Impuls
Met de crisiswet had het kabinet procedures voor grote bouw- en infrastructurele projecten willen versnellen, om zo de economische crisis te bestrijden. Vooral de bouwsector had hierdoor een stevige impuls moeten krijgen. De Tweede Kamer stemde afgelopen najaar met de wet in. Onlangs stelde de Eerste Kamer de behandeling van de wet uit.
'Crisiswet verdwijnt achter politieke horizon'
De crisis- en herstelwet verdwijnt voorlopig achter een politieke horizon, stelt Eelco Brinkman, voorzitter van ondernemersorganisatie…
Controversieel
'Ondanks dit uitstel hoopten wij dat de crisiswet toch zou worden ingevoerd.' Bouwend Nederland vreest nu dat de Eerste Kamer de wet tot controversieel onderwerp verklaart. Dat betekent dat de wet er op zijn vroegst onder een volgend kabinet kan komen.
Zwaar weer
De bouwsector verkeert door de economische crisis en de lange periode van vorst al in moeilijke tijden. Met ook nog eens een politieke crisis erbij, begeeft zich de sector helemaal in zwaar weer. '' Dit gaat zeker ten koste van de werkgelegenheid in de bouwsector', aldus de zegsman.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De Crisis en herstelwet is in strijd met de eigendomsrechten en rechtszekerheid en hoort in een rechtsstaat niet thuis. Bovendien op veel punten in strijd met de Europese richtlijnen en de Grondwet.In de prullebak ermee.
waarom bestelt Nederland 37 JSF terwijl Amerika zelf 350 gevechtsvliegtuigen bij SAAB heeft bestelt met de reden dat de JSF wel in NAVO verband wordt bestelt en dan zijn de Amerikanen sneller met de vliegtuigen van SAAB dan wij die er nog zeker 10jaar over doen voor 37 stuks. dus houdt in Amerika heeft de nieuwste soort al en wij ons scheel betalen aan Amerika