Advertentie
carrière / Nieuws

Cao gemeenten definitief na akkoord VNG

Met de afgesloten cao wordt volgens de VNG ‘een impuls gegeven aan de positie van gemeentelijke werkgevers op de arbeidsmarkt.’

05 april 2023
CAO
Shutterstock

Voor de circa 190.000 gemeenteambtenaren is een nieuwe cao definitief. Na de vakbonden heeft ook het bestuur van gemeentekoepel VNG het akkoord bekrachtigd.

WMO Consulent

JS Consultancy
WMO Consulent

Teammanager Team Onderwijs Staf & Expertise

JS Consultancy
Teammanager Team Onderwijs Staf & Expertise

Zes stemmen tegen

Dat deed het VNG-bestuur na het bekend worden van de uitslag van de ledenraadpleging. Van de in totaal 296 uitgebrachte stemmen, bleken er 290 vóór het sluiten van het akkoord. Zes gemeenten stemden tegen. Ook de vakbondsleden stemden massaal voor het principeakkoord: ruim negen op de tien.

Arbeidsmarkt

Met de afgesloten cao wordt volgens de gemeentelijke werkgevers ‘geïnvesteerd in de koopkracht van medewerkers en een impuls gegeven aan de positie van gemeentelijke werkgevers op de arbeidsmarkt.’

Loonstijging

Gemiddeld zien gemeenteambtenaren hun loon dit jaar met 9 procent stijgen; medewerkers in de laagste salarisschalen gaan er circa 13 procent op vooruit, hun collega’s die daarmee vergeleken meer verdienen gaan er zo’n 7 procent op vooruit. Iedere gemeenteambtenaar krijgt dit jaar bovendien een vrije dag extra. Volgend jaar komt daar nog een dag bij, als 5 mei (Bevrijdingsdag) als een aparte feestdag wordt aangemerkt.

Vakantie-uren

Vastgelegd is ook dat medewerkers met hun Individueel Keuzebudget (IKB) per jaar maximaal 187 vakantie-uren mogen kopen. Dat komt in plaats van het oude maximum van 144 uur. Die afspraak gaat meteen in.

Thuiswerkvergoeding

In de cao, die een looptijd heeft van één jaar, is verder afgesproken dat vanaf 1 mei 2023 medewerkers die thuiswerken recht op een vergoeding hybride werken van netto 3 euro per dag in plaats van de huidige 2 euro. De vergoeding hybride werken bestaat uit een thuiswerkvergoeding van netto 2,15 euro en een internetvergoeding van netto 0,85 euro.

Nivellerende afspraken

Door zowel gemeenten als gemeentelijke organisaties zijn overigens diverse opmerkingen op het stemformulier gemaakt, zoals het in een volgende cao “niet opnieuw nivellerende afspraken maken”, de behoefte aan afspraken over de financiering door het rijk en aandacht voor de positie van kleinere gemeenten op de arbeidsmarkt. Kritiek werd ook geuit op het proces voor zowel tempo, looptijd als ingangsdatum.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie