Overslaan en naar de inhoud gaan

Opstelten wil geen keurmerk boa’s

Minister Opstelten vindt een speciaal keurmerk voor bedrijven die boa's verhuren aan gemeenten niet nodig. Volgens hem zijn bestaande…

Minister Opstelten ziet geen aanleiding voor een kwaliteitskeurmerk voor boa’s. Hij antwoordt hiermee op Kamervragen na geuite zorgen in de beveiligingssector over beunhazerij.

Huidige kwaliteitseisen volstaan

Inhuurboa’s moeten volgens Opstelten net als boa’s in gemeentedienst voldoen aan bestaande kwaliteitseisen. Ze vallen immers onder hetzelfde regime. De minister vindt de huidige eisen passend. Die zijn recent aangescherpt door invoering van een systeem van permanente her- en bijscholing en examinering van vaardigheden in conflicthantering en gesprekstechnieken. Ook het modeluniform en samenwerking met de politie zouden bijdragen aan professionalisering van de functie.

Vrees voor beunhazerij

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Vorige maand trok securitymanager Henk Mikkers van beveiligingsbedrijf Securitas aan de bel. Hij vreest voor beunhazen die wegwerpboa's verhuren. Detacheerders en uitzendbureaus zien brood in deze miljoenenmarkt en nemen het niet zo nauw met opleiding en bijscholing. ‘Zij nemen mensen in dienst die hun boa-akte hebben en laten die na korte tijd weer uitstromen, omdat verlenging niet kan worden geregeld.’ Gemeenten zouden dan steeds opnieuw moeten zoeken naar boa’s. Een keurmerk zou echter voor kwaliteitsborging kunnen zorgen.


Registratie bijscholing boa

Voor Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) reden minister Opstelten te vragen of hij die risico’s ook ziet. Maar volgens Opstelten wordt geregistreerd of boa’s her- en bijscholing volgen en ervoor slagen. Het hele traject duurt vijf jaar. De eerste module moeten zij binnen twee jaar halen, anders vervalt de boa-akte. ‘Hierin zit nu net mijn vrees’, reageert Mikkers. ‘Dat partijen hierin niet voorzien, waardoor de boa zijn/haar bevoegdheid verliest en niet meer mag of kan worden ingezet. Daarmee creëer je een wegwerpboa.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Detacheerder verantwoordelijk

Verder noemt de minister de detacheerder verantwoordelijk voor duur van de aanstelling en de investering in de boa. Die investering zou de detacheerder ertoe moeten bewegen een langere inhuurtermijn af te spreken met gemeenten. Aangezien inzet van gemeentelijke boa’s onderdeel is van meerjarenafspraken rond het veiligheidsplan vindt Opstelten het aannemelijk dat “contacten met detacheerders” ook van langere duur kunnen zijn.


Gunning op basis laagste prijs

Mikkers ziet echter steeds vaker gunningen van opdrachten plaatsvinden na aanbestedingen waarbij een contract van een jaar of twee wordt geboden. ‘Gunning is dan ook nog regelmatig op basis van de laagste prijs. Deze druk op de prijs zorgt ervoor dat ik verwacht dat er niet of onvoldoende geïnvesteerd zal worden in de opleiding van boa's.’


Marcouch voelt voor keurmerk

In een eerste reactie zegt Marcouch hij een soort marktwerking ziet ontstaan rond boa’s. ‘Het is denkbaar dat boa’s ook voor de korte termijn worden ingehuurd, zoals bij seizoensgebonden inzet. Ik begrijp het dilemma dus. Minister Opstelten legt de verantwoordelijkheid voor kwaliteit nu bij de detacheerder en de inhuurder, maar ik kan me voorstellen dat je als burger voor zoiets belangrijks als jouw veiligheid wel kwaliteitscontrole wil op de beveiligers. Een keurmerk zou dan kunnen.’

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in