Advertentie

Onderzoek naar roddelende raadsleden Smallingerland

In de gemeenteraad is het al een paar weken onrustig. De fractievoorzitters willen nu een extern onderzoek naar een mogelijk roddelcircuit.

12 november 2023
Whatsapp-shutterstock-1383449651.jpg
Shutterstock

Een extern onderzoeksbureau gaat een integriteitsonderzoek uitvoeren naar Whatsappverkeer in de gemeenteraad van Smallingerland. Dat hebben de fractievoorzitters bekendgemaakt, al hebben zij het over ‘recente gebeurtenissen in en rond de gemeenteraad’.

Teammanager Kwaliteit en Control / Concerncontroller

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Oldambt
Teammanager Kwaliteit en Control / Concerncontroller

Teamleider financien en control

OVER-gemeenten
Teamleider financien en control

Geheime Whatsapp-groep

In de gemeenteraad van Smallingerland is het al een paar weken onrustig, constateert Omrop Fryslân. Zo deed raadslid Dinie Mulder (Sociaal Lokaal Smallingerland) vorige week aangifte van smaad en laster tegen Tjebbe van der Meer (CDA) en Roy Postma (D66). Die zouden onderdeel uitmaken van een geheime WhatsApp-groep, die verschillende raadsleden gebruikt zouden hebben om andere raadsleden te belasteren en te beledigen, schrijft de regionale omroep.

Roddelende raadsleden

De fractievoorzitters laten in een verklaring weten dat er de afgelopen weken diverse berichten in de media zijn verschenen over het al dan niet bestaan van WhatsApp-groepen waarin door raadsleden zou worden geroddeld. Verder hebben zij geconstateerd dat er niet vertrouwelijk wordt omgegaan met wat is besproken en gedeeld in de besloten vergaderingen van het presidium. ‘Hierdoor zijn verschillende mensen onnodig beschadigd.’

Integriteit herstellen

Het presidium zegt er groot belang aan te hechten dat er helderheid wordt verschaft over deze kwesties ‘om het vertrouwen in de integriteit van de gemeenteraad te herstellen en toekomstige ongewenste incidenten te voorkomen’. Op korte termijn moet duidelijk worden welk extern bureau de opdracht krijgt en wat de exacte onderzoeksopdracht wordt.

Bestuurlijk onrustig

In bestuurlijk Smallingerland is het vaker onrustig. In de vorige raadsperiode stapten maar liefst acht wethouders op en werd er een zakencollege gevormd. Ook liet de ambtelijke top destijds weten ‘genoeg’ te hebben van de manier waarop de politiek met hun adviezen omgaat. Ze waren daar ‘gefrustreerd’ en ‘teleurgesteld’ over. En onlangs nog werd de jaarrekening voor de derde keer op rij door de accountant afgekeurd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie