Ambtenaren gaan niet per se beter presteren als ze meer loon krijgen. Hun inzet en prestaties nemen vooral toe als ze de ruimte krijgen voor hun passie voor de publieke zaak.
Ambtenaar niet bepaald geldwolf
Ambtenaren gaan niet per se beter presteren als ze meer loon krijgen. Hun inzet en prestaties nemen vooral toe als ze de ruimte krijgen…
Dat stelt onderzoeker Nina van Loon van de Universiteit Utrecht, die haar proefschrift over dit onderwerp op 4 september verdedigt. Medewerkers van gemeenten presteren volgens haar beter als zij gemotiveerd zijn voor de publieke zaak. ‘Maar als ze in hun werk geen ruimte zien om daar een bijdrage aan te leveren, kan die motivatie juist leiden tot verminderde prestaties, en zelfs burn-out’, aldus Van Loon.
Risico voor gezondheid
Wat voor gemeenteambtenaren geldt, geldt overigens ook voor medewerkers in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Van Loon concludeert dat de medewerkers van dergelijke publieke organisaties die in hoge mate gemotiveerd zijn om bij te dragen aan de maatschappij over het algemeen beter presteren. Maar als er mogelijkheden zijn om grote betrokkenheid te tonen, betekent die motivatie voor de publieke zaak ook een risico voor de gezondheid van de medewerker, ontdekte ze. Dat gevaar dreigt met name in het onderwijs en de zorg.
Anderzijds geldt voor medewerkers bij gemeenten en de politie dat wanneer zij het gevoel hebben niet te kunnen bijdragen aan de maatschappij, zij kans lopen op burn-out door frustraties. Het verschil is volgens Van Loon te verklaren doordat gemeenten en politieorganisaties meer gericht zijn op het handhaven van regels dan op het verlenen van diensten.
Rechtvaardigheid
Presteren in publieke organisaties is volgens de promovenda meer dan alleen efficiënt werken. Uit het onderzoek van Van Loon – The role of public service motivation – blijkt ook dat medewerkers die gemotiveerd zijn voor de publieke zaak vooral beter presteren op gelijkwaardig behandelen, rechtvaardigheid en verantwoording. Hoewel deze prestaties moeilijk te meten zijn en dus vaak niet worden bekeken, zijn ze wel zeer belangrijk voor de legitimiteit van publieke organisaties.
Beloning
De huidige nadruk op controle en externe beloningsprikkels verbetert blijkens haar onderzoek niet altijd de prestaties van medewerkers in publieke organisaties. ‘Aansluiten bij de passie voor de publieke zaak van medewerkers vormt een waardevol alternatief. De sleutel tot succes ligt daarbij in het onderzoeken en benoemen van de publieke waarden waarvoor de organisatie zich inzet en te zorgen dat medewerkers zicht hebben op wat hun werk betekent voor de maatschappij’, tipt Van Loon.
Meer informatie in dit filmpje (YouTube)
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een leuk onderzoek, maar zolang het management van non-profits alleen maar denkt in termen van pki's zal de intrinsieke motivatie van medewerkers nooit een rol spelen. Managers zijn niet zo slim...
Van de geldwolf naar ons aller roodkapje
is zelfs voor een zwarte piet een klein stapje.
Maar niet voor ene Ronald Plasterk
die rekent het tot zijn daaglijks werk
en houdt ambtelijk nederland voor het lapje....
Om de passie van de ambtenaar voor zijn werk te behouden heb je goede managers nodig, daar ontbreekt het nog wel eens aan
Daar ben ik het volledig mee eens. Soms tellen inzet en prestatie niet mee en wordt promotie op basis van vriendjespolitiek gegeven. Demotivatie van een hardwerkende medewerker wordt daarmee bereikt maar dat interesseert ze niet.