jaar terugverdiend’, aldus SEO/Regioplan. Volgens Koser Kaya wordt met het plan meer geld bespaard dan gedacht. ‘Dit is goed nieuws in economisch zware tijden.’
Ziekteverzuim
De onderzoekers noemen het aannemelijk dat de arbeidsproductiviteit beperkt zal stijgen en het ziekteverzuim zal dalen, maar hoeveel geld dat oplevert is nog niet bekend. Ter illustratie wijst SEO/Regioplan er wel op dat een daling van het ziekteverzuim met 0,1 procent een potentiële besparing oplevert van 15 tot 20 miljoen euro per jaar.
Gelijk
SEO/Regioplan erkennen dat normalisatie van de rechtspositie van ambtenaren méér is dan een investeringsproject, omdat er ook maatschappelijke doelen mee worden gediend. Koser Kaya en Van Hijum verdedigen hun wetsvoorstel ook primair met een principieel argument: de rechtspositie van ambtenaren en werknemers in de private sector dient zo veel mogelijk gelijk te zijn.
Oneens
Köser Kaya en Van Hijum zijn het niet op alle punten met de inschattingen van SEO/Regioplan eens. Volgens hen worden nog steeds veel te hoge bedragen begroot voor grootschalige voorlichtingsbijeenkomsten en congressen, voor urenverlies door werkoverleg over de normalisatie (twee uur per ambtenaar) en voor de kosten van vakbonden, onder meer voor de opleiding van kaderleden.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De onderzoekers lijkt het aannemelijk dat de productiviteit van ambtenaren beperkt zal stijgen. Alleen die tekst al! Dalend ziekteverzuim waag ik te betwijfelen dan wel als verwaarloosbaar in te schatten. Gaat het hier werkelijk om onderzoek of om uitkomsten die door BZ zijn gedicteerd? Verder lees ik de nodige onzin van Kaya en Van Hijum over personeelsbijeenkomsten en bijeenkomsten over kennisvergaring.
Gelijk trekken van de rechtspositie aan die van het bedrijfsleven lijkt me overigens prima. Dat betekent dus ook de salarissen gelijktrekken! Zijn die kosten wel meegenomen?
Citaat: Bij een goede planning en sturing van het proces, waarbij de kosten in de hand worden gehouden en de baten gunstig uitvallen, is de investering in drie jaar terugverdiend’, aldus SEO/Regioplan. Ik heb dit vaker gehoord. Het lijkt wel of er een willekeurige voetbalclub aan het woord is. "Als we die of die speler kopen worden we kampioen", realiteit is vaker een financiële misrekening, omdat men daar ook altijd van de gunstigste omstandigheden uitgaat. Bij enige tegenslag valt de rekening totaal anders uit.
Er is geen rekening gehouden met de mogelijkheden van weerstand cq eisen in het parlement, van de vakbonden etc.
Ik heb over het algemeen geen probleem met gelijkstelling van het arbeidsrecht, maar wil dan ook dat echt dezelfde rechten gaan gelden.
Ik ben het eens met H. Wiersma en heb ook mijn twijfels over hoe de onderzoekopdracht is geformuleerd/gedicteerd.
Eerste zin van het onderzoeksrapport: In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) hebben SEO Economisch Onderzoek en Regioplan Beleidsonderzoek een update van een kosten-batenanalyse uit 2006 uitgevoerd naar de zogenoemde ‘harmonisatie’ van de rechtspositie van het overheidspersoneel. Dit zegt genoeg over hoe de uitkomsten van dit rapport moeten worden gelezen. Het is immers gebruikelijk dat de betaler bepaalt.
Geweldig bedacht inderdaad....lekker onafhankelijk onderzoek! En met eerdere gelijktrekkingen met de markt zijn er zulke fantastische resultaten behaald dat het navolging verdient!
en ik neem aan dat dan ook de Balkenende-norm vervalt (die kennen ze in het bedrijfsleven toch ook niet?
Heb ik iets gemist ? Volgens mij kunnen ze beter kijken om het Bestuur(der)srecht op te heffen en gewoon bij de normale rechter onder te brengen, dat bespaart meer en zal de geloofwaardigheid van de overheid ten goede komen !
Afname van rechtszekerheid voor ambtenaren. In combinatie met een toename van het aantal politiek benoemde ambtenaren, zal dit leiden tot minder ambtelijke eigenwijsheid en minder rechtsstatelijkheid - twee effecten die de huidige minister van BZK (en tevens kandidaat vice-voorzitter van de Raad van State) waarschijnlijk wel leuk vindt.
Slecht onderzoek: Wel de procedurekosten voor onslag als baten meenemen, maar de kosten bij ontslag (bij hervorming ambtenarenrecht gaat de kantonrechtersformule in werking treden) worden niet meegeteld: Het aantal jaren dat iemand in dienst is x maandsalaris. Waarom zit dat er niet in?