Enquête
Een maand later betalen dan de voorgeschreven 30 dagen is geen uitzondering in Limburgse gemeenten. De LWV krijgt hierover al langer klachten van ondernemers. In 2006 is een eerste enquête gehouden, waaruit bleek dat 53 procent van de gemeenten te laat betaalde. In 2009 bleef dit percentage onveranderd en nu is het dus opgelopen naar 62 procent.
Zorgelijk
De LWV noemt dit percentage “zorgelijk”. De vereniging heeft begin 2010 naar aanleiding van de enquête uit 2009 bij alle Limburgse gemeenten aan de bel getrokken om het betalingsgedrag aan te stippen. ‘Maar daar heeft niet één gemeente op gereageerd, ook niet na een reminder’, aldus een LWV-woordvoerder.
Laksheid
Hoewel de LWV de late betalingen geen goede zaak vindt, denkt ze niet dat de late betalingen bewust zo laat zijn. ‘Het is geen opzet. Het heeft ook te maken met laksheid. Gemeenten hebben hun papieren niet op orde.’ Opvallend is dat de provincie en het Rijk het een stuk beter doen. De provincie betaalt in 28 procent van de gevallen te laat, het Rijk in 40 procent. Een verklaring hiervoor heeft de vereniging niet. ‘Kennelijk hebben zij de papieren beter op orde.’
Taskforce
LWV-secretaris Wim Weijnen laat weten dat er onlangs een taskforce is opgericht om het betalingsgedrag van gemeenten steekproefsgewijs op een objectieve manier te meten. In de taskforce hebben naast de LWV ook de Limburgse gedeputeerde van Economische Zaken en de voorzitter van de Vereniging van Limburgse gemeenten (VLG) zitting.
Limburg onderzoekt late betalingen gemeenten
In Limburg is een taskforce in het leven geroepen om steekproeven te doen naar te late betalingen van gemeenten in de provincie. Uit een…