Rijksambtenaren die bij een reorganisatie hun huidige functie kwijtraken, zullen actief worden begeleid naar een andere passende functie. Voorwaarde is wel dat ze actief meezoeken naar ander werk.
Nieuw akkoord over sociaal beleid rijksambtenaren
Rijksambtenaren die hun baan kwijtraken kunnen rekenen op een betere regeling dan de verouderde huidige. De Abvakabo legt de laatste hand…
Hoofdlijnen
Dat staat in een nieuw akkoord over het sociaal beleid voor rijksambtenaren, dat op hoofdlijnen rond is. De vakbond Abvakabo FNV meldde dat zondag op zijn website. Eind volgende week kan de definitieve tekst aan de leden worden voorgelegd.
Slechter
Een nieuw akkoord voor de circa 120.000 rijksambtenaren was nodig, omdat het vorige op 1 januari van dit jaar is verstreken. Daarom geldt op dit moment tijdelijk de slechtere standaardregeling.
Leeftijdsgroepen
Volgens het nieuwe akkoord zal bij reorganisaties het zogeheten Lifo worden afgeschaft. Dat is het principe dat bij een reorganisatie degenen die het laatst in dienst zijn gekomen het eerst moeten vertrekken. In plaats daarvan zal hetzelfde systeem worden toegepast binnen leeftijdsgroepen, zoals dat ook in het bedrijfsleven gebeurt.
Begeleiding
,,Omdat er in dit nieuwe beleid geen sprake meer kan zijn van reorganisatie-ontslag maar juist van begeleiding naar een andere functie, vinden we dat verantwoord’’, schrijft Abvakabo.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik zou best op zoek willen naar een nieuwe baan, maar als ik nu, na 28 jaar bijdragen aan het ABP, 12 jaar voor mijn pensioen, verander van baan, kost me dat over 12 jaar ongeveer 7000 euro per jaar. En dan heb ik nog maar een parttime baan. Collega's met hoger salaris en even veel dienstjaren zullen nog meer verliezen aan pensioen.
Dus werkgever, los eerst dit probleem eens op. Als ik na werkwijziging bij het ABP kan blijven en mijn pensioen blijft groeien (de rente): geen probleem!
Het ABP ziet natuurlijk het liefst de oudere ambtenaren vertrekken. Hoeven ze geen rente te betalen over de gespaarde pensioenen...
En nu maar hopen dat de afdeling PZ (en niet die idote term managers human resourcement) capabel zijn en inderdaad alles doen om de mensen van werk naar werk te begeleiden en niet zoals het bij de gemeente Den Haag gebeurt dat de pz-medewerkers achterover leunen en de gemeenteambtenaar alles zelf laat doen...
Ik hoop dat ik nooit zo wordt dat ik van anderen afhankelijk moet zijn om een nieuwe baan te vinden. Employability mensen! Je baan wordt niet van de ene op de andere dag overbodig, als je een beetje vooruit kijkt zie je de trends die je baan bedreigen en ook de trends waar juist werk terecht gaat komen.
Fijn dat lifo van tafel is. Eindelijk een meer level playfield voor jongeren.
klinkt leuk alleen de praktijk is anders. Als je bij een mobiliteitsbureau komt wordt je gezien als de loser van de organisatie en ben je boven de veertig dan is het helemaal einde verhaal (hoezo langer doorwerken). Leeftijdverhaal regelmatig - helaas - aan den lijve ondervonden.
De plannen voor het nieuwe ontslagrecht leiden tot onacceptabele verslechtering van de rechtspositie van de oudere werknemer. Diezelfde lijn wordt blijkbaar nu ook voor ambtenaren ingezet. Rigoureuze en makkelijk door te voeren veranderingen in tijden van crisis. Het is maar helemaal de vraag of het beoogde doel (flexibilisering van de arbeidsmarkt en kostenbesparing) hiermee wordt behaald. Voor dit moment lijkt het een aardig issue voor de verkiezingstijd. Op korte termijn is dus vooral de oudere werknemer / ambtenaar de klos.
Ik heb reeds in eerdere bijdragen in BB (en in verschillend groepen op LinkedIn) dat de overheid ook aanzienlijke besparingen bij zichzelf kan bereiken, zonder dat dit ten kosten gaat van de rechtspositie van ambtenaren. Zie mijn artikelen onder de titel: “Cut the crap in de overheidsuitgaven”.