Advertentie

Onderzoek naar Wassenaarse integriteit en bestuurscultuur

‘Bedreigende’ bejegening, ‘banale woorden’ en gescheld in de raad. De burgemeester van Wassenaar kondigt een onderzoek aan.

09 januari 2023
Burgemeester Leendert de Lange van Wassenaar
Burgemeester Leendert de Lange van WassenaarANP

Coalitiebreuk

De Wassenaarse VVD stapte op 1 december uit de coalitie. De VVD-fractie kon niet instemmen met een ozb-verhoging van 20 procent in 2023. Voormalig coalitiepartij Hart voor Wassenaar heeft deze week aangegeven zich voorlopig niet meer te willen binden aan een coalitie. Coalitiepartijen Lokaal Wassenaar en GroenLinks zijn nog op zoek naar een nieuwe coalitiepartner. VVD-wethouder Caroline Klaver-Bouman, oudgediende in de Wassenaarse gemeentepolitiek, deed in haar afscheidsspeech in de raad een boekje open over het gedrag van een andere wethouder. Zijn bejegening van medewerkers en raadsleden zou ‘buiten alle normale omgangsvormen’ zijn geweest. Reden voor burgemeester Leendert de Lange (VVD) om een onderzoek in te stellen naar de integriteit en bestuurscultuur.

Sociale veiligheid

Volgens Klaver-Bouman was geen sprake van ‘collegiaal bestuur’. Het college was ‘geen team’. Maar daar blijft het niet bij: één van haar drie mede-wethouders zou zich ‘uitermate bedreigend’ hebben uitgelaten tegen medewerkers en oppositieraadsleden. Deze wethouder zou ook gescholden hebben in de raad: volgens Klaver-Bouman heeft hij een inspreker en coalitieraadsleden uitgemaakt voor ‘grote kut’ en ‘hoeren’. Dit gedrag was volgens de oud-wethouder niet incidenteel, maar structureel. Hij brengt in haar woorden ‘de sociale veiligheid van eenieder in het geding’.

Geen herkenning

Henri Hendrickx, wethouder van lokale partij Hart voor Wassenaar, geeft geen direct antwoord op de vraag of hij de wethouder is tegen wie de aantijgingen van Klaver-Bouman zich richten. Inhoudelijk botsten Hart voor Wassenaar en de VVD al over de verhoging van de ozb. Een van de twaalf ‘kernpunten’ van Hart voor Wassenaar is ‘Luisteren! Communiceren! Respect hebben voor de Wassenaarders’. Hendrickx en Hart voor Wassenaar geven aan ‘pal’ achter het onderzoek te staan. Het ‘team’ van Hart voor Wassenaar is volgens hen ‘ernstig gegriefd’ door de ‘volstrekt uit de lucht gegrepen’ aantijgingen. Deze zouden ‘vals’ en ‘volstrekte onzin’ zijn. Volgens Hendrickx en Hart voor Wassenaar zou in de directe politieke omgeving van Klaver-Bouman ‘met verbazing’ zijn gereageerd. Ook de wethouders van GroenLinks en Lokaal Wassenaar, zeggen de sfeer in de collegevergaderingen ‘niet negatief’ te hebben ervaren.

Opleidingsprogramma voor Jeugdprofessionals

BMC
Opleidingsprogramma voor Jeugdprofessionals

Omgevingsmanager

BMC
Omgevingsmanager

Pikant

Hendrickx en Hart voor Wassenaar geven aan dat het ‘pikant’ is dat Klaver-Bouman zich niet bij de burgemeester of de VVD-fractievoorzitter heeft beklaagd. Volgens Hendrickx en Hart voor Wassenaar zou het onderzoek daarom ook over de ‘valse beschadigingsactie’ van Klaver-Bouman moeten gaan. Inmiddels zijn zij een eigen onderzoek begonnen.

Eerder schandaal

Het is niet de eerste keer dat het Wassenaarse gemeentebestuur in opspraak komt. In 2016 vertrok toenmalig burgemeester Hoekema (D66), onder meer vanwege de ‘seksrel’ uit 2012, waarbij een vrouwelijk raadslid een VVD-wethouder van seksuele intimidatie beschuldigde. Vervolgens noemde een ander raadslid de directeur van het ingeschakelde onderzoeksbureau een ‘NSB’er’. Hiervoor kreeg hij een boete (Wassenaarse seksrel: 5.000 euro boete voor NSB-tweet raadslid - Omroep West).

Onderzoek

Burgemeester De Lange is van plan nog deze maand met een concreet voorstel te komen voor een ‘nader inventariserend vooronderzoek’. De burgemeester heeft hiertoe besloten na overleg met de fractievoorzitters, ‘reflectieve gesprekken’ en ‘signalen’. Ook is per direct een ‘vertrouwenspersoon politieke ambtsdragers’ aangesteld.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie