Minder klanten
Dit concludeert de Gemeentelijke Ombudsman Ulco van de Pol in een maandag gepubliceerd rapport over de wijze waarop Amsterdam ondernemers compenseert die inkomsten mislopen door werkzaamheden. Daarbij valt te denken aan een winkelier die minder klanten krijgt doordat zijn straat is opengebroken.
Speciaal potje
In het rapport uit de Ombudsman de nodige kritiek op de hoofdstad.Het is Van de Pol opgevallen dat de gemeente bij projecten vrijwel nooit geld reserveert om ondernemers te compenseren. Volgens hem is de hoofdstad hierdoor ook sneller geneigd claims af te wijzen. Alleen bij de bouw van de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn is hier wel een speciaal potje voor.
Ondernemersrisico
Amsterdam wijst schadeclaims ondernemers altijd af
De gemeente Amsterdam wijst claims van ondernemers die schade ondervinden door werkzaamheden vrijwel altijd af. Zij stelt meestal dat er…
De Ombudsman concludeert ook dat er in Amsterdam geen eenvoudige procedure bestaat voor ondernemers om een verzoek voor zogeheten nadeelcompensatie in te dienen. Algemene richtlijnen voor het afhandelen van deze claims ontbreken eveneens. Verder heeft de hoofdstad onvoldoende vastgelegd wat de term ondernemersrisico nou precies betekent en wat hier wel en niet onder valt.
Regels
Van de Pol doet een aantal aanbevelingen aan de gemeente om de afhandeling van verzoeken voor een compensatie te verbeteren. Zo moeten er volgens hem regels hierover komen die voor de hele gemeente gelden. Ook zou Amsterdam bij werkzaamheden een bepaald percentage van de kosten opzij moeten zetten om claims te kunnen betalen.
Urgentie
De gemeente Amsterdam erkent het probleem, liet een woordvoerster weten. ,,We kijken naar mogelijkheden om het ondernemen draaglijker te maken tijdens langlopende bouwprojecten. Het onderzoek van de Ombudsman toont de blijvende urgentie hiervan aan.''