Advertentie

Laatste woord voor ...

Nog steeds heeft de gemeenteraad het laatste woord over collegevoorstellen, maar dat kan niet klakkeloos worden uitgesproken. De advocaat verwijst naar twee recente RvS-uitspraken.

22 april 2016

Een gemeenteraad die een collegevoorstel over een ruimtelijk project wil afschieten, zal dat zorgvuldig moeten motiveren, anders vernietigt de Raad van State (RvS) zo’n raadsbesluit. Apeldoorn ging vorige week bijna de mist in. In een opiniestuk op de website van Binnenlands Bestuur legt bestuursrechtadvocaat Hugo Doornhof van AKD uit dat recente jurisprudentie de spelregels heeft aangescherpt.

Nog steeds heeft de gemeenteraad het laatste woord over collegevoorstellen, maar dat kan niet klakkeloos worden uitgesproken. De advocaat verwijst naar twee recente RvS-uitspraken. De gemeenteraad van Overbetuwe werd teruggefloten, omdat onder meer onvoldoende duidelijk was of de raad het bestaan van een exploitatieovereenkomst tussen een initiatiefnemer en de raad had meegewogen in het besluit toestemming voor woningbouw te weigeren.

Ook Schermer ging, kort voor de fusie met Alkmaar, de mist in. ‘De raad stelde een voorgesteld bestemmingsplan vast, maar nam gelijktijdig een motie aan waarin het college wordt verzocht onderzoek te doen naar een alternatieve inrichting. Volgens de Afdeling is dat de omgekeerde wereld, omdat de raad nu niet de voor- en nadelen van het alternatief in de afweging voor het feitelijk vastgestelde plan heeft meegenomen.’ In Apeldoorn wilde de raad vorige week een streep zetten door een bestemmingsplan om het voormalige stadskantoor te slopen. Burgemeester John Berends waarschuwde dat eerst de voors en tegens beter op papier moeten worden gezet. De gemeenteraad houdt een extra debat in mei.

Lees het opiniestuk van Hugo Doornhof op www.binnenlandsbestuur.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie