Maar ambtenaren die zich aanwezig zijn op forums en andere web 2.0-toepassingen moeten zich bewust zijn van de risico's. Daarom heeft het ministerie van Algemene Zaken richtlijnen opgesteld. In het kort komen ze hierop neer:
Richtlijnen voor ambtenaar 2.0
Ambtenaren kunnen het internet en social media gebruiken voor werkdoeleinden. Zo kunnen ze onder andere draagvlak creëren voor beleid,…
1. Als ambtenaar ben je ambassadeur van je organisatie. Integriteit is essentieel.
2. Doe geen uitlatingen die het functioneren van de overheid kunnen schaden. Wees vooral voorzichtig met onderwerpen die op jouw beleidsterrein liggen; die opmerkingen wegen extra zwaar.
3. Maak goed onderscheid tussen je uitlatingen als privé-persoon en als ambtenaar. In het laatste geval maak je duidelijk kenbaar dat je ambtenaar bent.
4. Doe gericht en gedoseerd mee op internet. Vraag jezelf steeds af: waarom participeer ik in de discussie, wat levert het op?
Marie Louise Borsje van het rijksprogramma Ambtenaar 2.0 is blij met de richtlijnen. 'Wij merken dat veel ambtenaren behoefte hebben aan houvast: wat mag wel en wat mag niet? Deze richtlijnen voorzien in die behoefte.' Ambtenbaar 2.0 maakt ambtenaren bewust van de vele voordelen die internet biedt. 'Het is goed om te zien dat de handreiking voldoende ruimte biedt voor ambtenaren om op internet actief te zijn', aldus Borsje. (Bron: InOverheid.nl)