Advertentie
carrière / Nieuws

ABP wil overheidspensioenen deels indexeren

ABP wil volgend jaar de pensioenen gedeeltelijk laten meegroeien met de loonontwikkeling in de overheids- en onderwijssector. Deze zogenoemde indexatie is vastgesteld op 0,45 procent. Dit heeft het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren maandag bekendgemaakt.

16 november 2009

De lonen groeien dit jaar in de overheid- en onderwijssector met gemiddeld 2,2 procent. ABP zegt nu tot gedeeltelijke indexatie te kunnen overgaan, omdat de financiële positie van het pensioenfonds is verbeterd. De financiële situatie is echter nog niet zo goed dat pensioenen volledig kunnen meegroeien met de lonen.

Inhaalslag

'ABP is bezig met een inhaalslag, de financiële positie van het fonds is weliswaar verbeterd, maar biedt nog beperkte mogelijkheden tot indexatie. Er zijn nog stappen te zetten naar verder herstel', zo staat in een verklaring van het bestuur. De deelnemers- en werkgeversraad van het pensioenfonds moeten zich nog over het besluit van het bestuur buigen. ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland. Het fonds heeft ongeveer 2,7 miljoen klanten.

Herstelplannen

De pensioenfondsen werden vorig jaar hard geraakt door de crisis op de financiële markten. Veel fondsen zagen hun buffers sterk afnemen en moesten herstelplannen indienen bij De Nederlandsche Bank, de toezichthouder. In het plan van ABP was geen indexatie voorzien. Ook gingen de pensioenpremies halverwege dit jaar omhoog. ABP wil nu deze opslag begin volgend jaar schrappen.

Dekkingsgraad

ABP verwacht de pensioenen met terugwerkende kracht volledig te kunnen indexeren als de dekkingsgraad van het pensioenfonds boven de 135 procent uitkomt. De dekkingsgraad geeft aan in welke mate het fonds aan zijn huidige en toekomstige verplichtingen kan voldoen. Eind oktober stond de dekkingsgraad van ABP op 105 procent.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie