Afgesproken
Het onder water zetten van de Zeeuwse Hedwigepolder maakt deel uit van eerder met België gesloten verdragen over het Scheldegebied. Om Antwerpen bereikbaar te houden voor de grotere zeeschepen, wilden de Belgen de monding van de rivier uitbaggeren. Het natuurverlies dat hiermee gepaard gaat zou worden gecompenseerd door de het onderwater zetten van de Hedwigepolder, die deels op Belgisch, deels op Nederlands grondgebied ligt.
Vlaanderen houdt vast aan ontpolderen Hedwigepolder
Bestuurders in Vlaanderen reageren omzichtig op het besluit van het nieuwe Nederlandse kabinet om de Hedwigepolder mogelijk niet onder…
Gevoelig
Inmiddels is het baggeren bijna klaar en zijn de Belgen bezig met het ontpolderen van hun deel van de grond. Maar in Nederland blijft het een gevoelig punt, waar premier Balkenende zich ooit persoonlijk mee bemoeide. Pas na grote druk van de zuiderburen werd besloten de polder terug te geven aan de zee. En nu wil het nieuwe kabinet dan toch weer een onderzoek naar eventuele alternatieven.
Een woord een woord
Het is met nauw verholen ontzetting dat de Vlaamse bestuurders nu reageren op de hernieuwde discussie over de noodzaak van de ontpoldering. Minister President Kris Peeters van Vlaanderen zegt maandag officieel niet op de hoogte zijn van het mogelijke uitstel. ‘We hebben weliswaar geen economisch belang meer bij de uitvoering, want de Schelde is inmiddels diep genoeg. Maar we zullen Nederland desondanks onverkort houden aan de gemaakte afspraken’, aldus Peeters. Tegelijkertijd benadrukt hij het belang van een goede samenwerking met de nieuwe Nederlandse regering en spreekt hij zijn vertrouwen daarin uit.
Schepen
Hij krijgt bijval van de Antwerpse Schepen (wethouder) Marc van Peel. Ook deze zegt vast te houden aan de ontpoldering. ’ Nu het uitdiepen achter der rug is gaan we niet de natuurbeweging een mes in de rug steken.’
Reacties: 13
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
en zo probeert hert eeuwige onbetrouwbare CDA toch nog een puntje te maken en kennelijk, heeft JPB er geen haast mee. ik hoop dat ze flink op hun bek gaan
In Vlaanderen zit tenminste een kabinet dat wel oog heeft voor natuur en ecologie. Maxime Verhagen lijkt in al zijn CDA jaren nog nooit van het begrip rentmeesterschap gehoord te hebben.
Wat is het probleem nu voor de Belgen, als de Westerschelde is uitgediept?
Het is waanzin op land onderwater te zetten voor een paar vogels omdat dat goedkoper is, dan kunnen ze beter heel Nederland maar weer onderwater zetten.
Als het van onze "vrienden" de Belgen afhangt zetten ze heel Nederland onder water. Daar zullen ze geen traan om laten.
Dit is politiek op zijn best. Soms logisch, soms onbegrijpelijk. Maar wel zo dat je er nooit zeker van kunt zijn dat de gemaakte afspraken nagekomen worden. Dit is niet alleen erg inefficient maar zorgt ook voor een diep wantrouwen. Allemaal contra produktief dus. Des te zuidelijker je komt, des te meer je dit ontmoet.
Je zult maar wonen of je bestaan hebben in de Hedwigepolder, dan praat je wel anders dan Niek, Hannes en Piet.
Nederland is op alle mogelijke gebieden aan het afglijden.
Zonder veel moeite kun je ons land onder in de middenmoot scharen van der ranglijst van betrouwbare landen.
Voor de Belgen baggeren we dat water uit en als dank mogen wij ook nog eens een nederlandse polder onder water zetten? Lekker onderhandeld.
Belgie houdt Nederland aan zijn afspraken op natuurgebied. Het is jammer dat we daar een andere mogendheid voor nodig hebben, maar tegelijkertijd inmiddels ook zo voorspelbaar, helaas.
@Jan&Jan:
De Hedwige is uitgezocht omdat er één grondeigenaar is, die er zijn polopaarden houdt. Met die broodwinning valt het dus wel mee.
We baggeren ook voor onszelf, eenderde van de baten is voor Nederland. Vlaanderen betaalt alles. Dat is niet slecht onderhandeld vond onze regering, vond het de Hedwigepolder wel waard, en zette een krabbeltje. Of je nou voor of tegen bent: afspraak is afspraak. Als het aan de Vlamingen ligt tenminste, want die gaan met natuur om op een manier die vertrouwen en dus onderhandelingsruimte wekt.
het CDA maakt graag een punt tegen Wilders met "onze goede naam in het buitenland", behalve als het om de achtertuin van Koppejanus en JanPeter gaat.
Vies.
Laat de Belgen toch gewoon Antwerpen aan de natuur terug geven. Dan hoeft de Schelde ook niet uitgediept te worden.
Zolang het CDA hier mee bezig is, hebben ze geen tijd om andere zaken in het land te verknallen