Advertentie
carrière / Nieuws

Ziekteverzuim werknemers overheidsdiensten daalt niet

Het ziekteverzuim nam het meest af in de cultuur, sport en recreatie: daar daalde het verzuim van 4,8 naar 4,1 procent.

08 december 2023
Ziek
Shutterstock

Ambtenaren blijven gemiddeld vaker ziek thuis dan werknemers in de private sector. Het ziekteverzuim in het openbaar bestuur ligt met 5,5 procent opvallend hoger dan in de meeste andere bedrijfstakken.

Informatieadviseur Fysiek Domein

VNG Realisatie
Informatieadviseur Fysiek Domein

Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Stroomopwaarts via Galan Groep
Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Openbaar bestuur

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het ziekteverzuim onder alle werknemers gezamenlijk was in het derde kwartaal van 2023 4,8 procent. Dat wil zeggen dat 48 van de duizend te werken dagen werden verzuimd wegens ziekte. Net als in de eerste twee kwartalen van dit jaar was het verzuim lager dan een jaar eerder. Maar niet in het openbaar bestuur: daar ligt het verzuim – net als vorig jaar in het derde kwartaal – op 5,5 procent.

Cultuur

In de meeste bedrijfstakken was het ziekteverzuim in het derde kwartaal lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Het ziekteverzuim nam het meest af in de cultuur, sport en recreatie: daar daalde het verzuim van 4,8 naar 4,1 procent. Ondanks de toename verzuimden ook dit kwartaal werknemers van financiële instellingen (3,1 procent) het minst. In de landbouw nam het ziekteverzuim nog wel toe, van 3,1 naar 3,7 procent. In de bedrijfstak vervoer en opslag nam het verzuim toe van 5,8 naar 6,0 procent.

Gemeenten

Onlangs bracht A&O fonds Gemeenten de ziekteverzuimcijfers onder gemeenteambtenaren naar buiten over de eerste helft van dit jaar. Daaruit bleek dat in de meeste gemeenten het ziekteverzuim was gedaald van 6,7 naar 6,3 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2022. Dat ligt dus nog altijd fors boven het landelijk verzuimgemiddelde. Het verzuim is het grootst in de vier grote steden: inmiddels 7,4 procent.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie